Kućne biljke za bolje raspoloženje i bolje zdravlje

Piše: Redakcija

Cvijeće osim estetske funkcije u interijerima ima i onu zdravstvenu. Naime, one djeluju tako da procesom fotosinteze pročišćuju okoliš u kojem se nalaze. Zahvaljujući malim otvorima koje se nazivaju puči, a nalaze se na listovima, upijaju razne štetne tvari i prerađuju ih. Istovremeno puštaju kisik i vodenu paru te time pročišćuju zrak. Mnoga istraživanja su pokazala da biljke na taj način mogu promijeniti atmosferu u prostoru u kojem boravite, unijeti osvježenje i popraviti vaše raspoloženje. Osobe koje provode vrijeme u prostoriji sa cvijećem imaju snižen krvni pritisak i puls, manje osjećaju bol, smanjenu anksioznost i umor.  Miris cvijeća djeluje kao aromateracija na disajne organe i uveliko doprinosi našem zdravlju. Baš zbog toga, uključite ovaj prirodni antidepresiv u svoj dom, a ovo su samo neke od biljaka koje utječu raspoloženje i zdravlje.

Lavanda je hiljada godina korištena za smirivanje živaca, ublažavanje glavobolja, sprečavanje nesanica te kao pomoć u depresiji. Još uvijek, njen miris ima glavnu ulogu u aromaterapijskim tretmanima.  Također, lavanda spriječava ulazak insekata u kuću zbog svog jakog mirisa.

Orhideje su također te koje će popraviti vaše raspoloženje. Praktičari feng shuija ih vole koristiti kad povećavaju pozitivnu energiju u sobi. One oslobađaju kisik tokom noći i balansiraju energiju dok spavate.

Egipćani su aloe veru nazivali biljkom besmrtnosti, a ona je poznata i po tome da donosi pozitivnu energiju u životni prostor. Dokazano je da pročišćava zrak zbog čega ćete bolje spavati. Zapravo, djeluje kao neka vrsta biološkog filtera i apsorbuje sve loše materije. Osim toga, ona je jedna od najlakših biljaka za održavanje jer ne zahtijeva posebnu pažnju.

Pored prelijepog izgleda, kućni mirisni ljiljan je poznat kao jedan od boljih organskih pročišćivaća zraka. Uspješno uklanja spore plijesni i neutralizira štetne plinove, poput ugljičnog monoksida i formaldehida.

Zatvoren prostor ponekad može djelovati depresivno na čovjeka i dati mu osjećaj nelagode. Fikus je jedna od najboljih biljaka koji daje osjećaj prirode i otvorenosti u prostori. Za fikus poznavaoci bilja kažu da mnogo oprašta. Naime, on tolerira malo sunčeve svjetlosti te uklanja formaldehid koji se nalazi u zraku.

Kako se velika okupljanja najčešće odvijaju u dnevnom boravku, dobro je da on bude mjesto u koje ćete smjestiti bambus. On će osvježiti prostor u kojem boravi mnogo ljudi, a samim tim i popraviti rasploženje koje padne kada prostorija postane zagušljiva.

Dobro je da znate da, sve ove biljke je potrebno pravilno smjestiti unutar prostora da bi one ispunile svoju funkciju. U obzir treba uzeti i veličinu stana ili kuće i površinu slobodnog prostora, i ne pretrpavati ga cvijećem. Izbjegavajte postavljanje na zapad, jugozapad i sjeveroistok, zbog održavanja kvalitete biljaka i cvijeća. No, iako imaju pozitivan utjecaj na čovjeka, potrebno je da vodite računa o izboru sobnog bilja ukoliko imate kućne ljubimce ili malu djece. Neke biljke ili njihovo lišće mogu biti opasne po zdravlje.

Pročitajte još