Prim. dr Emir Talirević, internist i neurolog

Piše: Redakcija

Mojoj majci je postavljena dijagnoza angine pektoris nakon što je uradila EKG snimak. Uključena joj je terapija atenolol, NTG retard, lopril, aspirin i sortis, ali je stanje nepromijenjeno – ona dobija bolove u prsima koji se šire ka leđima. Bolovi su oštri i javljaju se nepredvidivo, ne nužno nakon napora. Riječ je o ženi od 65 godina starosti, gojaznoj. Napominjem da su joj svi laboratorijski nalazi uredni, izuzev malo povišenih masnoća. Šta da radimo, jer smo izgubili povjerenje u našu doktoricu?

Prvo pitanje koje je potrebno postaviti jeste da li je kod Vaše majke uopće riječ o angini pektoris? Naime, prema Vašem opisu, dijagnoza je postavljena nakon običnog pregleda (više ili manje detaljnog) poslije čega je urađen EKG snimak i laboratorijske pretrage. U najvećem broju slučajeva, dijagnozu nije moguće potvrditi na ovaj način iz više razloga: klinička slika angine može biti identična kod velikog broja drugih oboljenja, promjene na EKG-u su svakako nespecifične i mogu biti prisutne kod niza srčanih, ali i drugih oboljenja, dok laboratorijske analize imaju ulogu u stratifikaciji rizika, ali nikako u postavljanju dijagnoze. Problem kod žena je dodatno naglašen činjenicom da veliki broj žena ima potpuno atipičnu prezentaciju angine pektoris kao i nespecifične promjene na EKG snimku, koje su obično uzrokovane dojkama, ali i hormonalnim razlikama. Moj prijedlog bi bio da uradite kvalitetnu ergometriju uz obavezni ultrazvučni pregled srca. Putem ovih pretraga ćete biti u mogućnosti da potvrdite ili eliminirate ovu dijagnozu kao uzročnika smetnji kod Vaše majke. Lično smatram da je problem nepovezan sa srčanim oboljenjem i na osnovu Vašeg šturog opisa simptoma i pretraga, ja bih uradio RTG snimak grudne kičme, te sken gustoće kostiju radi evaluacije u smislu osteoporoze.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti