Prvi bh. regionalni susret bolesnika s hroničnim upalnim reumatskim bolestima: Oboljeli u regiji nemaju jednake mogućnosti liječenja

Piše: Redakcija

U organizaciji Udruženja reumatologa u BiH, te Udruženja oboljelih od reumatskih bolesti Tuzlanskog kantona “Snaga”, Udruženja pacijenata sa reumatoidnim artritisom i drugim autoimunim bolestima Republike Srpske “Jutro”, održan je Prvi bh. regionalni susret bolesnika s hroničnim upalnim reumatskim bolestima iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Slovenije.
Važnost i prednosti bioloških lijekova u liječenju reumatskih bolesti bila je tema skupa, te dostupnosti bioloških lijekova u regiji, kao i suvremenom liječenju reumatoidnog artritisa, kvaliteti života osoba s upalnim reumatskim bolestima, te o ulozi udruga bolesnika.
O svojim iskustvima u liječenju hroničnih reumatskih bolesti govorili su predstavnici udruženja kao i istaknuti domaći i regionalni stručnjaci poput:
Mr. sci. dr. Ljubinka Božić Majstorović (“Klinički centar Republike Srpske”), Prof. dr. Mevludin Mekić (“UKC Sarajevo”), Prof. dr. Matija Tomšič (“UKC Ljubljana”), Prim. mr. sc. Frane Grubišić (“KC Sestre Milosrdnice”, Zagreb), Prim. dr. Aida Omerčahić Dizdarević, Mirela Haračić (Udruženje oboljelih od reumatskih bolesti Tuzlanskog kantona “Snaga”), Predrag Donjak (Udruženje pacijenata sa reumatoidnim artritisom i drugim autoimunim bolestima Republike Srpske “Jutro” Banja Luka), Prof. dr. Suada Mulić (“UKC Tuzla”), Prof. dr. Šekib Sokolović (“UKC Sarajevo”), Prof. dr. Nenad Prodanović (“KC Republike Srpske”)…

reuma okrugli sto1
Na susretu je rečeno da su novi biološki lijekovi sa specifičnim mehanizmom djelovanja napravili pomak u liječenju reumatskih bolesti, ali otežavajuća okolnost je njihova velika cijena što otežava njihovu dostupnost. Učesnici Skupa su naglasili da oboljeli u pojedinim zemljama regije nemaju jednake mogućnosti liječenja.

-U BiH oboljeli od zapaljenskih reumatskih bolesti nemaju biološku terapiju na listama koji se finansiraju iz državnih fondova. Samim tim smo dovedeni u diskriminirajući položaj u odnosu na druge dijagnoze i drugi entitet gdje je biološka terapija dostupna – istakla je Mirela Haračić predsjednica Udruženja oboljelih od reumatskih bolesti Tuzlanskog kantona “Snaga”.

– Ja sam pacijent koji se liječi 11 godina od reumatoidnog artritisa. Zbog neadekvatne terapije sa 34 godine sam invalid rada. Za 11 godina nisam uspjela bolest dovesti u stanje mirovanja (remisiju) što predstavlja veliki problem meni i svim onima sličnim meni – kazala je Haračić, te dodala da na okruglom stolu žele javnosti predočiti svoje probleme.

– Ovim putem želimo poslati poruku javnosti da mi postojimo i apelovati na nadležne odgovorne i zadužene za rješavanje problema našeg liječenja – rekla je Haračić.

Reumatoidni artritis kronična je sistemska bolest autoimune prirode koja uzrokuje bolnu upalu i posljedično oštećenje zglobova. U liječenju reumatoidnog artritisa ključno je usporiti napredovanje bolesti i poboljšanje kvalitete života. Zato su rano postavljanje dijagnoze i trenutačan početak liječenja iznimno važni.
Bolest je povezana s visokim stupnjem nesposobnosti za rad i svakodnevne poslove. Stručnjaci ocjenjuju da unutar deset godina od nastanka bolesti od 32 do 50 posto bolesnika posve prekida raditi svoj posao ako bolest nije liječena na odgovarajući način.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti