Organizirajte prostor u kuhinji

Piše: Redakcija

Često imamo osjećaj da u kuhinji bila ona mala ili velika, nemamo dovoljno prostora. Uvijek nam nedostaje neka polica, ladica ili stalak. Bez obzira na veličinu prostora, s dobrom organizacijom i stvarima na „svom mjestu“ možete dobiti više potrebnog prostora. Naprimjer, nakon korištenja kućanske aparate vraćajte na svoje mjesto, a posuđe koje ne koristite često odložite u pakete. Rješenje su i otvorene i zatvorene police te mjenjanje rasporeda. Uvijek razmislite za šta vam posebno treba prostor i šta koristite. Možda će se stvoriti dovoljno, ako samo pospremite ladice i police i riješite se nepotrebnih stvari. 

Otvorenim policama ćete dati utisak šireg prostora, a postavljajte ih u svjetlijim i prozračnijim bojama. Stvari, kao što su podmetači, kuhinjske krpe, kućanski aparati koje ne koristite često možete držati u ladicama. Dio radne plohe možete iskoristiti za odlaganje tanjira i šolja.

PROMJENITE RASPORED

Velike i duboke ladice uvijek su bolje od plitkih jer u njih možete smjestiti više namirnice te su preglednije. Iskoristite i sistem pregrade u njima da vam se suđe i sve potrebne sitnice ne bi miješale. Dobit ćete na prostoru te znati tačno gdje vam šta stoji. Prije odlaganja u ladice dobro razmislite o tome kako složiti ladice – zapravo popunite ih pametno.

PAMETNO UREĐENJE

Kuhinja je prostorija u domu u kojoj provodimo najviše vremena. Osim za spremanja obroka, tu često pijemo i jutarnju brzinsku kafu, pravimo popis obaveza, a djeca ponekad baš ovdje rade zadaću. U tim trenucima bitno je da je funkcionalna, ali i napravljena od izdržljivih materijala. Dobro je i da je trendu. Kako u kuhinju ne investiramo često, kada dođe trenutak za to najbolje je da to radimo pametno. Kupujte kvalitetne stvari koje su vam zaista potrebne, jer ipak zašto se bespotrebno rasipati na nešto što sigurno nećete koristiti.

Odgovarajuće česme

Kuhinjska česma je jedan od najčešće korištenih aparata. Koristi se cijeli dan, a pogodna je za pranje suđa, punjenje čajnika, ali i pranje ruku. Zato biste trebali prilikom kupovine obratiti pažnju na opremu koja nije samo lijepa, već je pogodna i za sva opterećenja u vašoj kuhinji.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti