Lifestyle

Rade Šerbedžija: Svugdje sam postao stranac

Zbirka poezije “Stranac”, čiji je autor, glumac i pjesnik Rade Šerbedžija, nedavno je objavljena i predstavljena i u Podgorici.

Kako kaže Šerbedžija, njegovo novo djelo inspirirano je njegovim životnim tokom i nakon raspada Jugoslavije. Name, nacionalno neopredijeljen, Šerbedžija je na prostorima bivše SFRJ postao svima stranac, a istu sudbinu doživio je i u Americi gdje je nastavio glumačku karijeru.

– To je moj život od 1991. godine. Svugdje sam postao stranac. Prvo sam postao stranac u svakom gradu Jugoslavije bivše, jer čovjek koji se usprotivi ideološkim programima, bilo koje nacije, on je nepoželjan za taj trenutak, za te ljude koji proklamuju njihove želje. E, ako si protiv toga, odmah si nepoželjan i onda si stranac – ispričao je Šerbedžja.

Tokom ratnih dešavanja u regionu, on je bio u manjini koja je bila protiv rata i bio je jedan od rijetkih koji je to javno isticao.

Danas, Šerbedžija bira Rijeku jer je, kako kaže, Jadransko more presudilo. Tu je prije sedam godina našao mir.

– Najviše mi je do njega stalo i do ljepota ove zemlje. I naravno do naroda. Svako voli svoj narod pa i ja i sav narod u Jugoslaviji je moj narod – kaže Šerbedžija.

Za slavnog umjetnika nacionalna i vjerska opredijeljenost ne postoje jer, on kaže, “da li bili crnci, bijelci, Kinezi, Srbi, Hrvati, muslimani, toliko smo očajno nemoćni”, prenosi Avaz.ba.