Razglednica svijeta: Disneyland by Marina Kikanović

Piše: Redakcija

Jednom mjesečno supruga našeg košarkaškog reprezentativca Elmedina Kikanovića, Marina Kikanović, za “Azru” piše o najpoznatijim destinacijama koje je do sada imala priliku posjetiti. Pričajući vlastita iskustva o kulturi, modi, gastronomiji…, prenosi nam dašak luksuza, dostupan tek rijetkima. Diplomirana pravnica i magistrica energetike vodi nas u čarobni svijet pariskog Disneylanda, koji je ovog puta posjetila sa svojim sinom.

Jedna sam od mnogih koja pri gotovo svakoj posjeti Parizu iskoristi makar jedan dan za obilazak Dizneyevog parka. Ove godine riješila sam da ovaj prekrasni park posjetim sa svojim sinom. Kako je on još mali i nisu mu svi junaci toliko poznati i zanimljivi, odlučili smo da u ovom raju ostanemo samo nekoliko dana, za vrijeme trajanja suprugovog turnira, a da ostalo vrijeme iskoristimo uživajući u čarima Pariza.

Zabavni parkovi Dizneyland postoje na pet lokacija. U blizini Los Angelesa u Anaheimu (California), Orlandu (na Floridi), u Parizu, Tokyju i Hong Kongu. Prvi zabavni park Walta Disneyja osnovan je u blizini Los Angelesa u Anaheimu, 1955. godine, dok je drugi izgrađen u Orlandu, 1971. godine. Prošle godine Dizneyev park u Parizu proslavio je 25 godina od osnivanja. Evropski od američkog se razlikuje samo po nekim detaljima, naprimjer, začarani zamak u evropskom duhu pripada Uspavanoj ljepotici, a ne Pepeljugi i Dizneyevi junaci, osim na engleskom, pozdravljat će vas i na francuskom jeziku. Cijeli kompleks nosi naziv „Disney Resort Paris“ i sastoji se od Disneyland Parka, Walt Disney Studio Parka, nekoliko luksuznih tematskih hotela i brojnih butika, poslastičarnica i restorana.

 Crvena planina

U sklopu kompleksa nalazi se sve što možete poželjeti i toliko je sadržaj magičan da ćete vrlo brzo zaboraviti da se jedan od najljepših gradova svijeta nalazi nadomak ovog parka. Od maski, kostima, igračaka, kozmetike do hrane, pića i slatkiša. Sam resort se prostire na velikoj površini pa radi lakše pristupačnosti svih atrakcija u sklopu kompleksa postoji i besplatan shutle bus za turiste. Podaci govore da dnevno Dizneyev park posjeti i do 50.000 ljudi. Prilikom posjete ovom parku, ne smijete propustiti paradu Dizneyevih junaka. O rasporedu održavanja parade možete se informirati u besplatnim vodičima, koje ćete dobiti na ulazu. Svakodnevno ova parada se održava u Main Street dijelu parka, gdje okruženi viktorijanskim građevinama možete uživati u omiljenim junacima uz spektakularni vatromet pred zatvaranje Parka.

Osim parade Dizneyjevih junaka, tokom cijelog dana na različitim mjestima u Parku imate mogućnost da se fotografirate s njima. Prosječno vrijeme čekanja je 45 minuta. Za djecu mlađu od tri godine, kojima sve vožnje nisu dostupne, ovo je obično najveći doživljaj, pa svako iskoristi priliku da se fotografira ili pleše s omiljenim junakom. Osim Mikija Mausa, Mini, Alise u zemlji čuda, tu su i Pinokio, Šilja, Paja Patak, ali i Pluton.

Neke od mojih omiljenih vožnji u parku su veliki Rolerkoster na Crvenoj planini poznatiji kao „Big Thunder Mountain“, kao i njegov najveći konkurent za najbolju avanturu parka Rolerkoster Indijane Jones, koji se okreće oko svoje ose za pun krug od 360 stepeni („Indiana Jones and the Temple of Peril“).

Tu su i romantična vožnja parobrodom Mississippi, posjeta indijanskom selu u duhu Pokahontasa, Aladinovoj kući s čarobnom lampom, kućici Robinsona Crusoea, Fantomova vila, Pirati s Kariba, simulacija leta iz „Ratova zvijezda“, Petar Panov let, koji obožavaju najmlađi posjetioci, plovidba na rijeci u okviru kompleksa „It’s a small World“. Uživat ćete i u nekoj od vožnji vozićima, ali i posjeti Snježanine čarobne šume i podmornice „Nautilus“.

