Kuhinjsko ostrvo da, ali ne u svakom domu

Piše: Redakcija

Kuhinja nije samo prostor u kojem nabrzinu nešto spremimo, već je vrlo važan dio životnog prostora u kojem mnoge porodice provode veliki dio svog vremena. Instaliranje kuhinjskih ostrva san je mnogih domaćica, ali koliko god oni pružali više radnog prostora i unosili sofisticiranost u prostor, nisu sve kuhinje pogodne za te dodatke. Prije nego što se odlučite da instalirate kuhinjsko ostrvo obratite pažnju na ove savjete

Postoji li određeni prostor za kuhinjski otok

Potrebno je uzeti mjere koje će pokazati da li vaša kuhinja može primiti kuhinjsko ostrvo. Posebno kada kuhate potrebno vam je dovoljno prostora da se krećete tako da ne udarate u druge elemente. Većina stručnjaka će preporučiti da ostavite bar jedan metar između otoka i drugih elemenata u kuhinji.

 

Kako ćete koristiti kuhinjski otok

Ključna stvar o kojoj treba razmisliti je način na koji ćete koristiti kuhinjsko ostrvo. Neki vlasnici kuća će ga iskoristiti za pripremu hrane, kao što su sjeckanje, miješanje i pečenje, neki će htjeti ugraditi i stolice za sjedenje. Ukoliko ćete koristiti kuhinjsko ostrvo za ručak, naprimjer, tada vam je potrebno još više prostora za stolice.

Da li je prenosivo kuhinjsko ostrvo dovoljno dobro rješenje

Ako imate malu kuhinju, ali i dalje želite praktičnost kuhinjskog ostrva, tada možete birati kuhinjsko ostrvo na točkiće. Možete ga jednostavno okreneti ka slobodnom zidu ili špajzu kada se ne koristi, kako bi se oslobodio prostor u kuhinji. Lako ćete ga vratiti nazad kada vam je potreban dodatni radni prostor za kuhanje ili pečenje. U vrijeme praznika ili kada spremate večeru, prenosivo kuhinjsko ostrvo je idealno za serviranje obroka na bazi švedskog stola.

 

Planirate li koristiti kuhinjsko ostrvo za skladištenje namirnica

Ovi komadi su odlični za pohranu kuhinjskih potrepština. Vrata kuhinjskog ostrva trebaju se otvarati tako da ne udaraju u druge elemente, za pristup svim kutovima.



Imate li prostor za kuhinjsko poluostrvo?

Kada nemate prostora za puno kuhinjsko ostrvo, poluostrvo je druga opcija. Ove jedinice se povežu s vašim postojećim kuhinjskim elementima tako da ne zauzimaju mnogo prostora u kuhinji. Morat ćete napraviti izmjene s ciljem stvaranja kohezivnog toka.



Budite majstorica u kuhinji

Volite kuhati i često ste u kuhinji, ali jednostavno vam ponekad stvari ne idu od ruke? Bez panike, postoje mali trikovi zahvaljujući kojima ćete biti stručnjak broj jedan.

  1. Kako najlakše odvojiti bjelanjak od žumanjka? Vrlo jednostavno, razbijte jaje iznad lijevka. Bjelanjak će slobodno proći kroz usko grlo, a žumanjak će ostati na površini. Ako želite skuhati jaje koje je malo napuklo, premažite ga s nekoliko kapi limunovog soka i potopite u hladnu vodu. Tako ga stavite kuhati.

 

  1. Htjeli ste pohovati meso, ali vam je nestalo jaja za marinadu? Upotrijebite kukuruzno brašno. Ako pak želite ispeći kolač i također vam nedostaje jaja, možete dodati umjesto njega decilitar mlijeka ili milerama u koje se dodaje jedna kašika sirćeta. Kod pripreme kolača s jajetom, za lijep snijeg od bjelanjaka, dodajte nekoliko kapi limunovog soka.
  2. Kod pripreme mesa, ako morate stanjiti šnicle, dobro je potopiti čekić u vodu prije lupanja. A ako ste meso pripremili, gotovo je i pečeno, ali želite da vam se prije serviranja ne osuši, stavite ga iznad posude s ključalom vodom ili u zagrijanu rernu u koju ćete položiti tanjir s toplom vodom.

 

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti