Narandžastu voli svaka prostorija doma

Piše: Redakcija

Narandžasta boja je jedna od najtoplijih boja. To je boja puna života i optimizma, boja vatre i Sunca. Ona nastaje od crvene i žute boje i ima pozitivne osobine obje boje, ali je manje intenzivna od crvene, zbog vedrine koju nosi žuta boja. Zato što je čulna boja, narandžasta se doživljava kao emocionalna, stimulativna, energična, živa i zabavna. U interijer narandžasta boja unosi toplinu i energiju, stvara osjećaj zabave, prosperiteta i vitalnosti


Naučnici tvrde da narandžasta boja podstiče brži protok kiseonika u mozgu. Psiholozi također, naglašavaju njen značaj i ističu da pozitivno utječe na koncentraciju i formiranje stabilne ličnosti. Zbog toga se ova boja često koristi za radne i dječije sobe. Narandžasta boja je očaravajuća, ali se ne koristi često u interijerima, prije svega zbog njene jačine. Ona se rijetko koristi kao čista boja za bojenje zidova ili dekoriranje sobe, zato što ta soba postaje previše svijetla i topla, a njen ambijent nije opuštajući. Ali, kada je uravnotežite skladno ili koristite njene nijanse, narandžasta boja će dodati radost, stimulirat će i čak poboljšati atmosferu doma.

Soba obojena u narandžasto utječe pozitivno, jer olakšava komunikaciju, ublažava nervozu i podstiče apetit. Zato je narandžasta boja idealna za sobe u kojima se dešavaju neobavezna druženja i proslave svih vrsta, za sobe u kojima će prolaziti mnogo ljudi i za sobe gdje se očekuje i želi aktivnost, kao što je naprimjer dnevna soba. Da bi oživjeli prostor u dnevnoj sobi možete da nabavite samo detalje ili ukrase u narandžastoj boji. Dodajte narandžaste šare kao akcente na jastučićima, umjetničkim slikama i drugim ukrasima.

Poznato je da narandžasta boja stimulira apetit što objašnjava njeno korištenje u restoranima i zato je dobar izbor i za trpezarije. Neke od nijansi narandžaste boje koje podstiču apetit i pozitivno utječu na raspoloženje su breskva roza, breskva bež, cvijet kajsija, losos rozo kao i nijanse dinje, papaje ili kajsije.

Nijanse narandžaste boje su posebno dobar izbor  i za kuhinje. Jaka narandžasta može biti dominantna boja, ali i odličan akcent u kuhinji. Novi trendovi u dizajnu interijera su kuhinjski elementi i pultovi za kuhinju, baš u boji narandže.

Dizajneri interijera ne preporučuju narandžastu boju za spavaće sobe, kupatila, ulaze. Za ove prostore se uglavnom preporučuju prigušene boje zato što obično želimo da budu mirniji i opuštajući.

Nijanse narandžaste boje mogu biti odlične i za hodnike, kao i za sve prostore u domu gdje želite toplotu. Idealne su meke nijanse kao kajsija, losos ili breskva sve do nijansi kože. U zavisnosti od nijanse, narandžasta boja može dodati mnogo efekata bilo kom prostoru. Prava nijansa narandžaste boje će uvijek naglasiti i dodati karakter prostoru. Treperava citrus nijansa narandžaste boje može oživjeti sobu, dok njene tamnije nijanse tikve ili ćilibara mogu da dodaju ljupku toplinu.

Da biste uspješno koristili nijanse narandžaste boje u uređenju doma, koristite njene nježnije nijanse, jer su mirnije i stvaraju prostor za odmor. Nježnije nijanse narandžaste boje, kao breskva su prijateljske i energične.

 

Azra savjetuje

Najbolji načini da se rashladite

  1. Boce s hladnom vodom

Zaledite bocu s vodom, ali ne do vrha. Kad je želite upotrijebiti, dodajte još vode. Nakon toga boce zamotajte u peškir ili plahtu i stavite u krevet kako bi vas hladile tokom noći.

  1. Ventilator i sprej s vodom

Ventilator vas može rashladiti i bez pomoći, ali poprskate li malo vode u zrak ispred njega, rashladit ćete se još bolje.

  1. Zastori u kantama s vodom

Prirodna vlakna, poput pamuka ili lana, najbolje će poslužiti za ovaj trik jer će najbolje upiti vodu. Duge zastore uronite u kantu vode da je upiju i povuku prema gore. Pored otvorenog prozora, lagani će povjetarac kroz njih biti osvježavajući.

  1. Sjenilo za zaštitu od Sunca ili aluminijska folija

Iako ne izgledaju baš najbolje, aluminijska folija ili sjenila koja koristite u autu za zaštitu od Sunca poslužit će vam i u kući jer će za vrijeme najtoplijih dana zadržati vrućinu dalje od prostora u kojem boravite.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti