Ljetna sezona je pored modnih i beauty noviteta odlična i za isprobavanje različitih osvježavajućih napitaka koji su vrlo jednostavni za pravljenje, a koji će obradovati sva čula. Donosimo vam recepte za mala, slatka i osvježavajuća zadovoljstva koja su savršena za ljetne zabave, ali i one dane u kojima želite da se opustite uz dobru knjigu, muziku i čašu domaćeg koktela
Voćna kokosova voda
Sastojci:
- voće po izboru
- 2 kašike nane
- 1 do 2 čaše kokosove vode
- 60 ml Baileys likera
Priprema:
- Pripremite posudu za led i u nju rasporedite voće i listiće nane.
- Preko sipajte kokosovu vodu i stavite da se zaledi (oko tri sata). U čašu stavite nekoliko kockica leda i preko sipajte liker. Servirajte i uživajte!
Crna limunada
Sastojci:
- pola kašičice aktivnog uglja u prahu
- 1 l vode
- 4 kašike tople vode
- sok 2 limuna
- 1 kašika agava sirupa
- 1 kašika organskog meda
Priprema:
- Prvo pomiješajte toplu vodu sa sirupom agave i medom, tako da dobijete tečnu smjesu.
- U bokalu ili flaši pomiješajte ostale sastojke i dodajte im slatku tečnost. Sve dobro promiješajte i uživajte u ostatku dana uz ovaj ukusni napitak!
Rita koktel
Sastojci:
- 60 ml tekile
- 25 ml cidera od jabuke
- malo pelinkovca s ukusom narandže
Priprema:
- Sve sastojke stavite u šejker i dodajte led. Jako tresite sastojke oko 10 sekundi, a zatim sipajte dobijeni koktel u pripremljene čaše.
- Dekorirajte po želji i uživajte!
Pijana lubenica
Sastojci:
- 500 g lubenice
- 1 dl vodke ili 1 dl ruma
- soda voda
- 2 limuna
- led
Priprema:
- Izdvojite mesnati dio lubenice, očistite ga od sjemenki i sadržaj stavite u blender. Dodajte sok od dva limuna i alkohol po želji (rum ili votku). Sve dobro promiješajte.
- Ukoliko miješate s vodkom najbolji izbor je Smirnoff ili Finlandia vodka.
- Koktel služite u visokim čašama, koristeći proporciju 2/3 koktela, 1/3 soda vode. Dodajte led po želji.
Zasladite se uz…
ČOKOLADNI MOUSSE
Potrebno vam je; 125 ml slanutkove vode, 100 g tamne čokolade, prstohvat soli, pola kašičice stevije. Rastopite čokoladu na pari i ostavite da se hladi. Nakon toga miksajte vodu od slanutka dok ne dobijete snijeg. Kada čokolada više nije prevrela, dodajte je u snijeg. Ostavite mousse da se hladi i poslužite hladno. Mousse možete dodatno obogatiti bobičastim voćem, orašastim plodovima, kockicama čokolade.