Jeste li probali nevesinjsku mozzarelu?

Piše: Redakcija

Možda postajem dosadan s pričom o pijaci na Grbavici, ali ja sam njome oduševljen. Uglavnom, imaju tete koje rade u tržnici na štandu s mliječnim proizvodima. Izbor je toliki da bih ja tu komotno mogao provesti vikend dok sve pregledam, a još kad bi dali da probam…

Elem, imaju sir koji se zove nevesinjska mozzarela, i koji je fantastičan, a ono što je još fantastičnije jeste da je puno jeftiniji od mozzarele koju možemo kupiti u supermarketima. Mozzarelu možete upotrijebiti na milion načina, meni je najljepša na kriškama domaćeg paradajza sa solju i biberom te domaćim maslinovim uljem, ali evo još jednog recepta koji mi je… ma joj, hit

JUNEĆI ODRESCI S MOZZARELOM

Potrebna su vam četiri juneća odreska debljine tri centimetra, četiri kriške goveđeg suhog mesa (zarebnica), 200 grama nevesinjske mozzarele, osam listova svježe kadulje, kašika kapara, maslinovo ulje, sol i biber. Juneće odreske začinimo s gornje strane solju i biberom te premažemo maslinovim uljem, poredamo listiće kadulje.

U dobro zagrijanu tavu stavimo odreske začinjenom stranom prema dolje, i opet po gornjoj strani malo posolimo. Pržimo ih otprilike 2-3 minute, te ih izvadimo na ravnu plohu, tako da pržena strana bude prema gore.

Odreske pokrijemo mozarelom, stavimo po dva tri kapara i sve pokrijemo suhim mesom. Na srednje ugrijanu tavu stavimo odreske peći, te pokrijemo poklopcem. Pečemo 10-ak minuta. Uz ove odreske prekrasno ide bijelo vino, a ja bih vam preporučio Malvaziju/Agrolaguna.

RECEPT GRATIS

Kompot od jabuka i suhih šljiva

Sastojci: 2-3 jabuke, 10-15 suhih šljiva, vanilin šećer, malo cimeta, kašika meda, kora od jedne narandže, kora od jednog limuna, kašika narandžinog soka, kašika limunovog soka

Priprema: Neoguljene jabuke narežite na kocke i stavite ih u litru vode sa šećerom. Kuhajte ih 15-ak minuta. Dodajte šljive, limunovu i narandžinu koru, med, cimet, sok od limuna i narandže te kuhajte još pet minuta. Poslužite toplo ili hladno. Ovu kombinaciju možete poslužiti i za fini doručak, tako da joj dodate dvije kašike zobenih pahuljica ili zobene kaše. Jabuke i suhe šljive odlično će djelovati na probavu.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti