Maja Miralem: Svakodnevna briga o zdravlju? Dvije šolje zelenog čaja i mladi sir za doručak

Piše: Redakcija

Njega kože

Na njegu kože dnevno trošim vremena tačno onoliko koliko mi je potrebno da je održim čistom i hidratiziranom. Njegu kod kuće ne bih mogla zamisliti bez sapuna i kreme. Od preparata za njegu kože, mojoj definitivno najviše odgovaraju oni iz linije “Clinique”. Bitno mi je da je koža zdrava i bez oštećenja, jedino tako se osjećam lijepo. Sve ostalo su nijanse. Masaža, manikir i pedikir su usluge koje prepuštam profesionalcima, a sve ostalo obavljam sama. Najbolja depilacija je… ona koja ne boli…(smijeh), mada je nakon poroda i to mačiji kašalj.

Njega kose

Za mene je odlazak u salon kod Ensara Dervišbegovića više od posjete frizeru, tako da se iz raznih razloga trudim biti kod njega što češće. U svakodnevnoj njezi kose koristim šampon “Brunette Goddess” i masku za kosu S-factor od Tigija dok mi je istinsko otkriće godine preparat “Maroccanoil” koji koristim kao zaštitu od fena, pegle za kosu, a s obzirom na to da ima i UV faktor, štiti moju kosu od sunca, morske soli i joda. Neostvarenu frizuru nemam, jer otkako sam upoznala Ensara, sve moje želje su postale stvarnost.

Teško mi je govoriti o kvalitetu kose nekoga koga sam vidjela samo na tv-u, a što se tiče izgleda Beyonce, prema mom mišljenju, ima fenomenalnu kosu, mada vjerujem da se i njeni frizeri u velikom broju slučajeva služe nadogradnjom.

Frizerski fijasko

Pravi frizerski fijasko u mom životu je bila posjeta jednom, nažalost, vrlo poznatom frizeru, koji mi je za tri sata uspio spržiti, obrijati i obojiti kosu u neku ljubičasto-crnu kombinaciju. Potpuna katastrofa!

Kada žurim, a kosa neće da me posluša, jednostavno je svežem u rep!

Make UP

U mom neseseru se trenutno nalaze: Perfectly real tečni puder (Clinique), high impact extreme volume mascara (Clinique), bronzer (Guerlain), sjaj za usne (Chanel) i neizostavno Labello. Između BB kreme i pudera, biram puder i to ovaj koji sam navela.

Šminker koji najbolje zna istaći moje crte lica? Do sada su me uvijek šminkale moje drage Renata, Maja, Lamija, Jasmina, ali neće se ljutiti ako ovog puta izdvojim momka s kojim sam sarađivala tokom posljednjeg SFF-a, a to je Sanjin Egon koji me je dotjerivao do neprepoznatljivosti. Zaista je fenomenalan i jako talentiran i prosto zna šta žena želi. Uspio je u tome da svake noći izgledam svježe, lijepo i drugačije! Sanjin Egon mi je baš „otkriće godine”!

Parfemi

Moja top tri parfema: Chloe -Love, Euphoria – Calvin Klein i Mon Jasmin Noir – Bvlgari.

Volim kad moj muž miriše na… Marc Jacobs Bang

U KUĆNOJ RADINOSTI

Kada baš imam viška vremena, što je, priznajem, vrlo rijetka pojava, zamutim dva žumanjca, med, maslinovo ulje i dvije-tri kapi limuna… tu smjesu stavim na kosu, umotam je folijom na nekih pola sata… poslije toga kosa bude ljepša i sjajnija. Ali, zato kupatilo i kada budu u katastrofalnom stanju…(smijeh).

LJEPOTA ULAZI NA USTA

Pouzdano znam da je hidratacija vrlo bitna, kako izvana tako i iznutra. Voda daje kosi svilenkast izgled i sjaj, tako da se i ja trudim da unosim mnogo tekućine u organizam, ne čekajući da se žeđ sama javi.

Zdravlje

Svakodnevno, za svoje zdravlje, pijem dvije šoljice zelenog čaja i jedem mladi sir za doručak. Koliko znam, nisam predisponirana za neka genetska oboljenja. Međutim, moram priznati da se meni svi životni problemi i faze odražavaju na zdravstveno stanje. Tako da sam, svojevremeno, znala patiti od nesanice koja je trajala i po tri-četiri mjeseca, vrlo često sam imala migrene, ali otkako sam „pospremila” svoj život, okružila se pozitivnim ljudima i, na kraju, upoznala svog supruga, svi ti simptomi su daleka prošlost. Danas me samo, zahvaljujući djetetu, malo više bole leđa, ali to je, valjda, normalna pojava u životu svake novopečene mame.

Dodaci prehrani koje često koristim su maslinovo ulje, vegeta i kopar. Nisam opterećena kupovinom hrane iz eko uzgoja, ali kada “naletim” na nju, onda je i kupim.

Matične ćelije

Na početku moje trudnoće i suprug i ja smo govorili kako ćemo obavezno sačuvati matične ćelije iz pupkovine, no kako su mjeseci prolazili, počela sam se raspitivati kod prijatelja koji žive u inozemstvu. Nakon što mi je njih 10 reklo da im nikada niko o tome nije govorio u njihovim zemljama i da dodam da su neki od njih i doktori, a nikada za to nisu čuli, postali smo vrlo sumnjičavi. S druge strane, prijatelj iz Holandije nam je rekao da su njegovoj supruzi ponudili vađenje matičnih ćelija samo u svrhu eksperimentalne medicine, definitivno sam odustala.

S druge strane, predstavnici nekih od tih „banaka” u našoj zemlji su me zvali i toliko insistirali da su me podsjetili na prodavače polisa osiguranja, tako da mi se sve to skupa učinilo vrlo odbojnim.

Fizička aktivnost

Od sporta najviše volim tenis i skijanje. Na moju sramotu, tek sam odnedavno počela ponovo ići u teretanu, mada sam prije trudnoće obožavala taj ritual za tijelo i dušu.

Vitke noge

Noge su, naime, jedini vitki dio mog tijela… (smijeh). A, što se celulita tiče, tu ću se pozvati na Sevku i njenu izjavu: “Koja kaže da ga nema – laže!” Jednostavno smatram da je to stvar sreće, genetike ili kako god… znam žene, koje, jadne, daju bogatstvo na preparate i tretmane i opet ništa. Ja se, doduše, trudim da ne držim prekrižene noge dok sjedim i da se tuširam naizmjenično jako toplom i jako hladnom vodom. To definitivno poboljšava cirkulaciju, a ona je jako bitan faktor u borbi protiv te napasti.

Dijete

Nažalost, spadam u onu skupinu ljudi koji moraju staviti flaster na usta da bi izgubili koji kilogram…(smijeh). Ono što želim reći jeste da sam najbolje rezultate, pogotovo nakon trudnoće i perioda dojenja, ostvarila kada sam potpuno izbacila sokove, hljeb i slatkiše svela na minimum (ponekad Vanji ukradem plazmu) i kada sam prestala jesti nakon 17 I 18 sati poslije podne. Ono što mi je uveliko pomoglo u ubrzanju metabolizma jesu zeleni čaj za početak dana i nezaobilazan doručak. Tu je, svakako, i svakodnevna tjelesna aktivnost, što u mom slučaju znači trčanje po parku i Vilsonovim šetalištem za sinom…(smijeh). Na taj način sam izgubila i više od kilograma nakupljenih u trudnoći.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti