Mirza Mak Šehmehmedović: Moja priča u Hollywoodu tek se piše

Piše: Redakcija

Priliku da stane rame uz rame s najvećim imenima holivudske filmske industrije dobio je Bosanac Mirza Šehmehmedović, koji se u svijetu glume afirmirao pod imenom Mak Medovich. Rođen je u Zvorniku 1990. godine, a početkom agresije na našu zemlju seli se u Njemačku.

Po završetku rata vraća se u rodni Zvornik, no, porodica 2001. godine odlučuje pakovati kofere i sreću potražiti u SAD-u. U Americi je i danas njihova adresa, a da su sreću pronašli u dalekoj zemlji, svjedoči i podatak da je Mak već napravio sjajne rezultate u svijetu glume.
Svjestan da gluma nije samo talent već da traži i formalno obrazovanje, upisao je i prestižnu dramsku akademiju „Los Angeles School of Dramatic Arts“. Čim se preselio u Los Angeles Mak je dobio i prvu ulogu u filmu u kojem je filmsko platno dijelio sa Stevenom Bauerom, kojeg pamtimo po kultnom filmu „Scarface“.

Njemačka pozorišta

– Sa Stevenom Bauerom sam snimao tri sedmice. S njim sam naučio više nego tokom dvije godine na filmskoj akademiji. Gluma je nešto što se može poboljšati i unaprijediti, ali rijetko se bez iskustva može naučiti. Od njega sam dobio kompliment da sam veoma prirodan u glumi, te da slušam i pratim šta režija govori – kaže Mak za naš magazin.

Osim s Bauerom, Mak pamti i saradnju s Ericom Robertsom.

Hollywood je glamurozan, svi su važni, a zapravo niko nije ono za što se predstavlja. Moraš se boriti da ne padneš u taj krug Hollywooda koji ti može pokvariti karakter i ličnost

– Posebno mi je bilo raditi s njim. Snimili smo dva filma: „Betrayal“ i „Fake News“. Ove godine sam imao priliku upravo s njim snimati četiri scene. Učiti od njega je neopisivo. Glumac koji ima nominaciju za Oskara i više od 250 filmskih kredita na IMDB.com apsolutno je vrhunsko iskustvo – kaže Mak.

Interesovanje za glumu počeo je pokazivati još u djetinjstvu, u periodu dok je živio u Njemačkoj.

– Sve je počelo u pozorištima u Njemačkoj. Tokom djetinjstva sam pred svojom porodicom često imitirao velike glumce i komedije. Nisam bio stidljiv i čast mi je bila kada sam mogao nekoga nasmijati. Jednostavno sam bio ono što ustvari jesam. Najveća podrška mi je bila, a to je i danas, moja mama. Još nisam dostigao svoj cilj, smatram se početnikom, ali ne sumnjam u svoj potencijal. Probio sam led kako ljudi kažu i ne želim odustajati. To je do sada bilo najteže, ne odustati, jer sam imao mnogo padova – prisjeća se Mak, te dodaje kako svaka uloga nosi određenu težinu.

– Teško mi je izdvojiti ulogu koja mi je bila najteža, ali mogu reći da su mi najteže one uloge koje nisam dobio. Biti glumac u Hollywoodu je zanimljivo, okruženi ste poznatim ličnostima, i nije važno da li si velika zvijezda ili početnik, dio si svih ostalih. Moj put do uspjeha je još dug, moja priča se još piše – kaže Mak i pojašnjava kako funkcionira cijela filmska mašinerija u tvornici snova.

Stalne selidbe

– Hollywood je glamurozan, svi su važni, a zapravo niko nije ono za što se predstavlja. Moraš se boriti da ne padneš u taj krug Hollywooda koji ti može pokvariti karakter i ličnost – priznaje Mak.

Osim glume, dvadesetosmogodišnji Mak bavi se sportom i manekenstvom, pa je tako 2011. godine bio zaštitno lice „Resistor Clothing“ kompanije. No, kaže, gluma je ono što ga ispunjava.

– Kada bih morao birati, izabrao bih glumu. Najvažnija mi je i veoma interesantna, čini me sretnim, uživam u pripremi novih karaktera, jer tada najviše učim o sebi. Ta umjetnost je moja ljubav – kaže Mak, koji je tokom svog djetinjstva bio primoran na stalne promjene sredine.

– Nije bilo lako seliti se stalno; dva kontinenta, četiri zemlje, tri jezika, bilo bi mi sigurno lakše ostati u jednoj školi, jedan krug prijatelja imati, jedan jezik govoriti, ali da li bi bilo interesantnije? Ne! Život je prekratak da se ograničavamo U Tuzli imam mnogo rodbine, i svake druge godine posjećujem Tuzlu i Sarajevo. Kada sam u BiH, obilazim rodbinu i uživam u svim čarima koje BiH ima. Nostalgičan sam, volim našu hranu, narod, muziku, kulturu i humor. Redovno pratim seriju „Lud, zbunjen, normalan“, ali i nekoliko domaćih filmova – govori Mak.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti