Pet mitova o ugljikohidratima koji su totalna laž

Piše: Redakcija

Ugljikohidrati su loši i ako želite živjeti zdravo i izgubiti kilograme, morate ih izbaciti! Koliko puta ste ovo čuli, piše portal Živim.hr.

1. Ugljikohidrati će vas učiniti debljima

U stvarnosti, ovo ovisi o brojnim faktorima. Ovisi o vašem tipu tijela, dnevnoj rutini, ciljevima koje želite… Ugljikohidrati su izvor energije za tijelo, i ako se ta energija ne troši (u obliku tjelesne aktivnosti) onda se pohranjuje u tijelu.

No, potreba za energijom varira od osobe do osobe, Profesionalni biciklisti trebaju oko 5000-6000 kalorija dnevno, dok osoba koji sjedi u uredu o 9-17 zahtijeva samo 2000-2500.

Ključ za postizanje, ali i održavanje zdrave težine je mnogo složenije od toga da jednostavno izbacite jednu ‘lošu’ vrstu hrane. Ovakve dijete je jednostavno teško provesti jer ste prisiljeni odreći se hrane koju volite, što na duge staze teško prolazi.

Dobar plan prehrane je onaj koji je održiv, i koji od vas neće tražiti da se odreknete svega što volite. Nema ništa loše u tome da se jednom tjedno počastite desertom ili čokoladom, jer ćete tako lakše ‘izgurati’ dijetu. Najbolji izvori ugljikohidrata su svježe voće i povrće, grašak, leća, smeđa riža, suncokretove sjemenke, slatki krompir, orašasti plodovi…

2. Složeni ugljikohidrati su nezdravi

Opet, to ovisi o vrsti hrane o kojoj govorimo, je li to procesirana hrana koja dobiva sve svoje ugljikohidrate od šećera ili je to voće poput banane.

Krofna, na primjer, ima veliku količinu ugljikohidrata, ali oni dolaze iz šećera i namjenskog brašna. Zato je loša ideja jesti ih puno, čak i ujutro. S druge strane, banana, za koju se također smatra da ima visoku količinu kalorija, je zaista dobra za vas.

3. Ako smanjite unos ugljikohidrata izgubit ćete kilograme

Mnogi vjeruju da će ovom dijetom izgubite kilograme, no izbacivanje ugljikohidrata donosi i negativne efekte. Naše tijelo funkcionira na energiji koju dobivamo od ugljikohidrata, a ako je opskrba niska, tijelo to osjeti.

I osim težine, koja dolazi u obliku vode, izgubit ćete kalij i magnezij što će dovesti do osjećaja slabosti.

4. Jednostavni ugljikohidrati nisu dobri

Kao što ime sugerira, jednostavni ugljikohidrati su lako probavljivi te ih tijelo brzo apsorbira.

Uobičajeni mit je da su svi jednostavni ugljikohidrati loši. No, mnogo voća i povrća spada u tu kategoriju, a oni su itekako dobri.

5. Uzimanje ugljikohidrata u drugoj polovini dana je nezdravo

Očito, više kalorija znači da ih morate više izgubiti tjelesnom aktivnošću, ali to ne znači da ih se trebate odreći. Ako trenirate navečer, nakon treninga morate u organizam unijeti taj makronutrijent kako biste potaknuli rast mišića.

Ako izbjegavate ugljikohidrate, ne podupirete taj proces i, što je još gore to bi moglo povisiti razine kortizola te usporiti metabolizam.

Pročitajte još