Ismeta Ika Ferrer: Moj muškarac miriše na jabuke

Piše: Redakcija

Njega kože

– Najbitnije je ujutro uraditi dobru priremu kože za dug i iscrpan dan koji slijedi, a navečer skinuti taj “dan” sa sebe. Dobar scrub za lice i tijelo odstranit će mrtve ćelije i dopustiti koži da diše. Da, disanje kože je najvažnije. Također, tokom dana pijem jako mnogo vode i to je ključ dobre hidratacije. U bilo kojim okolnostima, tu se uvijek nađe i neka kremica za ruke. Trudim se da što više koristim proizvode na prirodnoj bazi. Tako da se u mom neseseru uvijek mogu pronaći “Dr. Pasha” sapun, uglavnom esencije meda, te lagani losion za njegu tijela. Uvijek je prisutan i pedikir set za nježna i mekana stopala. Sve se može, kad’ se hoće.

Polako već ulazim u tridesetu, i tu i tamo se nazire prva bora, što mi je u jednu ruku i simpatično. Ali, naravno sve u granicama. Najdraži su mi “Garnier” preparati za njegu lica, odstranjivač šminke (nikada ne idite na spavanje sa šminkom, bez obzira na okolnosti, jer šminka u vrijeme sna ubrzava stvaranje bora i čini je dubinski nečistom), hidratantni tonik, scrub gel, te krema protiv prvih bora, što je novitet u mojoj toaleti (uredu, da budemo iskreni, “L’Orealov Revitalift Laser x3” za podočnjake). A, za tijelo jednostavni “Dove” ili “Nivea” losion.

S vremena na vrijeme, posjetim dermatologa i uradim tretman lica. Preparate s oznakom “eko” koristim onoliko koliko nam je na tržištu to i dostupno. Smatram da ti preparati zaslužuju više pažnje i promocije, jer treba podizati svijest o onome što se u konačnici na sve nas odnosi. U DM-u ćete najčešće naići na preparate s eko oznakom.

Najbolja depilacija je…

Biram za depilaciju “Veet Wax Stripes”, brzo, efikasno i samo trenutno bolno. Naravno, dobra priprema je pola odrađenog posla, a ne smijemo zanemariti i naknadnu njegu. Baby puder smiruje depiliranu kožu i umanjuje crvenilo. A, ponovni postupak je tek za dvije sedmice. Isplatljivo i brzo. Works for me…

Njega kose

– Posao koji radim zahtijeva da 3-4 dana u sedmici budem u svom najboljem izdanju, tako da sam česta za frizerskim bazenima. Ali, tu je tim ljudi koji me dugo poznaje i dugo se bavi mojom kosom, da već unaprijed znaju šta im je činiti kada se pojavim. Preporuke i savjete frizera profesionalaca uzimam za ozbiljno i naknadno primjenjujem.

Svakodnevno koristim zaštitne kristale koje je dovoljno samo nanijeti na vrhove kose, a koji će kosu učiniti svježom

Poprilično sam ostvarila sve želje, od paža, do ekstenzija, od boje meda, do ugljene crne. Ne bojim se promjene, čak me promjena i motivira, to je jedini način da se u određenom pogledu transformiram, što mi pruža veliku satisfakciju. Ali, na kraju se uvijek vratim svojoj prirodnoj dužini i boji kojoj sam vjerna.

Make-up

Za dnevnu šminku koristim “Garnierovu BB” kremu, “L’Oreal” maskaru i hidratantno sjajilo za usne. ‘Less is more!’ Što manje šminke, to bolje za dnevni look. Za večernju šminku koristim samo “L’Orealove” proizvode. Dobra podloga je najbitnija: tekući puder Infallible, “The Match” tečni korektor, “True Match” kameni puder. Za ‘smokey eyes’ efekt koristim “Smokey Eyes Quad” u prirodnim bojama (smeđe i ugašeno zlatne), pojačam tušem “Super Liner” i završim “False Lash Flutter” maskarom, koja je bila ‘in’ i na ovogodišnjem SFF-u. “True Match Blush” na lice i definirati look “Color Riche” ružom. Naravno, ovisno o jačini šminke na očima, tako biram i boju i intenzitet ruža. Najdraža nijansa mi je “Fatal Satin” za večernje sate, vrlo je romantična, privlačna, a što je najvažnije, dugo ostaje na usnama. Maskara je u mom slučaju “must have”, čak imam po jednu u svakoj torbici i toaletu. I, naravno, ruž ili sjajilo.

Parfemi

Moja top tri parfema: definitivno “Gucci the parfume II”, parfem koji sam nekada u prošlosti koristila i koji se više ne može naći na tržištu, a jedini koji potpuno pristaje mom karakteru. Dalje, “Versace Crystal Noir” i “La Prairie Midnight Rain”.

U kućnoj radinosti

Ništa ne može zamijeniti naninu kuhinju, pa makar se tu radilo i o njezi kože i kose. Obavezno krastavci na oči za odmorne oči, a maskice od kamilice su također dio sedmičnog tretmana.

