Otok Marlona Branda: Albert II od Monaca i princeza Charlene s djecom odmaraju u najluksuznijem resortu

Piše: Redakcija

Odmah nakon što je Albert II od Mónaca potvrdio američkim medijima kako se s porodicom priprema za odmor, pritome ne otkrivši mjesto na koje će otputovati sa suprugom, princezom Charlene i njihovo dvoje djece; princom Jaquesom i princezom Gabrielom, izuzev da se radi o dalekoj i tropskoj destinaciji, inozemni mediji su sebi postavili zadatak da otkriju lokaciju na kojoj se monegaška porodica nalazi.

Jedna noć u najjednostavnijem smještaju košta oko 2.500 eura

I uspjeli su za veoma kratko vrijeme, Albert s porodicom ovog ljeta uživa u čarima Tetiaroa, otoka Marlona Branda u Francuskoj Polineziji. U ovaj najluksuzniji resort na Pacifiku prošle sedmice su stigli u pratnji babysitera i tjelohranitelja. Osim što su uživali na plaži i ispijanju koktela od kokosa u čuvenom Bob’s Bar-u, Albert II i Charlene navodno su upoznali i Lady Gagu i njenog dečka Christiana Carinu, koji također odmaraju na Brandovom otoku.

Očuvanje okoliša

Tetiaroa je izolirani otok, oko 50 kilometara sjeveroistočno od Tahitija, kojeg čine desetak malih otočića koji okružuju lagunu, do koje se dolazi privatnim avionom. U ovaj raj na zemlji se svojevremeno zaljubio glumac Marlon Brandó dok je istraživao Francusku Polineziju za potrebe snimanja filma „Pobuna na brodu Bounty“. Danju je glumio Fletchera, poručnika koji želi ostati živjeti s domorocima, a noću je igrao sličnu ulogu, zavodeći 18 godina mlađu Taritu Teriipaia, 19-godišnju plesačicu s otoka Tetiaora. Otok, a i Tarita, koju je kasnije oženio i s njom dobio dvoje djece, ga je toliko očarao da ga je odlučio kupiti. No, nije mu to pošlo za rukom odmah. Prvobitno Tetiaroa je pripadala kraljevskoj porodici s Tahitija, a kasnije je prolazila kroz ruke mnogih privatnih vlasnika, sve do 1966., nakon nekoliko neuspjelih pokušaja, Marlon Brando, koji je umro 2004. godine, dobio je 99-godišnji ugovor o najmu koji mu daje ekskluzivno vlasništvo. Deset godina nakon glumčeve smrti, za javnost je otvoren luksuzni resort koji nosi njegovo ime. Brando je otok zamislio kao održivo, ekološko područje, a san mu je bio na njemu sagraditi hotel, osnovati umjetničku koloniju i uzgajalište rakova. Taj san su ostvarila njegova djeca i porodični prijatelj, hotelijer Richard Bailey, te je prema nekim procjenama u resort uloženo 50 miliona eura. Danas ovo luksuzno eko-mjesto privlači povlaštene džepove iz svih dijelova svijeta.

Albert II od Monaca sa Charlene i njihovo dvoje djece

– Volio bih da otok ostane mjesto koje će Tahićane zauvijek podsjećati na to ko su i šta su bili stotinama godina ranije – izjavio je jedne prilike Brando.

U skladu s tim, resort je sagrađen prema najvišim standardima očuvanja okoliša: električna energija dobiva se kombinacijom solarnih panela i generatora koje pokreće kokosovo ulje, a za rashlađivanje prostorija koristi se voda iz morskih dubina. Među brojnim aktivnostima izdvajaju se ronjenje, vožnja kajakom i kanuom, tenis, bicikliranje i vožnja na dasci za jedrenje uz pomoć vesla, a posjetitelji mogu promatrati i kako se gnijezde morske kornjače.

Marlon Brandó i Tarita Teriipaia

Bijeli pijesak, stabla kokosa, šarene ptice i kristalno čisto more okružuju 35 luksuznih vila izgrađenih u polinezijskom stilu, sa svim mogućim detaljima skrivenim u vegetaciji. Kompleks ima privatne plaže, gurmanske restorane, spa i organski povrtnjak. Jedna noć u najjednostavnijem smještaju košta oko 2.500 eura.

Na ovom mjestu se čuvaju kulturno bogatstvo, prirodna ljepota i biološka raznolikost okoliša, a to je filozofija koja savršeno odgovara Albertu II od Mónaca, poznatom po ekološkoj osviještenosti.

Obamini memoari

Koliko je ovo poželjno mjesto za odmor potvrđuje podatak da je na otoku Barack Obama pisao svoje memoare, Pippa Middleton i James Matthews proveli medeni mjesec, a nisu mu odoljeli ni celebrityji: Leonardo DiCaprio i Johnny Depp.

Koliko je ovo poželjno mjesto za odmor potvrđuje podatak da je na otoku Barack Obama pisao svoje memoare, a Pippa Middleton i James Matthews proveli medeni mjesec

Otok je dostupan čarter linijom Air Tetiaroa koja dvaput na dan leti iz Papeetea, glavnog grada Polinezije gdje je smješten i međunarodni aerodrom, a let traje 15 minuta. Do Papeetea možete stići direktnom linijom iz Los Angelesa ili preko Honolulua. Najbolje vrijeme za putovanje je od maja do septembra kad su temperature niže i manje je kiše. Službeni jezici su francuski i tahićanski, iako u turističkim područjima govore i engleski, a valuta je polinezijski franak.

CJENKANJE SE SMATRA NEPRISTOJNIM

Ukoliko sebi jednog dana uspijete priuštiti putovanje u ovaj dio Pacifika, imajte na umu nekoliko stvari: nemojte ostavljati napojnice jer one nisu uobičajene u polinezijskoj kulturi, a cjenkanje se smatra nepristojnim. Među najpopularnijim suvenirima su tahićanski crni biseri, tropski sapuni, mirisno monoi ulje koje se dobiva natapanjem cvijeta gardenije u kokosovom ulju, tahićanska vanilija, cvjetne ogrlice i pareo živopisnih boja poput onih kakve nose Tahićanke koje je ovjekovječio Paul Gauguin na istoimenoj znamenitoj slici.

Pročitajte još