LifestyleRecepti

Nek’ pukne tikva

U noći između 31. oktobra i prvog novembra širom svijeta obilježava se Noć vještica. Ispraća se ljeto i dočekuje zima, a smrtnici zahvaljuju duhovima za dobru žetvu. Vjeruje se da te noći sve barijere između svijeta živih i mrtvih padaju, kako bi duše umrlih mogle nakratko posjetiti ovaj svijet.

A ljudi ih dočekuju lanternama napravljenim od tikava, koje duhovima osvjetljavaju put. U isto vrijeme internet “zakrče” recepti za jela od ovog povrća. Iako ima brojne blagodati za zdravlje, kod nas je tikva nepravedno zapostavljena. Najčešće (gotovo isključivo) se jede u tikvenici, iako je možete spremiti na bezbroj drugih načina. Pronađite omiljeni

Krem supa od tikve

Sastojci: manja tikva, dvije kašike maslinovog ulja, glavica luka, konzerva kuhanog slanutka, malo tikvinog ulja, šaka pečenih sjemenki tikve, so, malo kurkume i kumina, sok polovice limuna, pavlaka

Priprema: Zagrijte rernu na 180. Ogulite i od sjemenki očistite tikvu. Meso narežite na kockice pa ih raširite po limu za pečenje. Posolite i pecite desetak minuta, odnosno dok tikva ne omekša. Za to vrijeme na ulju dinstajte luk. Dodajte mu pečene kockice tikve i ocijeđeni slanutak. Prelijte vodom tako da bude potpuno pokriveno. Kuhajte još desetak minuta. Sve ispasirajte štapnim mikserom. Dodajte limunov sok, kurkumu, kumin, so i biber. Maknite s vatre. Prije posluživanja ili direktno u tanjiru u supu dodajte pavlaku, pokapajte s malo tikvinog ulja i pospite sjemenkama (ili prepečenim kockicama hljeba).

Punjena tikva

Sastojci: 1 tikva srednje veličine (oko 1,5 kg), 250 g miješanog mljevenog mesa, glavica luka, 2 čehna bijelog luka, 2 nasjeckana paradajza (mogu i pelati), 200 ml povrtnog temeljca, fetta sir, naribani sir (gouda), 100 g milerama, 100 g riže dugog zrna, začini po želji: so, biber, slatka paprika, curry, chili papričice

Priprema: Tikvu operite, odrežite “poklopac” i izvadite sjemenke. Izdubite meso, pazeći da ostavite debljinu oko 1,5 cm. Skuhajte rižu i odložite je sa strane. Meso prodinstajte na luku, bijelom luku i začinima. Dodajte naribane dijelove tikve koje ste izdubili. Pržite miješajući dok se meso ne usitni. Dodajte povrtni temeljac i paradajz, mileram, rižu i fetu. Smjesu dobro izmiješajte i njome napunite tikvu. Pokrijte alu folijom i pecite na 200°C, 45-60 minuta, tj. dok meso tikve ne omekša. Pred kraj pečenja tikvu možete poklopiti odrezanim vrhom s peteljkom ili preko svega naribajte sir i pecite još 15-30 minuta na 180°C.

Lazanje s tikvom

Sastojci: 1 pakovanje gotovih lazanja, 1 manja tikva, 1 paradajz, glavica crnog luka, 200 g kačkavalja, 2-3 čehna bijelog luka, 2 dl mlijeka,
2 kašike ulja, kašika putera, kašika brašna, pola kocke za supu, malo muškatnog oraščića, so, biber

Priprema: Crni i bijeli luk, paradajz i tikvu isijecite na što sitnije kocke.
Na zagrijanom ulju propržite usitnjene sastojke, pa nalijte polovinom temeljca od kocke za supu i dinstajte na tihoj vatri. Pred kraj dinstanja maso posolite i pobiberite. Za bešamel sos zagrijte puter, umiješajte brašno, malo ga propržite, pa nalijte mlijekom, neprestano miješajući da se ne bi stvorile grudvice. Kuhajte 10 minuta, pa posolite i pobiberite po ukusu. Podmažite pleh uljem i naizmjenično redajte lazanje, bešamel sos i pripremljeno povrće. Završite lazanjama, prelijte ostatkom supe i bešamel sosa, te obilno pospite narendanim kačkavaljem. Pecite 15-ak minuta na 200 stepeni.

Rolat s tikvom

Sastojci za koru: 1/2 šolje (od 2 dl) brašna, 100 g sitno samljevenih badema, 1/2 (manje) kašike praška za pecivo, 1/2 (manje) kašike sode bikarbone, 1/2 (manje) kašike cimeta, 1/2 (manje) kašike muškatnog oraščića, 1/2 (manje) kašike đumbira u prahu, malčice ruma, 3 jaja, prstohvat soli, 1 šolja smeđeg šećera i 1/2 šolje pirea od kuhane tikve
Za fil: 300 g krem sira, 1/2 šolje šećera u prahu i 100 g bijele čokolade
Za posip: 50 g šećera u prahu, 2 kašike mljevenih badema

Priprema: Umutiti jaja i šećer. Kada je napola umućeno, dodati prstohvat soli i nastaviti mutiti dok ne dobijete gustu glatku masu. U masu od jaja umiješati brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i začine. Pire od tikve i mljevene bademe sjediniti i dodati u prvu masu. Na kraju dodati i malo ruma. U kalup (najbolje 30 x 40) staviti papir za pečenje, izliti masu i staviti da se peče na 180 stepeni 20-ak minuta. Pripremite čistu kuhinjsku krpu i pospite je posipom u debljem sloju preko površine koju će zauzeti kora. Pečenu koru staviti na kuhinjsku krpu, urolati je zajedno s krpom i ostaviti da se prohladi. U zdjeli izmiješati krem sir (sobne temperature), šećer u prahu i otopljenu (na pari) bijelu čokoladu. Filovati koru, pažljivo urolati i posuti ostatkom posipa.

Gulaš od tikve

Sastojci: 800 g tikve, 2 glavice crnog luka, čehno bijelog luka, svježa crvena paprika, kašika pirea od paradajza, 2 kašike mljevene paprike, 2 lista lovora, 2 kašike ulja, kašika majčine dušice, 5 dl crnog vina, na vrh noža mljevenog kima, so, biber

Priprema: Meso tikve isijecite na kockice. Sitno isjeckajte crni luk, a bijeli izgnječite. Papriku, također, sitno isjeckajte. Na zagrijanom ulju propržite crni luk, umiješajte pire od paradajza, zatim mljevenu crvenu papriku, so i biber, pa zalijte vinom. Dodajte i sve preostale sastojke, osim kockica tikve. Supu kuhajte dok ne dostigne gustinu gulaša, a potom umiješajte i kockice tikve. Kuhajte dok tikva ne omekša i gulaš servirajte uz prepečen crni hljeb

Kolač od tikve i brusnice

Sastojci: 200 g brašna, 100 g hladnog margarina, izrezanog na kockice, 50 g šećera u prahu, 60 ml  hladne vode, 1/3 kesice praška za pecivo
Za fil: 500 g tikve, 2 jaja, 1 kašika brašna, 50 ml mlijeka, 3 kašike šećera,   1 kašičica cimeta
Za dekoraciju: 1 kesica šlaga, 50 g oraha, 30 g brusnica, 30 g čokolade

Priprema: Sjediniti brašno, šećer u prahu i prašak za pecivo. Dodati margarin i umijesiti prstima. Sipati vodu i umijesiti mekano, savitljivo tijesto. Uviti ga u rastegljivu foliju i u frižideru ostaviti 30 minuta dok spremate fil. Tikvu izrendati, dodati šećer i dinstati dok ne omekša. Brašno razmutiti u mlijeku i dodati u tikvu. Dodati umućena jaja i cimet. Dobro promiješati da se fil ujednači. Dok se fil hladi, na pobrašnjenoj radnoj površini razvući tijesto u krug zatim staviti na dno okrugle tepsije (24 cm) prethodno podmazane margarinom. Sipati fil od tikve i peći u zagrijanoj rerni na 180°C 35-40 minuta. Pitu ohladiti, zatim ukrasiti umućenim šlagom, sjeckanim orasima, brusnicama i krupno rendanom čokoladom.

Sok od tikve kao lijek

Kuhana ili pečena tikva, te sok od tikve dobar su lijek za liječenje psorijaze. Sok od tikve je veoma jednostavno pripremiti. Usitnjenu tikvu i šećer skuhajte u vodi, a potom dodajte jedan limuntos i ukusan sok je tu. Sok od tikve treba što češće piti kao lijek protiv upale jajnika i problema menopauze.

Za bolji okus tikvenice

Ova pita se pravi na više načina. U nekim krajevima BiH se u fil stavljaju samo tikva i so, u drugim se dodaju jaje, luk, sir, kajmak, a mi vam predlažemo da probate kombinaciju: tikva, so, biber, jaje i feta sir.