Trešnja: Najzdravije voće na svijetu…

Piše: Redakcija

Trešnje smatraju jednom od najzdravijih voćki na svijetu. Dobar su izvor vlakana, vitamina i minerala, uključujući kalij, kalcij, vitamin A i folnu kiselinu.

Poznate su po antioksidativnim svojstvima, te pomažu kod upala.

Štite od raka

Istraživanje britanskog časopisa Nutrition otkrilo je da sok od trešnje može pomoći smanjenju krvnog pritiska zbog visokog sadržaja polifenola. Istraživanje časopisa International Society of Sports Nutrition također je pokazalo kako sok od trešnje pomaže oporavak i funkciju mišića nakon naporne vježbe.

Trešnje izbacuju vodu iz organizma i na taj način rasterećuju srce i krvotok , te aktiviraju jetru i bubrege. Također, plodovi trešnje bogati su luteinom, zeaxantinom i beta-karotenom – spojevima koji su poznati “čistači” slobodnih radikala, potvrđenih uzročnika raka. Zbog svojih snažnih antikancerogenih svojstava trešnje značajno doprinose prevenciji raka.

Trešnje

Trešnje su se pokazale kao dobar saveznik za mršavljenje. Naime, one sadrže malo kalorija, nemaju masnoće, a imaju veliki udio vode, stoga se preporučuju svima koji žele skinuti kilograme. Sadrže i antocijanidine koji jačaju vezivno tkivo, te sprečavaju nastanak bora. Antocijanidini uništavaju štetne enzime koji kožu čine starom i naboranom i sprečavaju nastanak celulita. Istraživači sa Univerziteta Michigan tvrde kako antocijanini iz trešanja mogu smanjiti količinu masnih naslaga na trbuhu.

Trešnje, također, potiču proizvodnju kolagena – proteina ključnog za zdravlje kože, kostiju i vezivnog tkiva. Trešnje su dobre za sve one koji se žele riješiti suhe kože, kao i za one koji se žele riješiti podočnjaka.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti