Lifestyle

Psihologija mode: Boje koje popravljaju raspoloženje

S obzirom na to da je u pitanju stručnjak s diplomom prestižnog britanskog udruženja psihologa, mi vrlo ozbiljno shvatamo ove zanimljive informacije.

Ukoliko ste ustali na lijevu nogu, jedan od najboljih načina da popravite svoje raspoloženje (koliko god to sumanuto zvučalo), jeste da izaberete određenu boju koju ćete obući tog dana. Carolyn Mair, član britanskog udruženja psihologa, između ostalog je stručnjak za modne teme, kojima se bavi na sajtu Psychology.Fashion.com.

Jedna od neizostavnih modnih tema kada je u pitanju psihološki aspekt, jeste svakako psihologija boja. U odnosu na to kako se osjećate boje vam zaista mogu pomoći da to osjećanje promijenite.

Kako i zbog čega, Carolyn Mair objašnjava u nastavku teksta.

Ako ste nervozni

Crvena nije dobra za vas. Plava je međutim prilično smirenija boja, baš kao i zelena, a povezane su s konceptom povjerenja i sigurnosti. Također, ako se osjećate nervozno možete se opredijeliti i za ružičaste tonove, s obzirom na to da posjeduju u sebi nijanse crvene, ali manje zasićene, te ćete dobiti toplinu koju želite, ali bez pretjerane energije koja može biti uznemiravajuća.

Ako ste tužni

Crvena je možda najenergičnija boja. Također, neka istraživanja tvrde da podstiče i sam puls. No, ono što je zasigurno tačno jeste to da pomaže pri podizanju raspoloženja ujutro.

Ako ste umorni

Najbolja boja u ovom slučaju jeste narandžasta. Sa sobom nosi svu energiju crvene, ali s onim sretnim, veselim asocijacijama ljeta. Međutim, čitav stajling u ovom tonu bi ipak mogao biti previše, kombinirajte narandžastu svakako s drugim bojama.

Ako ste ljuti ili pod stresom

U ovom slučaju opet želimo da izbjegnemo crvenu, s obzirom na to da podstiče nervozu, pa i bijes. Ipak je u pitanju vrlo strastvena i senzualna boja. Probajte neke komade u tonovima plave, zelene i bež, tačnije one nježne i smirujuće. Na primjer kraljevsko plava nije toliko svijetla, a s druge strane je vedra i pomoći će vam da se osjećate uravnoteženije – piše elle.rs.