LifestyleZdravlje

Kralj livada – maslačak

Malo ko zaista cijeni maslačke. Diljem svijeta većina ljudi ih smatra korovom, ali ima i onih (većinom starijih generacija) koji u maslačku vide zdravu namirnicu korisnu poput bilo kojeg drugog komada povrća. I to ne bez razloga – maslačak je ukusan i vrlo zdrav. Ova biljka puna je kalija, eteričnih ulja, inulina, masnih kiselina, tanina, bjelančevina, vitamina A, B1, B2 i C te raznih drugih supstanci neophodnih organizmu za normalno funkcioniranje. Listovi ove dragocjene biljke sadrže 16-18 posto vitamina C i približno tri posto željeza, mnogo više nego, recimo, špinat.

Svi dijelovi maslačka su ljekoviti: cvijet, list i korijen. Iako su svi ljekoviti, upotrebljavamo ih na različit način i u različite svrhe. Cvjetove beremo u razdoblju cvjetanja, listove beremo prije nego maslačak počne cvjetati, dok se korijenje vadi u rano proljeće ili kasno ljeto. Tada sadrži veliku količinu inulina, koji povoljno djeluje na probavu. Listovi i korijenje se suše na hladnom i prozračnom mjestu ili u rerni na 40 stepeni Celzija.

Ljekovita primjena

Iako je donedavno korišten prvenstveno kao diuretik, dokazano je da maslačak ima i druga ljekovita svojstva. Osim što pospješuje rad bubrega, jetre i želuca, on pročišćava krv, snižava nivo holesterola, liječi čireve, ekceme i kožne bolesti. Također se pokazao lijekom za oboljenja kao što su reumatizam, skrofuloza, ali i u borbi protiv oteklina, čireva, krvnih bolesti, debljine, pomanjkanja apetita, lijenosti crijeva, kod smetnji u radu jetre i žuči, kao i kod pojave vode u prsima i stomaku.

Od mladog lišća maslačka pravi se salata koja pročišćava krv, podstiče mokrenje i ublažava bolove kod oboljenja jetre i žuči, dok čaj od mladog lišća pomaže kod urinarnih infekcija. Korijen maslačka pročišćava i jača tijelo, pospješuje znojenje, čisti sluzokožu disajnih organa i vraća snagu. Osim toga, koristi se za liječenje kožnih bolesti, alergija, čireva i malokrvnosti, snižavanja nivo holesterola u krvi i regulaciju menstrualnog ciklusa. Od cvjetova maslačka pravi se med koji liječi prehlade, bronhitis, upale desni…

Upotreba dijelova biljke

Korijen maslačka pročišćava i jača tijelo. Pospješuje znojenje, odstranjuje otrovne tvari iz krvi i tijela, čisti sluznicu disajnih organa, te vraća snagu. Osim toga, koristan je kod kožnih bolesti, alergija, čireva, debljine, povišenog holesterola, slabokrvnosti i neredovitih menstruacija.

Čaj od lista maslačka trebalo bi da upotrebljavaju osobe koje pate od čestih upala mokraćnog mjehura. Čaj od listova maslačka priprema se tako da kašiku sušenih listova prelijete s 2 dl vrele vode. Poklopite, te nakon 10-15 minuta procijedite…

 Za upalu jetre i šećeraše
Kod hronične upale jetre treba uzeti dnevno pet-šest svježih cvjetnih stabljika u sirovom stanju. Pomaže i kod šećerne bolesti. Šećeraši bi trebali svakog dana jesti desetak takvih stabljika dok je maslačak u cvatu.

Najkorisniji je sok

Najljekovitiji i najdjelotvorniji je svježe iscijeđen sok od maslačka, koji se preporučuje za ublažavanje stomačnih tegoba i liječenje hemoroida. Sameljite listove i korijen tek ubranog maslačka i iscijedite sok. U čašu mlijeka sipajte dvije kašičice soka, zasladite medom i pijte dvadeset dana, ujutro na prazan želudac.

Sirup od maslačka
Med od maslačka upotrebljava se za disajne puteve, za grlobolju, a posebno je dobar za pušače. Da biste napravili ovaj med, koji će bez sumnje biti vrlo koristan za vaše zdravlje, potrebno je 500 cvjetova maslačka, 2 litre vode, 3 narandže, 3 limuna, 2 kg šećera. Sve sastojke osim šećera stavite na šporet i kuhajte dva sata, ocijedite kroz cjedilo i odstranite cvjetove, limun i narandže. Ocijeđeni sok potom kuhajte 15-30 minuta, dodajte šećer i kuhajte dok ne zgusne. Stavite u staklenke i dobro zatvorite.

Postavite granice
Općenito je pravilo da se ne smije pretjerivati ni s jednom biljkom, pa to vrijedi i za maslačak. Gorka tvar taraksacin, koja je ujedno i ljekovita, može izazvati proljeve i smetnje u srčanom ritmu, naročito stariji listovi, koji imaju u sebi najviše gorčine. Mladi listovi prije razvitka cvjetne glavice, potpuno su bezopasni. Zato, ako radite sa starijim listovima, dobro ih je koristiti prokuhane. Također je bitno da znate da su moguće alergijske reakcije kod nekih ljudi, a treba ga sasvim izbjegavati kod tegoba u vezi s neprohodnim žučnim putevima i žučnim kamencem.