Ako imate mamu koja je uvijek bila stroga i stalno gunđala oko stvari koje morate napraviti, vrijeme je da joj zahvalite, jer ćete biti uspješniji od drugih!

Hoćeš li konačno pospremiti svoju sobu? ili Zašto još nisi napisao/la svoju domaću zadaću?, ovo su rečenice koje i više nego dobro poznajemo iz svog djetinjstva. Nismo ih voljeli i iznimno su nas iritirale.
Rezultat je uvijek bio identičan. Mama ne bi stala dokle god ne bi obavili što je od nas bilo traženo i to odmah!

Studija sa Univerziteta u Essexu otkrila je da mama gunđala i nisu tako loše za našu budućnost, baš suprotno.
Prema studiji, djeca koju su mame često ”uznemiravale” da uredno i savjesno obavljaju svoje obveze, uspješnija su u kasnijem životu. Djeca kojoj su mame često popuštale, nažalost u kasnijem životu nisu bila toliko uspješna.

Budući da način na koji nas majke (posebna pažnja pridaje se odgoju majki) odgajaju u ranoj dobi, igra značajnu ulogu u vezi karakteristike ćemo poprimiti u kasnijem životu. Sve te karakteristike odražavaju se u našem profesionalnom, ali i privatnom životu.

Studija je obuhvatila oko 15,500 djevojčica u dobi između 13 i 14 godine kroz period od 6 godina. Pokazalo se da su djevojčice s majkama koje su imale visoka očekivanja od svojih potomaka, češće odlazile na fakultet te kasnije imale više plaće. Istraživači su također otkrili da je vjerovatnost tinejdžerskih trudnoća za te djevojčice bila znatno niža.