Cristiano Ronaldo: Tajna je u plivanju…

Piše: Redakcija

Iako je već zagazio u 34. godinu, u nogometno životno doba kad brojni drugi igrači razmišljaju o tome kako da u nekoj egzotičnoj zemlji namaknu još koji milion, Cristiano Ronaldo igra i izgleda kao da je deset godina mlađi.

 Neuništivi Portugalac kojeg svijet ili obožava ili mrzi odavno je pomaknuo granice onoga što znači biti nogometni superjunak i ne djeluje da tako skoro namjerava stati. Prije četiri godine je u finalu Lige prvaka zabio penal za Realov naslov, skinuo majicu, napeo sve mišiće i stao u onu svoju, sad već legendarnu pozu.

Prije dva dana, na onoj ludoj utakmici protiv Juventusa, zabio je penal u sudačkoj nadoknadi u 97. minuti i osigurao Realu prolazak u polufinale. Opet je skinuo majicu i pedantni engleski i španski novinari uočili su da mu se u četiri godine nije pomaknuo nijedan mišić na tijelu i da nije izgubio nimalo snage. Izgleda spremniji nego ikad.

Svi ti silni mišići, bicepsi, tricepsi i ostali “-cepsi” na Ronaldu izgledaju kao da je riječ o plivaču, a ne nogometašu, no upravo je, tvrdi Ronaldo, u plivanju jedna od tajni njegova uspjeha. Ono što je Ryan Giggs pod “stare dane” našao u jogi, Portugalac je našao u bazenu, piše Index.hr.

Nakon svake utakmice, čak i po povratku s evropskih gostovanja u gluho doba noći, Ronaldo u vlastitom bazenu u kući otpliva nekoliko dužina. Sam ili sa sinom Cristianom juniorom. Nakon toga je kratko na vodenoj masaži za opuštanje mišića, a onda je na redu krioterapija, odnosno terapija ledom. Portugalac je takvu komoru, vrijednu oko  50. hiljada eura  naručio 2013. godine nakon što je čuo da je jako pomogla Francku Riberyju.

U komori s tekućim dušikom ohlađenim na temperaturu od -160 do -200 stepeni sjedi tri minute, koliko tijelo može izdržati. Terapija je jako kratka, ali mu navodno neizmjerno pomaže pri regeneraciji mišića. Ronaldo nije jedini igrač na svijetu koji ima vlastiti bazen ili komoru za krioterapiju, no ključno je to što se spartanski drži režima i rasporeda terapija i nikad ih ne propušta.

Na treninzima Ronaldo iznimno pazi na količinu i vrstu tekućine koju unosi u tijelu. Navodno je riječ o izotoničnim napicima koje pomno priprema i kojima se jako brine. Hidratacija je ključna.

Readingov trener Paul Clement bio je jedan od Ronaldovih trenera u Realu dvije godine.

-Vidio sam svakakve profesionalce u životu. I u PSG-u i u Realu, no ono što je Ronaldo radio i način na koji je trenirao je nešto neviđeno. Jednom smo se vratili iz Turske s utakmice Lige prvaka oko 3 sata u noći. Svi ostali igrači otišli du spavati, ali Ronaldo je otišao u svoju ledenu kupku- rekao je Clement.

View this post on Instagram

✌️👌

A post shared by Cristiano Ronaldo (@cristiano) on

Kao i brojni drugi igrači, Ronaldo je svaki dan u teretani, samo što radi puno više nego drugi.

– Nema šanse da propusti neku vježbu. Ako kojim slučajem zbog nekih obveza ne može odraditi trening, budite sigurno da će to učiniti kod kuće-rekao je izvor iz Reala.

Pojavila se i priča da Ronaldo dnevno radi 5000 trbušnjaka, na što se Portugalac jednom prilikom samo nasmijao i rekao da su to gluposti te da bi rizik od ozljede bio prevelik.

Jednaku pažnju kao treninzima Ronaldo posvećuje i prehrani. Ne pazi samo što jede, nego i kada jede. Igračima se savjetuje da nakon utakmice jedu puno kalorija, pa tako često vidimo igrače kako jedu pizze ili nešto slično, no razlika je što Cristiano nakon svake takve gozbe odmah ide na plivanje. Jedino što Ronaldo izbjegava su masnoće i šećer. Ne pije alkohol, a najviše se, kaže, voli najesti bakalara s gradela u rodnom Portugalu.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti