Pregradite prostor efektno i bez skupih investicija

Piše: Redakcija

Imate li potrebu za razdvajanjem prostorija u domu, važno je odlučiti se za odgovarajuću pregradu koja treba zadovoljiti funkcionalne i estetske kriterije. Iako su gips kartonske ploče (knauf) i cigla materijali koji se najčešće koriste za fiksne pregradne zidove u interijeru, danas se na tržištu nude različite izvedbe kliznih stijena, staklene cigle i drvenih panela. Za koju opciju ćete se odlučiti, najprije ovisi o vrsti i namjeni prostorije koju želite razdvojiti. Nakon što ste se odlučili, važno je osigurati čvrstu konstrukciju koja će nositi fiksnu pregradu.

Ne zaboravite izolaciju

Konstrukcija se pričvršćuje za pod, zid ili strop. Ako je riječ o odvajanju spavaćeg dijela prostora od dnevnog, pregradni zid u pravilu se oblaže zvučnom izolacijom. U ovom slučaju pregradni zid od knaufa bio bi dobro rješenje. Najčešći zvučni izolatori kojima se oblažu ovakvi zidovi specijalne su spužve i mineralna vuna. Želite li postići da vaš dnevni boravak, koji je jedna cjelina s hodnikom, bude po potrebi odvojen, najbolja opcija za to bit će staklena klizna stijena.

Staklene klizne stijene u raznim izvedbama prostor čine atraktivnijim i vrlo su efektne, a osim toga rješavaju i problem nedostatka svjetlosti u prostoru. Prije same narudžbe bilo koje fiksne pregrade ili staklene stijene precizno izmjerite zid. Nisu samo fiksne pregrade jedina rješenja kojima možete odvojiti prostor. Postoje i druge mogućnosti kojima se može vizualno pregraditi prostorija ili samo odvojiti određena zona u prostoriji. Police, paravani, zavjese, paneli, rešetkaste konstrukcije, biljke i drugo, sve su to opcije koje nam mogu poslužiti kao funkcionalne, efektne i estetski zanimljive pregrade. Mogućnosti i izvedbe su razne, a vi se odlučite za opciju koja vam se sviđa. Pregrade koje u svojoj osnovi imaju šupljine bilo kojeg oblika vrlo su efektne i ne zagušuju prostor te su dobro rješenje za manje prostore – piše living.vecernji.hr.

 

Pročitajte još