Omiljeno mjesto za fotografiranje svih posjetilaca je magični dvorac Uspavane ljepotice. Ukoliko na trenutak zastanete ispred ovog dvorca, nemojte se uplašiti animacija strašnog bića za koje se vjeruje da spava ispod ovog dvorca. Zmajevo gnijezdo u određenim vremenskim intervalima ispušta zvuke i izbacuje dimne signale te čini ovaj prizor još dramatičnijim.

Drugi zabavni park, Walt Disney Studio Park, posvećen je kinematografiji i svijetu crtića. Nadaleko je prepoznatljiva fontana koja se nalazi u centralnom dijelu ovog parka s likom Mikija Mausa iz crtića „Čarobnjakov šegrt“. Najveće atrakcije koju ljubitelji adrenalinskih iskušenja mogu pronaći u ovom dijelu parka su vožnja „Twilight Zone Tower of terror“, koja odolijeva silama gravitacije i sumanuto brza vožnja Rock’n’roller Coaster vozom koji dostiže brzinu do 100 kilometara na sat. Evropski Dizneyland je jedini pored MGM studija na Floridi koji ima i dio posvećen kinematografiji. Specifičan je i zato što je zbog svog sadržaja zanimljiv za sve uzraste, na jednom mjestu možete gledati filmove, način njihove izrade i uživati u avanturističkim vožnjama.

 Pet tematskih dijelova

Upoznat ću vas i s nekim korisnim informacijama u vezi s Parkom. Dizneyjev park je podijeljen u pet tematskih dijelova: Main Street, Discoveryland, Fantasyland, Adventureland i Frontierland. Park nalazi se na 40-ak minuta vožnje od Pariza i do njega možete stići brzim vozom iz centra grada ili autobusima koji svakodnevno prevoze turiste. Iako je ulaz u Park poprilično skup za naše uslove, često možete naći akcije tokom radnih sedmica, gdje tri dana boravka u parku možete dobiti za cijenu od dva dana, a također i ulaz u oba dijela Parka možete dobiti po cijeni jednog. Ulaz za djecu do tri godine je besplatan, dok djeca do 11 godina imaju pravo na popust. Mnogo je zabavnije posjetiti Park kad nije sezona dječijih raspusta, godišnjih odmora i nove godine, jer se na vožnje mnogo manje čeka. Prosječno vrijeme čekanja na vožnju je od 15 minuta pa do čak dva sata u zavisnosti od atrakcije. S Fast Pass ulaznicom nećete morati da čekate na vožnje satima.

Ovu ulaznicu možete nabaviti na ulasku u Park i s njom uživati u zakazanim vožnjama bez mukotrpnog čekanja po redovima. Ovaj besplatan sistem je organiziran tako da se kuponi s vremenom vožnji mogu podići na vidljivim mjestima u blizini atrakcija. Na ulazu ne zaboravite da uzmete i program kao i mape dijelova Parka, koje će vam koristiti radi lakše orijentacije. Postoje određena starosna ograničenja za pojedine dijelove Parka, tako da za djecu mlađu od pet godina nisu dostupne sve vožnje. Kolicima ne možete čak ni prići pojedinim poligonima, ali zato svoja kolica možete ostaviti u svom hotelu i iznajmiti na ulazu njihova službena kolica. Kućnim ljubimcima je ulaz u Park zabranjen pa je naša ljubimica Mimi, s kojom svuda putujemo, morala da ostane u hotelu. Unos hrane u Park je zabranjen, a za pojedine restorane u kompleksu vam je potrebna rezervacija zbog velikih gužvi. U okviru Parka se nalazi odsjek za izgubljene stvari i zalutalu djecu.

Preporuku restorana ću vam ovog puta preskočiti, jer su sva mjesta poprilično turistička. Cijene su izuzetno visoke u pojedinim restoranima, a gužve su ogromne. Nema pretjerano velike razlike u kvaliteti hrane po restoranima, a i servis im nije baš za pohvalu.

U okviru Dizneylanda svake godine se organizira i francuski košarkaški kup. Moj suprug sa svojom ekipom „AS Monaco Basket“ odbranio je titulu pobjednika kupa Francuske. Bio je ovo treći trijumf za „Monaco“ u nizu.

Nadam se da sam vam ovim putopisom makar na trenutak uspjela prenijeti djelić atmosfere iz Magičnog parka u srcu Evrope, a ukoliko planirate da ga posjetite, a imate neka pitanja, pišite mi na moj instagram profil Travel With Mimi @travelwithmimii. Do sljedećeg druženja šaljem vam tople pozdrave iz sunčanog Monaca.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti