Superjunak među voćkama

Piše: Redakcija

Primjena

Plod se sastoji od nakupina crvenih zrnaca, kiselkasto-slatkog okusa ugodne arome. Jede se svjež, prerađuje u sokove i koristi u dekorativne svrhe. U posljednjih nekoliko godina provedeno je stotinjak istraživanja o zdravstvenim prednostima konzumacije nara. Istraživanja su pokazala da ova voćka posjeduje snažna antioksidativna i protuupalna svojstva. Dokazano je da ekstrakt ploda nara ima sposobnost zaustavljanja rasta ćelija karcinoma prostate.

A šta s košpicama?

Košpice nara sadrže brojne korisne tvari. U Indiji, košpice se suše i melju u prah koji se dodaje jelima od mesa, za omekšavanje. Drugi isišu sok iz zrna i potom ispljunu košpice. Postoji i opcija da se sok iscijedi iz ploda bez mljevenja košpica, naprosto stiskajući cijeli plod, ali tako popriličan dio ploda završi kao otpad. Izbor kako ćete jesti nar je samo na vama.

 Neka od svojstava:

– zaustavlja i ubija kancerogene ćelije

– djeluje protuupalno

– dobar je za prevenciju ateroskleroze

– ima veliki antioksidativni kapacitet

– smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti

Nutritivni sastav

Tokom historije koristio se za liječenje raznih bolesti – kao protuupalno sredstvo, antihelmintik (protiv crijevnih glista), protiv kašlja, za liječenje dizenterije i hronične dijareje, za jačanje kapilara, kao pomoć u prevenciji ateroskleroze, astme, upale krajnika i bronhitisa. Sadrži još i polifenol – u naru ga ima čak 3-4 puta više nego u soku grožđa ili u crnom vinu. Da napomenemo – polifenoli vrše zaštitu ćelija od slobodnih radikala, te tako djeluju kao sredstva koja koče upalu, antikancerogeno, usporavaju aterosklerozu, pojavu Alzheimerove bolesti…

Kozmetička svojstva

Bobice skrivene u plodu nisu samo ukusan obrok, već izvor zdravlja i ljepote! Stručnjaci tvrde da nar štiti srce i krvne sudove, čini zube ljepšim i zdravijim, te topi višak kilograma. Osim što je ukusno voće i sok, esenciju nara možete staviti na kosu ili na kožu. Posljednjih nekoliko godina na tržištu su se pojavile stotine novih proizvoda na bazi tog voća.

Ginekolozi preporučuju

Nar pomaže u borbi protiv srčanih oboljenja, ublažava stres i poboljšava seksualni život – a naučnici su potvrdili i da je prirodni eliksir mladosti.
Ginekolozi su saglasni da jedan nar dnevno ublažava uobičajene tegobe u klimaksu, upravo zbog materija sličnih estrogenima, ženskom spolnom hormonu. Tvrdi se i da je nar voćka protiv starenja, zbog čega je rado viđena na trpezi većine holivudskih zvijezda. Zagovornici tradicionalne medicine poručuju da se redovnim konzumiranjem nara dobijaju čvrsti nokti, lijepa zdrava kosa, kao i duševni mir koji većini nedostaje.

U službi lijepe kože

Koži se može vratiti mekoća i energija ako se masira smjesom u kojoj se nalazi nar. Smjesa se dobija tako što se u jednoj posudi pomiješaju četiri supene kašike meda i šest maslinovog ulja. Zatim se doda 120 mililitara vode i dvije supene kašike svježeg soka od nara. Dobijenom smesom se izmasira cijelo tijelo, ostavi da djeluje pola sata, a zatim se istušira.

Za potenciju

Naučnici tvrde da sok od nara može biti izuzetna pomoć muškarcima u seksu. Dnevno popijena čaša soka djeluje poput vijagre, o čemu govore iskustva muškaraca koji su ga pili u kontinuitetu mjesec dana. Gotovo polovina je osjetila poboljšanje u potenciji, zahvaljujući obilju antioksidanasa koji dovode do bolje prokrvljenosti spolnog organa. Dakle, sok od nara ima veliki potencijal u liječenju disfunkcije u erekciji.

Ostale primjene

U tradicionalnoj medicini korištena je kora nara, i to za liječenje proljeva i manjih ozljeda kože, te za infekcija usta i grla. Iz cvjetova se može dobiti boja za bojenje tekstila, a Donatelo i Mikelanđelo su ga koristili i za slikanje. Zrna mogu poslužiti kao sastojak i dekoracija voćnih salata, kremastih kolača, sladolednog kupa i kolača od sira. Sok se koristi u pripremi raznih koktela, ali i raznih umaka. Sirup se dodaje alkoholnim pićima i koktelima radi njegove jake boje. Prah od suhih pupoljaka daje se kao lijek protiv bronhitisa. Odličan je za grlo, pluća i bronhije. Ublažava kašalj i dobar je za žuč.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti