Osjećate se kao da pričate zidu? Naučite razgovarati sa svojim djetetom

Piše: Redakcija

Naučite sami sebe kako razgovarati sa djetetom kako bi vas doista slušalo. 

Koristite njihovo ime

Svi mi automatski reagiramo na vlastito ime pa čak i kada ga čujemo u prolazu od nepoznatih ljudi. Jednako je s djecom kojima će se pažnja odmah dvostruko usmjeriti na vas, ako čuju svoje ime. Obratite se djetetu prije nego što mu prenesete poruku. 

Koristite pozitivan način razgovora

Pokušajte paziti da ne govori stalno ‘ne’ i ‘nemoj’ ili ‘prestani’.  Umjesto da djeci vičete ljutito da prestanu trčati u kući, pokušajte obrnuti rečenicu i reći:

– U kući hodajte, molim, a vani trčite – uz pozitivan ton.  Vidjet ćete da se teško naviknuti na ovaj način komunikacije, ali i da je puno efektniji. 

Povežite se s djetetom

Koristite kontakt očima pa čak i ako to znači da se morate spustiti na njihov nivo, sjesti ili čučnuti. Ova praksa naučit će vaše dijete kako treba razgovarati s drugima, ali će i omogućiti da vas zaista sluša i obraća pažnju na riječi koje izgovarate. 

Budite jednostavni

Mala djeca ne mogu tako lako povezati nekoliko uputa. Kako bi bolje shvatili: prisjetite se sebe kada zamolite nekoga da vam objasni put do neke lokacije. Previše informacija samo zbunjuje dijete pa pokušajte razdvojiti ‘zadatak’ na nekoliko segmenata. Komunikacija s djecom bolja je čim je prilagodite njihovom nivou i shvaćanju. 

Pročitajte još