Inteligentna rješenja iz Švedske: Najskuplja kamera na svijetu košta kao stan

Piše: Redakcija

Kreira fotografije rezolucije 400 megapiksela, slike dostižu veličinu do 2,4 gigabajta, a kamera košta toliko da se za istu sumu može kupiti solidan stan – 48.000 eura ili 94.000 KM!

To su karakteristike digitalne SLR kamere H6D-400c koju je konstruirala švedska kompanija Hasselblad, a u prodaju dolazi narednih dana.

Fotografije preuzima ekskluzivna kamera srednje veličine sa senzorom koji zapravo radi samo sa 100 megapiksela. Gigantski broj piksela (23.200 x 17.400) kamera dostiže tako što kombinira do šest pojedinačnih snimaka u tzv. Multishift sliku.

Fotografije izlaze kao TIFF datoteke sa 16-bitnom dubinom boja, a svaki snimak dolazi u veličine datoteke od 2,4 GB.

Naravno, takva kamera nije namijenjena amaterskim fotografima nego će primjenu naći u oglašavanju ili arhitektonskoj fotografiji.

A ko ne želi potrošiti 48.000 eura na kupovinu kamere može je iznajmiti za 199 eura po danu.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti