LifestyleLjepota

Riješite se ovih opasnih beauty mitova

Koliko je samo onih koji slijepo vjeruju u određena pravila, bilo da se radi o modi, beauty svijetu ili životu uopće, a da uopće nisu postavili pitanje zašto. Kad je riječ o beaty tajnama, ovo je pet mitova koje vrijedi raskrinkati.

Zubna pasta pomaže kod akni

To bi bilo zaista lijepo i praktično, no u tome nema previše istine. Prema riječima stručnjaka, ovaj je mit vjerovatno nastao zbog toga što neke paste za zube imaju antibakterijska svojstva. Da, stavljanje paste na upaljeno područje lica će možda umanjiti crvenilo i isušiti dio za koji želite da splasne, ali nećete postići apsolutno nikakav dugoročan efekt. Naprotiv, oni koji imaju osjetljivu kožu, s nanošenjem zubne paste riskiraju dodatne iritacije, ali i nova upalom zahvaćena područja lica. U konačnici, ovisno o tipu kože, korištenje paste može dovesti do hiperprodukcije sebuma ili pak osjećaja zatezanja.

Micelarnu vodu nije potrebno ispirati

Mnogi i dalje odbijaju prihvatiti da micelarna voda nije namijenjena temeljitom čišćenju lica, već služi kao priprema prije čišćenja mlijekom ili nekim drugim sredstvom. Isto tako, potrebno je čitati sastav micelarne vode koju koristimo kako bismo znali treba li je isprati s lica ili ne. Neke micelarne vode sadrže sastojke koji su agresivniji za kožu i ne smijete ih ostaviti na licu, dok su druge blage i ne morate se umivati nakon korištenja. Za tačne savjete se najbolje raspitati kod proizvođača.

Zaštitni faktor treba koristiti tokom cijele godine

Proizvodi poput krema sa zaštitnim faktorom sadrže cijeli niz hemijskih sastojaka koji nisu previše dobri za našu kožu. Iz tog je razloga nepotrebno da kožu konstantno opterećujemo ovim proizvodima. Kako savjetuju stručnjaci, zaštitni faktor se treba koristiti u ljetnim mjesecima, tokom odlaska na plažu ili planine te nakon određenih intenzivnih kozmetičkih tretmana.

Što više njegujućih krema, to bolje

Stručnjaci iz područja njege kože kažu da je osobi sa zdravom kožom savršeno dovoljna rutina u tri koraka koja se sastoji od mlijeka za čišćenje lica, tonika i hidratantne kreme. Ako za time osjećate potrebu, jednom sedmično možete staviti kakvu hranjivu masku, i to je sasvim dovoljno.

Borba protiv bora treba početi što ranije

I ovu mantru slušamo bez prestanka, i ponovno se radi o povećanom željom za zaradom. Zašto bi mlade djevojke odlazile na “preventivni” botoks i koristile proizvode koji sadrže hijaluron kad je njihova koža prirodno zategnuta, a hijalurona im ne nedostaje? Kao rezultat biste dobili toliko puta viđen efekt nabubrenosti lica koji vjerovatno nitko ne želi. Uživajte u svojim godinama i nemojte se bojati bora, nisu toliko strašne kako nam ih pokušavaju predstaviti!

Izvor: buro24.hr