Unesite u dom malo boje

Piše: Redakcija

Jarke boje bile su jedno od glavnih obilježja mode 80-ih, a ove godine dominirat će i uređenju interijera. Opreznom upotrebom jarkih boja možete naglasiti pojedine dijelove doma. Jarko crvena boja odličan je izbor za bojenje jednog zida u prostoriji, tepiha ili kauča. Poslužiti se možete i jarko zelenom, žutom, narandžastom ili plavom nijansom

Jarke boje dobro izgledaju kako u klasičnim, tako i u ultra modernim stanovima, a posebno su dobrodošle u frekventnim prostorijama – hodnicima, stubištima, kuhinjama i trpezarijama. Ukoliko jarku boju stavljate na sva četiri zida (naprimjer fuksija u sobi tinejdžerke), tada savjetujemo da ostatak interijera bude u nježnijim nijansama ružičaste (nježno roza, lila) i bijele ili boje prirodnog svijetlog drva. Jarko ružičastu koja je na zidovima koristite samo za neke detalje, poput jastučića na krevetu ili u dezenu tepiha. Na namještaju ili tekstilu može se naći još jedna od jarkih boja, naprimjer žarko narandžasta. Kako biste razbili jednoličan izgled, plafon i niše prozora trebale bi biti u neutralnoj bijeloj boji, ili pak nježnijoj sivoj nijansi.

U prostorima gdje su zidovi obojeni u dvije ili više jarkih boja, poželjno je staviti što jednostavniji, tamni ili svijetli namještaj te jednobojne dekorativne elemente.

Vrlo lijepo će na zidu izgledati kombinacija dvije jarke boje u vidu vertikalnih ili horizontalnih pruga – ipak, za ovu varijantu preporučujemo samo jedan, najviše dva zida, osim kada je riječ o kombinaciji drvenih panela postavljenih do sredine visine zida ili više, čiji će gornji dio biti u prugama. Varijanta prugica u jarkim bojama vrlo će lijepo izgledati u kuhinjama, ali i kupaonicama, u oba slučaja birajte namještaj modernih, jednostavnih linija, po mogućnosti u svijetloj boji, isto pravilo važi i za sanitarije u kupaonici. U kuhinjama stavite jarke boje na zid iza elemenata ako su oni u nekoj neutralnoj boji. Naprimjer, ako su elementi u jarko crvenoj boji, zid može biti narandžast, ali tada u jednoj od tih boja obojite najviše jedan, optimalno suprotan zid.

Savjet više:

  • Ako pretjerate sa šarenilom, vaš dom će izgledati kao cirkus. Zato je, kažu stručnjaci, bolje da izaberete glavnu jarku boju, a detalje u njenim pastelnim nijansama ili u bijeloj i bež.
  • Limun žuta nijansa zelene boje, pravi je hit ove sezone, i može se već sada vidjeti na zidovima soba, u magazinima za uređenje interijera i u izlozima trgovina svuda oko nas. Ova nijansa je proglašena IT bojom prošle godine, sjajan je izbor jer unosi svježinu u prostoriju.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti