Interijer: Jarke boje su IN

Piše: Redakcija

Boje mnogo govore o vlasnicima životnog prostora. Igrati se s bojama možete u svakoj prostoriji, naročito s detaljima, jer je upravo njih najjednostavnije mijenjati i premještati iz jedne sobe u drugu. Jedna od popularnih metoda u uređenju interijera je i colour zoning,koja podrazumijeva da ćete jarkim bojama naglasiti stubove, kuhinjska ostrva, ili prostor trpezarije ukoliko je spojen s kuhinjom i/ili dnevnim boravkom, dok oni koji imaju manji stan, naglasiti mogu prostor za spavanje. 

Ukoliko ne volite miks nekoliko boja u svom životnom prostoru, neka u tom slučaju zidovi budu u nekoj jarkoj boji, a ostatak namještaj u neutralnim nijansama. 

 

Jedan komad namještaja u plavoj boji unijet će potrebnu svježinu. Možete isprobati i kombinaciju toplije nijanse plave boje, boju ugljena te kremasto bijelu koja će biti osvježavajući i zanimljiv spoj kojeg možete kombinirati u svim prostorijama: od kupatila ili kuhinje, do dnevnog boravaka i spavaće sobe.

 Bilo da izaberete svjetlo žute nijanse ili tamnije tonove žute, obojena kupatila izazvat će prijatna osjećanja. Podovi, zidovi, namještaj ili dodaci mogu se kombinirati sa drugim bojama, kako bi se poboljšao efekat. Žuta može biti elegantna, topla, svijetla i zabavna. Žuta boja se dobro kombinira posebno s bijelom, sivom, crnom i drugim nijansama žute boje.

Ž7 = Uklopite crvene detalje ili čak cijele komade namještaja u razne nijanse zelene, plave, sive, ukoliko vam je previše, kombinirati je možete i s neutralnijim bojama. Dobiti ćete sofisticiran i skladan izgled dnevnog boravka ili spavaće sobe. Crvena boja unijet će energiju i dinamiku u prostor koji neće izgledati monotono, a to ste i željeli.

 Žuta i zelena savršeno se slažu, naročito u prostoru u kojem su zidovi u tamnoj boji. 

 

U detaljima možete pretjerivati u svim tonovima ove boje.

 

 

 

 Bijele kuhinjske elemente najbolje ćete „razbiti“ sa zidom u zelenoj boji i stolicama u crvenoj, ako mislite da vam je previše kombinirati dvije boje, možete se opredijeliti samo za zid u jarkoj boji ili pak stolice.

 

 Znate li šta je pravilo 60-30-10?

Ukoliko se odlučite na intenzivne i žarke boje pripazite da interijer uredite koristeći pravilo 60-30-10. To znači da 60 posto prostora treba biti u jednoj boji, naprimjer zidovi i podovi, 30 posto, sjedeća garnitura, sto ili ormar u drugoj boji. Treća boja treba biti zastupljena 10 posto, i odnosi se na slike, skulpture, prostirke te slične dekorativne elemente.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti