U obranom grožđu

Piše: Redakcija

Kuglof od grožđa

Sastojci: 150 g šećera, 3 jaja, 1 limun, po 1 kesica praška za pecivo i vanilin-šećera, 1 čaša poluslatkog bijelog vina, 200 g bijelog grožđa, 200 g crnog grožđa

Priprema: Umutite 150 g dobro omekšalog putera sa šećerom u meku smjesu. Dodajte žumanjca, rendanu koru limuna, vino i brašno prosijano s gustinom, praškom za pecivo i vanilin-šećerom (sačuvajte malo brašna za kalup). Izmiješajte sastojke i dodajte oprana i obrisana zrna grožđa kojima ste, ako je bilo potrebe, uklonili koštice. Umutite bjelanjca s malo soli i umiješajte ih u smjesu s grožđem.
Kalup za kuglof prečnika 28 cm premažite preostalim puterom, pa pospite brašnom. Uspite pripremljenu smesu i pecite 40-ak minuta u rerni zagrijanoj na 180°C. Ostavite kolač da odstoji 15 minuta, izvadite ga iz kalupa i ostavite da se rashladi.

Čokoladni tart s grožđem

Sastojci za tijesto: 175 g brašna, 2 kašike kakaoa, 2 kašike šećera u prahu, 115 g putera, 2-3 kašike hladne vode
Fil od grožđa: 600 g zrna tamnog grožđa, sok od pola limuna, 100 g šećera, 50 g gustina
Čokoladni krem: 250 ml slatke pavlake, 100 g tamne čokolade, 1 kašika gorkog kakaa, 1 kašika meda

Priprema: Pomiješajte brašno sa šećerom u prahu i kakaom. Dodajte hladan puter isjeckan na kockice i izmrvite smjesu. Dodajite joj kašiku po kašiku vode dok se ne počne sjedinjavati u kuglu. Umotajte je u plastičnu foliju i stavite u frižider na 30 minuta. Uključite rernu da se grije na 190°C. Tijesto razvijte na blago pobrašnjenoj podlozi pa njime obložite dno i stranice pleha od 26 cm. Pokrijte ga papirom za pečenje, a preko papira sipajte zrna graha. Pecite 10-ak minuta, a zatim sklonite grah i papir, pa pecite još 15-ak minuta. Zrna grožđa iscijedite pomoću gaze, dodajte sok od pola limuna i vode da dobijete pola litra tečnosti. Od ove količine odvojite oko 100 ml, a ostatak stavite na šporet da se grije. Pomiješajte gustin sa šećerom i odvojenim sokom da bude bez grudvica. Sipajte u proključali sok i miješajte nekoliko minuta dok se masa ne zgusne. Vrelu masu izlijte preko pripremljene podloge i ostavite da se ohladi. Za čokoladni sloj pomiješajte i lagano zagrijavajte sve sastojke dok ne dobijete ujednačenu, glatku masu. Ovu masu sipajte preko ohlađenog fila od grožđa. Prije služenja dobro ohladite.

Bobice u snijegu

Sastojci za koru: 120 g brašna, 60 g gustina, 2 jaja, 100 g šećera, kašičica praška za pecivo, 2-3 kašike vode, puter za podmazivanje
Za fil: 500 g mascarponea, 2 jaja, 150 g šećera, 1 limun, 2 kesice želatina, 500 ml slatke pavlake
Za dekoraciju: 500 g crnog i bijelog grožđa, šećer u prahu

Priprema: Za koru umutite žumanjca s polovinom šećera i vodom. Posebno umutite bjelanjca s preostalim šećerom i lagano sastavite s umućenim žumanjcima. Dodajte brašno, gustin i prašak za pecivo. Tijesto razvijte i njime obložite okrugli podmazani kalup. Pecite 25 minuta na 200 stepeni. Za fil umutite sir, žumanjca, šećer i limunov sok i ocijeđeni želatin koji je odstajao u vreloj vodi. Pjenasto umutite bjelanjca i sastavite sa sirom. Zatim dobro umiješajte pavlaku u smjesu od sira. Fil sipajte u kalup s korom, odozgo poredajte raznobojne bobice i pospite šećerom.

Jednostavni kolač s grožđem

Sastojci: 20 dkg brašna, 20 dkg šećera, 2 vanilin šećera, 25 dkg margarina, 4 jaja, 2 kašike kiselog vrhnja, 1/2 praška za pecivo, 3 kašike  pekmeza ili džema od marelice, grožđe (vrsta i količina proizvoljna)

Priprema: Margarin nasjeckati i otopiti u zdjelici. Miksati jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu pjenasta masa, dodavati postepeno brašno, prašak za pecivo, vrhnje i margarin. Izliti biskvitnu smjesu u nauljen i pobrašnjen lim za pečenje. Rasporediti po površini kolača bobice grožđa i staviti peći u pećnicu na 180 stepeni 40-ak minuta. Još vruć kolač premazati zagrijanim pekmezom od marelice. Ohladiti i narezati na kocke.

Štrudla s grožđem

Sastojci:  270 g brašna, 2 jaja, 800 g crnog grožđa, 60 g prezli, 120 g šećera, 60 g putera, 2 kašike maslinovog ulja, bijelo sirće, so

Priprema: Pomiješajte brašno s jednim jajetom, uljem, 2 kašike sirćeta, 1 dl mlake vode i malo soli. Mijesite dok ne dobijete glatku i meku smjesu. Uvijte je u streč foliju i ostavite da odstoji jedan sat. Rastopite puter u tavi. Dodajte prezle, propržite ih i ostavite da se rashlade. Na radnoj površini posutoj brašnom tanko razvucite tijesto, prebacite na papir za pečenje i ponovo razvucite da bude veoma tanko.

Pospite tijesto prezlama, ostavljajući prazan prostor (oko 3 prsta) oko ivica i preko prezli rasporedite zrna grožđa pomiješana sa 80 g šećera. Duže strane preklopite na unutra da malo prekriju fil, pa tijesto uvijte u štrudlu i dobro je pričvrstite. Prebacite je na pleh obložen papirom za pečenje. Premažite je preostalim jajetom umućenim s ostatkom šećera i pecite 40 minuta u rerni zagrijanoj na 200°C.

Kolač s grožđem i kukuruznim brašnom

Sastojci: 150 g bijelog pšeničnog brašna, 75 g kukuruznog brašna, 1 kašičica praška za pecivo, prstohvat soli, 2 velika jaja, 100 g šećera, 1 dl ulja, 0,5 dl mlijeka, 1 vanilin šećer, naribana korica pola limuna, 2 šolje očišćenog crnog grožđa, šećer u prahu za posipanje

Priprema: Umutite mikserom jaja i šećer, dodajte ulje, mlijeko, vanilin šećer i naribanu limunovu koricu. Pomiješajte obje vrsta brašna s praškom za pecivo, pa lagano umiješajte u umućena jaja.

Kalup za pečenje (prečnika 26 cm) namažite puterom i pospite s malo brašna. Sipajte pripremljenu smjesu i po površini pobacajte polovinu zrna grožđa, a drugu polovinu sačuvajte za kasnije jer će tako zrna samo delimično potonuti i ostat će vidljiva. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni 10-ak minuta, zatim izvadite kolač i pospite preostalim zrnima grožđa. Vratite kolač u rernu i pecite još 30-40 minuta sve dok se tijesto ne odvoji od ivica kalupa. Gotov kolač pospite šećerom u prahu.

Kompot od grožđa

Stavljajte samo zrelo, zdravo grožđe, odnosno bobice. Sterilizirajte tegle (operite ih i zagrijte u rerni). Grožđe operite i složite u tegle. U svaku stavite 3-4 kašike šećera. Nalijte hladnom vodom i zatvorite tegle. Okrenite ih kako biste bili sigurni da su dobro zatvorene – da voda ne izlazi. Poredajte tegle na kuhinjsku krpu koju ste stavili na dno duboke šerpe. Neka se tegle ne dodiruju. Nalijte vodu do poklopca. Uključite na jaču vatru do vrenja. Neka voda vri 6-7 minuta. Tada sklonite šerpu i ostavite tegle u toj vodi naredna 24 sata.

Sok od grožđa

Za ovaj sok potrebno je 5 kg crnog grožđa, 5 kg šećera, 5 litara vode, 7-8 limuntosa. Oprana zrna izgnječiti rukama, dodati ostale sastojke i ostaviti 24 h da odstoji. Nakon toga promijeniti kroz cjediljku, pa gazu i sipati u flaše. U frižideru mogu stajati 40 dana, a u zamrzivaču šest mjeseci.

[nggallery id=342]

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti