Najstarija baka otkrila tajnu duboke starosti: Nisam imala muža da me nervira

Piše: Redakcija

Emma Morano živjela je od 1899. do 2017. godine i to većinu vremena u gradu Verbania, nedaleko od Milana.

Doživjela je 117 godina, preživjela dva svjetska rata, desetak papa – i jednu jedinu ljubav, prenosi miss7.

Odricanje od muškaraca za dugačak život

Donedavno najstarija žena na svijetu je kao ključ za svoj dugačak i zdrav život navela činjenicu da je vječno bila solo te je svaki dan jela dva sirova jaja. Posljednjih godina života Emma Morano nije bila pokretna pa nije napuštala svoj stan.

Međutim, nije bila usamljena – imala je njegovateljicu koja se brinula za nju, te rodicu s kojom je imala jako dobre odnose.  Kako bi njeni roditelji i sedam braće i sestara mogli preživjeti krizu nakon rata, počela je raditi kad je imala 14 godina.

Njen otac oslijepio je za vrijeme Prvog svjetskog rata i nije mogao skrbiti za porodicu.

Dok je bila mlada, tražila je noću bijeg od ratnih patnji te plesala tango i valcer. Tako je upoznala svoju veliku ljubav, zaljubili su se te uskoro i zaručili. Međutim, njen zaručnik morao je u rat i nikad se više nije vratio.

Pošto je tadašnje društvo tako zahtijevalo, Emma Morano morala se udati pa je pronašla drugog muškarca – kojeg nije voljela. Bio je nasilan i često se iživljavao na njoj. Pošto nakon smrti njihove bebe nije više mogla živjeti s nasilnim muškarcem, napustila ga je.

Službena rastava u konzervativnoj katoličkoj Italiji u 30-im godinama 20. stoljeća nije bila moguća, ali Emma Morano ipak se rastala od svog supruga. I živjela solo i sretna do kraja svog nevjerovatno dugačkog života.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti