Plemićki grb Meghan Markle uzburkao duhove…

Piše: Redakcija

Nakon udaje za princa Harryja Meghan Markle dobila je titulu vojvotkinje od Sussexa, a ubrzo nakon toga i grb izrađen specijalno za nju.

Osim što je ovim prekršena još jedna tradicija, budući da se grb u većini slučajeva dodjeljuje ocu mladenke, mnogi su Britanci na samom grbu primijetili nešto što ih je zabrinulo.

Naime, na njenom se grbu nalazi štit koji drže golubica i lav s krunama oko vrata, no čini se da su Meghanini fanovi dobili dojam da je na grbu golubica zadavljena.

–Zašto je kruna oko golubicinog vrata? Čak i jedna Amerikanka poput mene primjećuje da to ne može simbolizirati ništa pozitivno-bio je jedan od komentara.

-Drago mi je da nisam jedina koja je uočila da je ptica zadavljena. Ne izgleda mi dobro- složila se druga komentatorica.

-Zašto joj je kruna oko vrata?-nastavljala su se pitanja.

Ipak se našao neko ko je objasnio simboliku krune oko golubičina vrata.

-U engleskim grbovima je standard da se kruna stavlja oko vrata životinja koji drže grb kad se radi o rangu vojvode ili vojvotkinje. Vojvotkinja je i sama radila na dizajnu grba i dala svoje odobrenje, pa nema razloga da se brinete- stiglo je pojašnjenje.

Na samom štitu se nalazi plava pozadina koja predstavlja Tihi okean i kalifornijsku obalu, a dvije zlatne zrake simboliziraju sunčanu državu iz koje Meghan potiče. Tri pera simboliziraju komunikaciju i snagu riječi. Ispod štita na travi nalazi se nekoliko zlatnih makova koji su cvjetovi države Kalifornije i zimski cvjetovi koji rastu u Kensingtonskoj palati, prenio je Unilad službeno objašnjenje grba.

Pročitajte još