Modni vremeplov: Zašto su osamdesete godine bile zanimljive

Piše: Redakcija

Sjećate li se 80-ih godina dobro ili ste bile premalene da biste mogle svjesno upiti to modno šarenilo? Možda ste na fotografijama vidjele svoje majke s visoko natapiranom kosom, obućene u muške košulje sa zarolanim rukavima i naravno neizostavnim rozim ružem i noktima. Znate li zašto su osamdesete godine bile zanimljive?

Osamdesete su bile iznimno zanimljivo doba na modnom planu koje je eksplodiralo nakon buđenja raznih subkulturnih stilova. Oni su polako počeli gubiti subverzivni potencijal i bunt iz kojeg su se javili i sada postaju samo dio leksikona mode. Svaka revolucija osuđena je na to da s vremenom nestane unutar kulture protiv koje se buni.

Ovo desetljeće vjerobatno je jedno od najzanimljivijih ikada. Razni utjecaji spajaju se u jedno i nije nimalo sramežljivo što se tiče boja i uzoraka. Ako je ikada moda dopuštala spajanje suprotnosti to je bilo tada. Nije bila rijetkost vidjeti savršeno dotjeranu ženu u trenirci i štucnama oko gležnjeva koja je preko leđa prebacila raskošnu bundu.

Tokom 80-ih postojalo je nekoliko modnih trendova kao što je punk stil, ali i oni malo profinjeniji proizašli iz poznatih modnih kuća.

Što se tiče svijeta visoke mode ovo je doba u kojem se na scenu intenzivnije probila Vivienne Westwood i proslavila se kao majka punk mode svojom saradnjom s muzičarima poput Sex Pistolsa.

Tokom zanimljivog perioda kako po pitanju muzike tako i modnog izražaja, bilo je važno znati kako se našminkati te kako pretjerano istaknuti oči kao i obraze.

Odjednom su uske poderane traperice, kožne jakne i naočale poput onih iz filma Top Gun postale modni imperativ ovog divljeg razdoblja kada se muzika s radija snimala na kasete i nije bilo mobitela kojima biste se dogovorili s društvom gdje se nalazite, već ste se nadali da osoba još nije krenula kada ste je zvali s telefonske govornice.

Još jedan značajan film koji je oblikovao estetiku 80-ih svakako je Flashdance. Ovo je nastavak trenda brige za tijelo koji je započeo u 70-ima, no ipak se ovaj trend koncentrirao više na odjevne predmete poput širokih i kratkih majica koje padaju na jedno rame, trajnu na kosi i nošenje štucni čak i ako vas ne očekuju sati i sati vježbe.

Kratko i bodljikavo ošišana kosa postala je još jedan zanimljiv frizerski trend. Često se nosila s intenzivnom šminkom i kombiniranjem naušnica različitih dužina.

Poželite li otploviti modnom rijekom unazad, natapirajte kosu, obucite jarke boje, naglasite ramena i stavite pilotske naočale. Mnoštvo upečatljivog nakita također nije na odmet. Intenzivna šminka i karakter koji joj pristaje sve je što vam treba. Uživajte u modnom vremeplovu.

 

 

Izvor:savjetnica.com

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti