Kapljica koja garantira smijeh

Piše: Redakcija

Lozovača je baza za sve rakije. Koristi se ona koja sadrži 38-42 posto alkohola. Hercegovci je odlično prave.

Rakija sa smokvama

Sastojci: 1/2 kg svježih smokava, 1 l lozovače

Priprema: U posudu sa širokim grlom stavite 1/2 kg svježih smokava i ulijte 1 litar lozovače. Ostavite da stoji na sobnoj temperaturi najmanje pet sedmica. Nakon dozrijevanja izvade se smokve iz rakije, a rakija se prema potrebi profiltrira kroz čistu krpu ili gazu u čistu flašu. Smokve iz rakije mogu se upotrijebiti kao dodatak drugom jelu.

Rakija od šipurka

Sastojci: 1 kg šipuraka, 2 l lozovače

Priprema: U rakiju potopite posve zrele šipurke, ali ne smiju biti mekani. Moraju biti očišćeni od peteljki i suhih ostataka cvjetova, a zatim ih treba dobro oprati pod tekućom vodom. U nekim receptima za pripravljanje šipaka u rakiji ili likera od šipaka može se naći preporuka da se svaki plod razreže i očisti od koštica i “dlačica”, ali to nije obavezno.

Očišćene i oprane šipurke stavite u veću bocu ili staklenu posudu koja se dobro zatvara i preko njih nalijte rakiju. Bocu zatvorite. Šipak u rakiji treba 6-8 sedmica stajati na svijetlom i toplom mjestu. Jednom sedmično sadržaj flaše promućkajte. Poslije najduže osam sedmica rakiju iz flaše odlijte i filtrirajte. Može se konzumirati odmah, ali njena aroma i okus bit će mnogo bolji ako još neko vrijeme stoji u podrumu – što duže, to bolje. Gotova rakija je lijepe narandžaste boje, a zahvaljujući prirodnom sadržaju šećera u šipurku, njen ukus je slatkast.

Rakija od drijenjka

Sastojci: 1 kg svježe ubranih, zrelih plodova drijenka,
2-2,5 l lozovače

Priprema: Svježe i zrele plodove drijenjka operite u hladnoj vodi, stavite u veliku bocu ili staklenu posudu i prelijte rakijom. Dobro zatvorenu bocu ili posudu stavite na svijetlo i toplo mjesto, i to 8-9 sedmica.
Profiltrirajte i probajte. Rakija u kojoj su odstajali plodovi drijenjka poprimila je vrlo lijepu crvenu boju. Okus je kiselkast i gorkast. Ako vam se čini da je treba malo zasladiti, dodajte manju količinu kandis šećera rastopljenog u crnom vinu.

Medovača

Sastojci:  0,5 kg najboljeg aromatičnog meda (od lipe ili akacije),  0,8 l lozovače, 0,1 l prokuhane ili destilirane vode, 0,1 l suhog bijelog vina,  1 limun (korica), prstohvat korijandera

Priprema: Med se ulije u veći lonac i uz miješanje umjereno zagrije da postane tekući. Lonac se odmakne od grijaće ploče. Ako je med dovoljno tekući, dodaju se loza, prokuhana voda, bijelo vino, naribana limunova kora i usitnjeni korijander uz stalno miješanje. Tako pripremljena smjesa ulijeva se u boce koje se dobro zatvore. Nakon dva mjeseca stajanja smjesa se filtrira, a rakija ulije u čiste boce. Što duže stoji, to je bolja!

Rakija od rogača

Sastojci: 1 kg nasjeckanog rogača, 1 narandža, 1 limun, lozovače prema potrebi

Priprema: Narezati rogač na manje komade. Staviti u veliku teglu.
Limun i narandžu narezati na ploške te staviti u teglu. Sve to preliti lozovačom da pokrije taj rogač, narandžu i limun i još bar pet prstiju iznad da bude samo lozovača, jer će rogač upiti mnogo rakije.
Dobro zatvoriti teglu i držati je na suncu 50 dana. Nakon toga procijediti i staviti u boce.

Liker od lješnika

Sastojci: 20-30 komada cijelih lješnika, 20 komada krupno nasjeckanih lješnika, 500 ml vode, 500 ml lozovače,  400 g šećera, mahuna vanilije

Priprema: Isjeckane i cijele lješnike staviti u flašu sa širokim grlom (ili veliku teglu), te zaliti prokuhanom vodom. Nemojte zatvarati, jer postoji opasnost da pukne. Kad se voda skroz ohladi, dodajte rakiju i prerezanu uzdužno mahunu vanilije. Zatvoriti i ostaviti najmanje 15 dana na tamnom mjestu. Tekućinu treba procijediti pažljivo, jer se na dnu stvori talog. Taj talog izliti u neku manju flašu i ostaviti da odstoji koji dan, jer će se izbistriti i onda ga možete dodati likeru. Nakon prelijevanja dodajte šećer. Povremeno protresti ili promiješati da se šećer otopi. Nek odleži još 15-ak dana i liker je gotov.

[nggallery id=224]

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti