Uređenje doma: Septembar u skandinavskom stilu

Piše: Redakcija

Minimalistički dekor u trendu je već nekoliko sezona unazad, a jedna njegova posebno popularna varijanta je skandinavski stil uređenja. Istražili smo šta je trenutno popularno u Danskoj, Švedskoj, Finskoj i Norveškoj, a na vama je da odaberete ono što bi se najbolje moglo uklopiti u vaš dom. Jedno je sigurno – bit ćete u trendu!

Kutak bez tehnologije

U vremenu kada se osjećamo konstantno povezani kroz tehnologiju i društvene mreže, zar ne bi bilo lijepo da imamo svoj mali privatni hram u kojem ćemo se jednostavno moći „isključiti”? Stvaranje visoko personaliziranog prostora koje će biti toplo i ugodno, nemoguće je bez uklanjanja stvari koje nam odvlače pažnju kao što su telefoni, televizori i kompjuteri koji nas podsjećaju na svakodnevne obaveze. Spavaće sobe će postati slobodne zone u kojima će biti zabranjena tehnologija bilo koje vrste, a dodatni utisak upotpunjuju umirujuće nijanse sive i bijele koje su kombinirane s mekanim tkaninama, udobnim prekrivačima od ovčje kože, kao i debelom ćebadi.

Prostor za skladištenje

Jedan od apsolutnih favorita u trenutnom skandinavskom dekoru je korištenje nekad dosadnog komada namještaja za skladištenje stvari kao fokusne tačke za organizaciju ostatka prostorije. Zanimljiva minimalistička polica ili korpa koju biste inače voljeli sakriti se umjesto toga može iskoristiti za izuzetno efektan utisak u spavaćoj sobi.

 

Stil drvene kolibe

U sklopu skandinavskog dizajna fokus je velikim dijelom na Švedskoj iako ju i Finska poprilično sustiže.  S obzirom na to da se radi o jednoj od najsretnijih nacija na svijetu, mora da nešto dobro rade. Može biti da je do njihove duboke povezanosti s prirodom ili simplističkog načina života, ali što se tiče konkretno uređenja interijera važnu ulogu igra njihova kultura življenja u drvenim kućicama ili kolibama. Još neke stvari koje su karakteristične za ovaj narod su veliki zajednički prostor za ručavanje, lampe koji simuliraju prirodnu svjetlost i minimalistički pribor za jelo.

 

Istrošena koža

Iako je skandinavski dekor prilično okrenut prema organskim materijalima, koža nije najpopularniji materijal. Ipak, tokom proteklih godina primjetna je sve veća popularnost komada namještaja od istrošene kože koja se u velikom broju slučajeva kombinira s raznim vrstama drveta. Ovakav namještaj je rustikalan, ali istovremeno ne izgleda previše antikno tako da će se odlično uklopiti u razne vrste interijera.

 

Omiljena boja

Omiljena boja u skandinavskom dizajnu je, bez ikakve sumnje, plava. Obično se radi o svijetloj ili električnoj nijansi koja se odlično ističe ispred pozadine koja je u potpunosti bijela. Monohromatska faza je do sada definitivno out i ne planira se skorije vraćati na dekoratersku scenu.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti