Zinedine Zidane: Čovjek koji zna reći da je dosta

Piše: Redakcija

Veliki Zinedine Zidane najavio je povlačenje sa klupe Real Madrida, a francuski mediji ovu vijest objavljuju uz nadnaslov: “Potpuno iznenađenje.”

Nakon jučerašnje press konferencije, Zidane je objavio da će napustiti Real, na čijoj klupi se nalazi od januara 2016.

– Donio sam odluku da je moja priča u Realu završena – izjavio je Zidane koji je prije nekoliko dana sa svojim klubom treći put osvojio Ligu prvaka, najprestižniji nogometni trofej današnjice.

Zidane je izjavio da je ova odluka u najboljem interesu kluba, kako igrača, tako i publike.

-Ova ekipa mora nastaviti pobjeđivati i treba mu promjena. Poslije tri godine potrebna mu je promjena, jedan novi način rada. Zato sam donio ovu odluku – prenosi Paris Match.

Iz uprave Real Madrida izjavili su da su iznenađeni odlukom svog trenera.

– Kao čovjek sam za ovu odluku potpuno nepripremljen. Ja sam tužan i naši navijači su tužni – kaže Florentino Perez, predsjednik Reala.

Zidane nije novinarima precizirao koji su njegovi planovi za budućnost.

– Trenutno ne tražim drugi klub – rekao je zagonetno Zidane.

Sa suprugom Veronique i dvojicom sinova

IMIGRANTSKI SAN

Inače, Zidane nije samo jedan od najboljih igrača svih vremena i najbolji trenera danšnjice. On je ostvarenje imigrantskog sna: sin siromašnog alžirskog doseljenika koji iz blata predgrađa Marseillesa postaje, ne samo sportski “as” prve klase, nego i simbol jednog vremena, čovjek po kojem će se pamtiti jedna era. Zinedine Zidane nije samo nekadašnji najbolji nogometaš Francuske i do jučer prvi čovjek velikog “Real Madrida”, on je i modna ikona i uspješan poslovni čovjek i jedna od najvećih faca današnjice. Istovremeno poznat svima i intrigantan i tajanstven, daleko od javnosti igra utakmicu u kojoj neprekidno pobjeđuje: on je odan muž i odgovoran otac, koji živi za svoju porodicu. Na tom polju nikada Zidane nije promašio

Godine 1989., tada 16-godišnji Zinedine Zidane, mladić iz jednog od najgorih predgrađa, ionako problematičnog Marseillesa, dobija priliku života. Zaigrao je za nogometni club “Cannes”, koji se tada borio za ulazak u prvu francusku ligu, što će uz Zidanea i uspjeti. Predsjednik Kluba tada je obećavao novi automobil onom igraču koji postigne prvi pogodak za “Cannes” u elitnom rangu takmičenja. Osmog februara 1991., francuska javnost čula je prvi put za ime Zinedinea Zidanea, gledajući kako pred kamerama uzima ključeve novog Clia, te džentlmenski otvara vrata automobila, kako bi u njega sjela njegova djevojka Veronique Fernandez.

Postoji nekoliko teorija o time kako su se upoznali Zinedine i Veronique. Dvije čednije verzije kažu da su živjeli jedno blizu drugog, prema jednoj teoriji u istom studenetskom domu, a prema drugoj u istoj ulici, te da su se dugo gledali, ali da nisu smjeli prići jedno drugom. Druga, nešto vjerovatnija verzija, kaže da su se upoznali u jednom noćnom klubu, gdje je Veronique radila kao plesačica. Par se vjenčao krajem maja 1994., i od tada su zajedno, te njihov brak ne prati bilo kakav skandal niti afera, što je neobično za svijet nogometa i svijet slavnih, poznatih i bogatih.

Veronique i Zinedine su se upoznali još kao tinejdžeri, no iz navodne početne stidljivosti vrlo brzo su počeli živjeti zajedno, iznajmljujući jedan mali stan u Cannesu. Najprije su napunili vlasiti frižider, a zatim je Zinedine taj mali stan uredio prema željama i ukusima svoje životne pratilje. Oni koji poznaju ovaj par kažu da Zinedine sluša isključivo Veronique, koja mu daje savjete o karijeri. Zahvaljujući upravo njoj, Zidane je svojevremeno zaigrao za “Bordeaux”, “Juventus” i na kraju za “Real” za cijenu od fantastičnih 77,5 miliona eura. Njoj se grad Madrid sviđao i nije bilo teško pogoditi ko stoji iza Zidaneove odluke da postane trener “Galacticosa”.

– Znate, iza svakog uspješnog muškarca nalazi se uspješna žena – rekla je Veronique nakon što je njen suprug u januaru prošle godine preuzeo čelo “Reala”.

Ona voli ples i ples joj u život mnogi znači, čak i kada je odavno prešla četrdesetu. Godine joj ništa, naravno, ne mogu, te lijepa majka redovno mami uzdahe kada se negdje pojavi na plaži. Vjerni i pažljivi muž misli na svoju suprugu, te je iz čiste ljubavi kupio lokalni nogometni klub u njenom rodnom gradu Rodezu.

Voljena i mažena supruga jednog od najvećih sportista svih vremena ipak bi željela da joj je muž poklonio nešto drugo.

– Ona bi voljela da je rodila kćerku, kako bi joj prenijela ljubav prema plesu – pisali su svojevremeno španski mediji.

Četvorica sinova ipak je dovoljno veliki dar za bilo koju ženu i bilo čiju porodicu.

MODNI POSLOVI

Da se sudbina htjela poigrati s vama i da je poželjela da bude pomalo zločesta i stavi vas pred pravi izazov, odredila bi da da se rodite u kvartu La Castellane, predgrađu Marseillesa, gdje se 23. juna 1972. rodio Zinedine Yazid Zidane, kao najmlađe od petero djece u porodici alžirskog doseljenika. La Castellane je u svoje vrijeme, kada je izgrađen pedesetih godina prošlog stoljeća za porodice Alžiraca koji su se u tamošnjem ratu za nezavisnost borili na strani Francuza, bio vrlo modern kvart. No, u ovo mjesto s visokom bijelim zgradama i velikim betonskim površinama između njih, uskoro će početi dolaziti izbjeglice sa svih strana, te je mjesto modernog i ugodnog življanja brzo postalo najgori kvart u Francuskoj, a tu titulu drži i danas.

U kvartu La Castellane carovali su i još caruju nezaposlenost, droga, ulični kriminal, velika bijeda i besperspektivnost. U takvom okruženju porodica Zidane mogla sa čak smatrati donekle i porodicom srednje klase. Otac mladog Zinedinea radio je kao skladištar i kao noćni čuvar u lokalnim robnim kućama, te je svojoj velikoj porodici bio u mogućnosti osigurati kakav-takav komfor.

– Moj otac me je naučio svemu, ali najviše me je naučio vrijednostima poštovanja. On je došao iz Alžira u Francusku i nije mu bilo lako prilagoditi se novoj kulturi, pronaći posao i dokazati se, tako da je morao raditi dvostruko, kako bi od drugih zaslužio respekt, poštujući istovremeno i druge. Ja ću tim vrijednostima učiti i svoju djecu – kaže Zinedine Zidane.

Popularni Zizou imao je i pameti i sreće i dovoljno snage da od dječaka koji je ganjao loptu po parkinzima spomenutog francuskog naselja postane najbolji igrač i svoje zemlje, čovjek koji je 1998. i 2000. godine ispisao zlatne stranice francuskog nogometa, stvorivši priču kakva se više neće ponoviti. Ne samo da je 1998., na Svjetskom nogometnom prvenstvu svaki dječak na ovom svijetu želio biti upravo Zinedine Zidane, nego je i svaki brand želio imati Zidanea u svojoj reklami. On je od dobrog igrača postao nešto više, postao je simbol i to od globalnog značaja, čovjek čije se ime spominje u udžbenicima marketinga.

Oni koji poznaju privatno Zinedinea Zidanea kažu da je jedan od najboljih ljudi koje možete sresti u životu, no ponekad se iz njega pojavi i “đavo”, u zavisnosti od situacije.

– U svom životu ja sam uvijek pokušavao omekšati odnose s ljudima. Pokušavao sam da ih ne naljutim ili ne provociram. Tako da, kada me provociraju, to ima dvostruki efekt na mene. To me očvrsne. Onda eksplodiram – opisuje Zidane svoj temperament.

Zidane je uspio u sebi spojiti Istok i Zapad, Sjever i Jug, Afriku i Evropu. Za takav životni poduhvat trebala je velika unutarnja snaga.

– Hrabrost je ono što vam pomaže da postignete svoju ambiciju. U životu nekada idemo gore, nekada idemo dolje i to su momenti kada vi trebate hrabrost – kaže Zidane.

Status, slava i dobar izgled otvorila su mu vrata i modnog tržišta, zbog čega se pojavljivao u reklamama najvažnijih svjetskih brandova, od Audija, preko Adidasa do Diora i Louis Vuittona. Nekoliko puta je proglašavan “najseksi muškarcem na svijetu”. Sve titule “naj” Francuza koje je Zinedine Zidane pokupio, teško je najbrojati. Takav čovjek koji je osvojio sve što se može osvojiti, nogometaš, menadžer i modna ikona u jednoj osobi, živi u lijepoj, ali relativno skromnoj kući u predgrađu Madrida. Šta se dešava iza zidova te kuće i kako živi porodica Zidane, javnost nikada nije saznala. Zinedine Zidane tako ostaje najintrigantnija figura svjetskog sporta.

Pročitajte još