Interijer: Kosine mogu vaš prostor učiniti veselim i dinamičnim

Piše: Redakcija

Iako su prilično nezgodna za uređenje, potkrovlja možete urediti na veoma zanimljive načine. Kosine mogu vaš prostor učiniti posebnim te veselim i dinamičnim.

Osnovna pravila kod uređenja potkrovlja su potpuno ista kao i kad uređujemo klasičan stan. Odabir boja u prostoru zavisi od visine plafona i veličine same prostorije, a osvjetljenje je poželjno postaviti u zavisnosti šta želimo da istaknemo i kakav efekat da dobijemo. Kako biste ograničeni prostor u potkrovlju iskoristili maksimalno, uredite ga namještajem po mjeri, koji će se sigurno savršeno ukopiti.  Preporučeni su ugradbeni ormari s kliznim vratima da vaš prostor ne bi trpio zbog funkcionalnosti.

Dostupnost dnevne svjetlosti jedna je od prednosti potkrovlja

Prostor uredite namješajem po mjeri

Najniže dijelove u potkrovlju iskoristitie za garniture, krevete i radne stolove. Također, te dijelove izbjegavajte u funkciji prolaza. Možete ih iskoristiti i za police i saksije sa cvijećem. U potkrovlju niste ograničeni bojama. Možete jedan zid istaknuti tamnijom bojom, jer će to vaš prostor produbiti.

Prilikom uređenja potkrovlja na umu uvijek imajte da ne treba pretjerivati s dekoracijom. Što je prostor popunjeniji i najmanjim dekorativnim detaljima, to je preoptrećeniji.

Najniže dijelove u potkrovlju možete iskoristiti za police

Jedan zid možete istaknuti tamnijom bojom

Azra savjetuje

 

PRIPREMITE KROVNE PROZORE ZA ZIMU

Održavanje drveta: Drvo je premazano zaštitnim i završnim slojem u fabrici i može da se čisti običnim sredstvima za čišćenje u domaćinstvu. Treba da se prefarba najmanje svake četiri godine i kad god je potrebno. Prozori izloženi jakoj toploti, jakoj sunčevoj svjetlosti i visokom nivou vlage moraju da se premažu najmanje svake dvije godine.

Čišćenje stakla: Da biste očistili vanjsko staklo, zarotirajte krilo za 180 stepeni. Krilo mora da se fiksira na mjestu povlačenjem reze za fiksiranje u otvor za rezu u dnu bočnog okvira.

Kondenzacija: Kada se na staklu vaših prozora formira kondenzacija, trebalo bi da to shvatite kao znak upozorenja da bi trebalo češće da provjetravate. Redovno provjetravanje je najefikasniji način da se spriječi kondenzovanje vode na staklima prozora.

 

Pročitajte još