Začini nisu “samo” začini

Piše: Redakcija

Korist od začina je višestruka. Osim što obogaćuju svako jelo, pospješuju metabolizam i pomažu pri mršavljenju, začini blagotvorno djeluju i na kožu. Bogati su antioksidansima koji sprečavaju slobodne radikale u uništavanju kože i starenju, što ih čini odličnim dodatkom svakodnevnoj prehrani. Osim toga, sastavni su dio preparativne kozmetike kao što su ulja, pilinzi i maske.

Komorač

Komorač je najbolji izbor za osjetljivu kožu. Ublažava crvenilo, iritaciju i smanjuje oštećenja od Sunčevih zraka. Sadrži vitamin C koji potiče proizvodnju kolagena i povećava elastičnost te pomaže u borbi protiv akni. Može se koristiti kao ulje, čaj ili dodatak jelima.

Klinčić

Iako se najčešće koristi za bolne desni, klinčić je odličan i za kožu zbog antibakterijskih svojstava. Bogat je antioksidansima koji usporavaju starenje, a zahvaljujući antiseptičkom djejstvu, ubrzava zacjeljivanje rana i akni.

Paprena metvica

Paprena metvica sadrži vitamin A i salicilnu kiselinu te djeluje kao piling, uklanjajući mrtve ćelije kože i čisteći pore. Ona pojačava cirkulaciju, a samim tim i ubrzava obnovu kože, ublažava prištiće i svrbež. Metvica se najčešće koristi u uljima i pilinzima.

Kurkuma

Kurkuma blagotvorno djeluje na kožu, umiruje je i smanjuje upale. Odlična je u liječenju kožnih problema kao što su psorijaza, dermatitis i ekcemi. Ona smanjuje bore, ublažava akne i ubrzava zarastanje rana.

Cimet

Cimet djeluje antibakterijski i antigljivično, a pomaže i kod začepljenih pora. On potiče cirkulaciju i sprečava nastanak bubuljica, a odličan je i za njegu usana. Pomiješan s omiljenim sjajilom čini ih punijima.

Koristi se u pilinzima i maskama, ali s njim treba biti oprezan, jer kod nekih ljudi može izazvati iritaciju kože, pa ga je prije nanošenja na lice najbolje isprobati na ruci.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti