Lifestyle

Bloger Gastroseksualac: Užitak u kuhanju počinje u… prodavnici

Još jučer ujutro sam znao šta ću za ručak/večeru praviti. Naime, kod nas je ručak oko 18 sati, a tada pametni večeraju. Pola namirnica sam imao u frižideru, a drugu polovicu sam planirao kupiti u DP-u nakon posla.

U DP-u imaju akcije utorkom, a ako imaš njihovu karticu, može se i koja markica uštedjeti u ovim skupim vremenima. I tako ja nakon posla krenem u DP, koji se nalazi u blizini mog stana. Moram napomenuti da tamo stalno kupujem i stalno se nerviram ponašanjem zaposlenika, jednostavno nadzorne kamere bi trebalo zamijeniti televizijskim, jer oni se ponašaju kao zvijezde reality showa. Uredno se pred nama kupcima razmjenjuju njihove interne šale, njihovi prošlonoćni izlasci, kao i njihovi privatni životi.

Već i sam znam ko je u kojem klanu, i ko je kome priklonjeniji, ali ipak krenimo nekim redom.

Delikatesni dio prodavnice je u najmanju ruku katastrofalan, priznajem, čistoća je koliko-toliko na nivou, ali dajte te ljude koji režu salamu i sir na mašini naučite da se sir i salama ne režu na istu debljinu. Također, kada se sir nareže na kriške, nije fol što više sira u što manje papira zamotati, jer se tako stisne da ga nema potrebe ni rezati. Uredu je s kupcem porazgovarati, ali zašto ja moram čekati u redu dok prodavačica dijeli savjete kupcu o odgoju djece i vezi s roditeljima.

Zašto utorkom od 17 do 19 sati, kada se većina ljudi vraća s posla, radi samo jedna kasa, a imate akciju i ljudi kupuju više namirnica nego drugim danima. Najveća greška, koju jedan supermarket može raditi, jeste konstantno mijenjanje rasporeda artikala na policama. Jedan dan na jednoj strani stoji šećer, već drugi dan je šećer na drugom kraju prodavnice. Također, cijene ispod artikala neka pripadaju artiklu iznad, a ne artiklu dva mjesta desno ili lijevo na polici.

Ah, što se napričah… uglavnom ja sam jučer izletio iz te prodavnice bez potrebnih namirnica i promijenio ručak, a evo šta sam kuhao:

PEČENE KORE S PILETINOM I GLJIVAMA

Potrebne su vam: pečene kore, pileća prsa, šampinjoni, topsi od kravljeg mlijeka (svi „Poljoradovi” proizvodi su fenomenalni), sir ribanac, jaje, so,
biber, maslinovo ulje, vlasac, čurekot i vrhnje za kuhanje.

Na malo maslinovog ulja propržite pileća prsa isjeckana na komadiće, odmah posolite i pobiberite. Kada pileća prsa malo omekšaju dodajte gljive, koje će pustiti vodu. Pustite sve neka se dinsta, dok tekućina ne ispari.
Uzmite tepsiju i namastite je uljem, nemojte previše ulja stavljati, tek toliko da se kore ne zalijepe. Kore kako uzimate iz pakovanja, tako ih umačite u mlaku vodu ili mlijeko, i počnite redati u tepsiju.

Na kore stavite piletinu i gljive, topsi izrežite na kockice pa njime to pospite, sve odozgo prelijte s malo vrhnja za kuhanje. Opet stavite kore, pa piletinu i gljivice, pospite kockicama topsija i zalijte vrhnjem za kuhanje, i tako naizmjenično dok ne potrošite piletinu i gljive. U posebnoj zdjeli zamutite jedno jaje s pavlakom, vrhnjem za kuhanje i naribanim ribancem (može i kesica parmezana), ovom mješavinom zalijte kore i pospite čurekotom. Stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni otprilike 40 minuta. I to je to!