Savršeno do posljednjeg detalja: S mnogo mašte dekorirajte sto

Piše: Redakcija

Vrijeme praznika je doba godine kada želimo da sve bude savršeno do posljednjeg detalja. Uživajući s najbližima ispunjavamo trenutke, kupujemo najbolje poklone te spremamo najukusniju hranu. Ali ne smijemo zaboraviti ni dekoriranje prazničnog trpezarijskog stola. Bez obzira šta je na meniju, sto zaslužuje posebnu dekoraciju. Neka vam ne nedostaje sjaja i stila s kojim i treba ući u Novu godinu. 

MODERANI DEKOR

Prilikom dekoriranja prazničnog stola, veoma je bitno da pazite na boje. Iako smo za praznike najveseliji, upadnim, te kombiniranjem jarkih boja vaš sto može postati pomalo neozbiljan. Tradicija je važna i u ovom segmentu, ali ove godine možete pribjeći modernijem dekoru, koji će vaš sto učiniti glamuroznim, dok ćete pravim kombiniranjem spojit više stilova u jedan. Kombinirajte srebrene i zlatne boje sa laganim dodirima bijele i tamnoplave boje.  Ono što je veoma bitno je da pazite sa dekorativnim predmetima. Nemojte pretjerivati, jer modernom stilu nisu previše potrebni. Umjesto njih, možete ubaciti nekoliko prirodnih detalja, posebno što priroda sama po sebi izgleda lijepo, a i ne zahtjeva previše prostora. 

STOLNJACI I NADSTOLNJACI

Veliki stolnjak koji postavljate kao bazu neka bude bijeli. Na vama je da li ćete ga upotpuniti plavim, srebrenim ili zlatnim nadstolnjaci. Kada birate, birajte one od kvalitetnog materijala i zanimljive izrade. 

Stolnjak treba da visi najmanje 25-30 centimetara na svakoj strani stola. Njegov oblik treba da slijedi oblik stola osim ako se radi o okruglom stolu, na koji možete staviti četvrtasti stolnjak, a možete i kombinirati četvrtasti preko okruglog. Kombinacija različitih materijala i tekstura stolnjaka, nadstolnjaka i podmetača stolu će dati posebno bogatu notu.

PRAVILNO POSTAVLJANJE STOLA

Tanjir postavite na sredinu, nož i kašiku sa desne strane, a viljušku s lijeve. Drške pribora treba da budu okrenute prema ivici stola, a oštrice prema tanjiru. Male kašike i viljuške za desert nalaze se iznad tanjira i to tako da im drška bude okrenuta prema desnoj ruci. Ako imate više pribora pored tanjira, uvijek prvo koristite one najudaljenije. Prvi par je za predjelo ili salatu, drugi za glavno jelo, a treći za desert.

Za vrijeme praznika birajte fini porculan. Čaše se postavljaju desno od tanjira, po redoslijedu konzumiranja pića, s desna na lijevo. Prva čaša u nizu je za bijelo vino i iz nje se pije tokom predjela ili uz ribu. Ako se uz predjelo pije pivo, onda se prvo postavlja pivska čaša. Druga se servira čaša za crno vino, koja je nešto šira. Zatim se stavlja čaša za slatko vino, koje se služi uz kolač, a na kraju čaša za vodu.

Salvete stavljate ispod viljuške, ali uvijek se možete poigrati pa je staviti na tanjir ili pored viljuške.

 

 

 

 

Pročitajte još