Uzgajajte aloe veru

Piše: Redakcija

Ako tražite lijepu biljku, a laku za održavanje, aloe vera je savršen izbor. Svejedno, želite li je posaditi u zatvorenom ili otvorenom prostoru, ona ne zahtijeva naročito poseban tretman. Osim što ju je lako uzgojiti, njena namjena je višestruka. Poznato je da pročišćava zrak, ali ipak njena ljekovita svojstva su njena najvažnija odlika. Pomaže u jačanju imunološkog sistema, smanjenju upala te detoksikaciji organizma. Može se primjenjivati i kod problema s kožom. Posebno je učinkovita kod liječenja akni, svrbeža, alergija i osipa. Osim što djeluje umirujuće na kožu, aloe vera ima sličan utjecaj i na probavu. Redovnom konzumacijom manjih količina soka od aloe vere dolazi do smirivanja želučanih problema, jer tako snažno razgrađuje i aktivira crijevne bakterije.

UZGOJ

U ZATVORENOM PROSTORU

Da biste aloe veru njegovali kao sobnu biljku, trebat će vam saksija koja je dovoljno čvrsta da podnese težinu njenih listova te dovoljno prozračna da se zemlja u njoj nakon zalijevanja temeljito osuši. Također, potrebna vam je mješavina zemlje koju stavljate, jer aloe vera ne voli obično tlo. Najbolje je da potražite onu koja je posebno napravljena za kaktuse, ili običnu pomiješate s pijeskom. Kada je zasadite stavite je na mjesto koje dobija direktnu sunčevu svjetlost ili pod umjetno svjetlo.  Zalijevajte je svake tri sedmice, ali pazite da ne stoji u vodi, jer to može prouzrokovati truljenje. Ukoliko se o njoj brinete dobro, odnosno ako dobija dovoljno svjetlosti i zalijeva se pravilno, može cvjetati. Kad se cvjetovi raspuknu, otkidajte ih, jer tako čuvate biljku. Također, aloe vera može u saksiji stvoriti mladice. Nježno ih odvojite od korijena i stavite u posebnu posudu na isti način kao što to učinili i prvi put.

U OTVORENOM PROSTORU

Aloe veru je mnogo lakše uzgajati vani nego u stanu. No, ona svakako bolje podnosi mjesta na kojima je cijele godine toplo. Kada je na otvoreno, nema potrebe za zalijevanjem, jedino ako ne dođe do suše koja traje nekoliko mjeseci. U njenim listovima ima čak 95 posto vode, pa je opasnost od smrzavanja velika. Ukoliko je uzgajate vani, zimi je možete unijeti u zatvoren prostor, ali ne u dnevni boravak, već neki hladniji prostor gdje će udobno prezimiti.

UPOTREBA

Životni vijek aloe vere u prosjeku je 12 godina, ali već nakon četiri godine ona postiže zrelost te je možete koristiti u razne shvrhe. Sami možete pripremiti gel iz aloe vere te ga koristiti kao sredstvo koje ublažava opekline, briše bore i poboljšava teksturu kose. Odrežite jedan do dva vanjska lista aloe pazeći da ne oštetite biljku. Stavite ih okomito na šolju i pustite desetak minuta da sok iscuri. Zatim strugalicom za povrće ogulite vanjski zeleni dio lista dok ne dođete do gela koji se nalazi u sredini. Malom kašikom odvojite gel iz lista i stavite ga u čistu posudu. Obzirom da je osjetljiv morate ga potrošiti u roku od sedam dana.

Aloe vera je porijeklom iz Afrike, prirodno raste u mjestima sa suhom i toplom klimom. Kao lijek, koristila se još prije šest hiljada godina. U starom Egiptu nazivali su je biljkom besmrtnosti, a danas je zovu čudesnom biljkom, ali i eliksirom života. Iako postoji oko 200 vrsta aloe vere, samo četiri imaju ljekovita svojstva. Postoje zapisi koji dokazuju da se u drvenoj Kini koristila za snižavanje temperature i liječenje opekotina i rana.

 

Pročitajte još