Ljepota ulazi na usta

Nisam naročiti ljubitelj domaće kuhinje, tako da ne moram previše brinuti o višku kilograma. Hrana koja pozitvno utječe na moje zdravlje je apsolutno primorska kuhinja. Morski plodovi i riba jačaju imunitet, samim time preveniraju umoran izgled. Riža daje srebrenastu boju mojoj koži, a nezaobilazan je avokado koji svojim ljekovitim uljem daje sjaj kosi. A, kada njegujete kosu, istodobno se brinete i za svoje nokte. Veliki sam ljubitelj sushija. Hranjiv je, a sadrži samo najzdravije sastojke, ujedno i neprerađene. Šta mislite zašto Japanci tako dugo žive? A, jagode, to je samo za moju dušu. Oraspolože me. Ne smijemo zaboraviti i na zdravlje desni i zuba. Šta je ljepše od zdravog i blistavog osmijeha?

Zdravlje

Jutarnje istezanje je preduslov za dobar dan. Tako sa sebe stresem pospanost i pripremim leđa za aktivan dan. Zdravo se hranim, kada bih mogla redovno, to bi još bolje bilo. Unosim mnogo tečnosti, pravim pauze u poslu. Nezaobilazno je unošenje voća svakodnevno, bez obzira o kojem se voću radilo. Sve ovisi koje je aktuelno u koje godišnje doba.

Nažalost, jedina sam u porodici koja boluje od hipertenzije. No, smatram da je za to više zaslužan moj užurban način života. Nekoliko godina mi je bilo potrebno da pronađem adekvatnu terapiju, koju i dan-danas koristim uz savjete nutricioniste. Uvidjela sam da sama mogu kontrolirati skokove pritiska. Vrlo jednostavno, disanjem, šetnjom, i smanjenjem stresa, a to opet mogu samo jako dobrom organizacijom. Dakle, organizirajte se, ne izlažite se petjeranom umoru, brojite do deset!

Vjerujem u regenerativnu medicinu

Vjerujem u regenerativnu medicinu i sačuvala sam matične ćelije. Znate, iako se na tom polju još vodi polemika koliko je ovaj vid liječenja efektivan, nije mi bilo na odmet odstupiti od par svojih ćelija koje bi sutra nekome mogle pomoći.

Vježba

Kao bivša sportašica, veliki sam fan rukometa. Nažalost, imala sam povredu koljena zbog koje nisam mogla nastaviti profesionalno se baviti sportom. Ali, i dalje sam u sportu. Osim rukometa, česta sam i na teniskim terenima. Imam sreću što je i moj životni saputnik cijeli život u sportu, pa sam i samim time motivirana da malo slobodnog vremena za sebe, umjesto na kafi, provedem u patikama na stazi s najdražim. Također volim salsu.

Dijeta

– Ukoliko je potrebno da za kratko vrijeme izgubim nekoliko kilograma, to ću uraditi prema strogim pravilima, oštro, te često iscrpljujuće. Najbolji savjet koji mogu dati jeste da dijetu sebi učinite ugodnom tako što ćete određena jela koja volite pripremiti na zdraviji način, dakle manje masnoće, manje soli i slično. Jer, svaki kilogram koji izgubite silom, vratit će vam se udvostručeno, a narušit ćete zdravlje. Krećite se, i što je najvažnije, naučite disati. To je zlatno pravilo. Ispravno disanje.

Mentalno zdravlje

Protiv depresije se borim dugim šetnjama. To je jedini način da saberem misli kada se nađem u kolotečini nemilih događaja koji su, nažalost, čest gost u mom životu. Ali, sam borac! Teško je mene slomiti. Na kraju, i imam za što živjeti. Volim jesen, tako da je ovo period godine kada se najbolje i osjećam. U jeseni ima nešto melanholično, a ja sam velika romantičarka, tako da mi misli često odlutaju u dugim šetnjama prirodom. Ne zaboravite, samo sjedenje uzrokuje depresiju. Pokrenite se!

Na posao obavezno pješačim, bez obzira na godišnje doba. To je, što bi se reklo, tišina pred buru, saberem misli, u glavi se reorganiziram, restartujem.
Svađe mijenjam razgovorima, cinizam malenkošću, a predrasude razumijevanjem i spoznajom. A, joga je nešto što ubrzo uvodim u svakodnevicu…

Djeca

Majka sam dviju djevojčica. Sacha (8) i Tanya (6) su odraz svega onoga što sam u životu htjela postići. Čast mi je biti majka ovakvim bićima i ponosim se time.

S obzirom na to da su moje djevojčice, kako u svijetu smatraju, najljepši miks Istoka i Zapada, te imaju divnu, ali veoma zahtjevnu kosu, mnogo vremena provodim na njezi njihove kose. Preporučujem, bez obzira na tip kose, “L’Orealove” multivitaminske maske za kosu koje će, ne samo osvježiti i nahraniti kosu, nego joj vratiti i prirodni sjaj, te pomoći pri raščešljavanju bujne i kovrdžave kose.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti