Tako bliska i tako različita: Deset stvari koje treba da znate o Austriji

Piše: Redakcija

Svaku državu karakterišu drugačiji običaji, navike i ponašanje naroda. U svakoj nas često dočekaju brojni kulturni šokovi, bilo da je posjeta turistička ili je cilj ostanak i preseljenje, a kakva je Austrija po tom pitanju i šta vas eventualno možete iznenaditi – pročitajte u nastavku, piše portal Dunav.at.

1. Nedjelja je dan za odmor

Austrijanci zaista ozbiljno shvataju dan za odmor, što znači da nedjeljom gotovo ništa ne radi. Zbog toga konzumeristički život ovim danom ne dolazi do izražaja. Ovo je jedan dan u sedmici tokom kojeg ćete morati zaboraviti na kupovanje bilo kog tipa.

2. Austrijanci nisu Nijemci

Izjednačavanje Austrijanaca i Nijemaca je kao da izjednačavate mačke i pse ili Kanađane i Amerikance. Iako postoji niz sličnosti, znajte da su razlike i dalje velike i suštinske. Austrijanci veoma cijene svoje naslijeđe i istoriju, pa pokušajte da i sami to poštujete.

3. Vodu možete piti i iz toaleta

Da, iako mnogima zvuči odvratno, vodu možete piti i iz česme toaleta, jer je kvalitet na zavidnom nivou. Naravno, i dalje ne savjetujemo da pijete iz javnog toaleta, ali znajte da nije potrebno da konzumirate samo flaširanu vodu.

4. Desert kao glavno jelo – sasvim u redu!

Austrijanci mnogo vole slatkiše, tako da ono pravilo “nema slatkog prije ručka” ne važi. Neki od deserta koje možete jesti i kao glavno jelo su: Mohnnudeln, Palatschinken, Germknödel, Apfelstrudel i Kaiserschmarren.

5. Nema skrivenih provizija

U mnogim zemljama, ponajviše u Americi, postoji niz provizija koje su skrivene, bilo da je riječ o jelovnicima u restoranima, cijenama u marketima ili nečemu većem i značajnijem. U Austriji nije takav slučaj – ono koliko je naznačeno, toliko ćete i platiti.

6. Austrijanci i alkohol

U Austriji je zakonski dopušteno piti pivo i vino sa 16 godina, kao i piti u javnosti. Za jači alkohol, poput rakije, je potrebno da napunite 18 godina kako biste ga naručili na javnom mjestu ili kupili u marketu, a ovog pravila se svi strogo drže.

7. Ne morate pričati njemački jezik

U mnogim zemljama ćete naići na nesusretljivost kada govorimo o jeziku, pa tako domaće stanovništvo odbija da priča bilo koji drugi jezik osim svog. Srećom, u Austriji to nije slučaj, pa tako možete da slobodno govorite na engleskom ili našem jeziku, jer su šanse da ćete naići na veliki broj ljudi sa naših prostora ogromne.

8. Javni prevoz nije besplatan – i kazne su velike

Iako se tako čini, jer svi slobodno ulaze i izlaze, javni prevoz nije besplatan, već je sistem uređen na način da se ne stvaraju gužve, te da se karte kupuju unaprijed na tačno određenim mjestima. Ukoliko vas uhvate bez karte, platićete oko 80 evra kaznu. Još jedna stvar o kojoj ne treba da brinete jeste vrijeme polaska – prevozi su veoma učestali i uvijek na vrijeme, bilo da je riječ o tramvaju, busu ili metrou (U-bahn).

9. Austrijanci ne jedu samo Bečku šniclu

Da, Bečka šnicla je najpoznatije jelo, ali ne – Austrijanci ne jedu samo to. Postoji i niz drugih tradicionalnih jela koja se služe po restoranima, tako da vam predlažemo da probate nešto od ovoga: Käsespätzle, Tafelspitz, Gulasch, Speckknödel ili Schweinsbraten.

10. Striktno poštovanje saobraćajnih znakova

Austrijanci striktno poštuju saobraćajna pravila, tako da domaće stanovništvo nikada nećete vidjeti da prelazi ulicu na crveno. Zbog toga savjetujemo da ni ne pokušavate ono šta ste često radili u svom gradu – pretrčavali ulicu ili hvatali priliku kada nikakoga nema na vesti – iako se nije upalilo zeleno svjetlo, piše portal Dunav.at.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti