Paradajz je izašao iz raja

Piše: Redakcija

Mnogi će reći kako dušu osjećaju negdje na prelazu grudi u stomak. Racionalna, hirurška nauka, u spomenutim dijelovima tijela nije otkrila ništa slično duši. Zvanično je samo to da cijeli ljudski rod na tom mjestu ima želudac. Stoga aksiom da nema melema koji tako prija duši kao salata od paradajza jednako važi za radikalne materijaliste na jednoj strani, te sve ostale na drugoj. Sa stanovišta uživanja u paradajzu svejedno je da li slažete u želudac ili na dušu: uživanje je isto, što u ovom slučaju znači – rajsko.

Uostalom, paradajz i ne znači ništa drugo do raj (rajčica, paradajz na eng. paradise) ili, bar što se njemačkog jezika tiče, rajska jabuka (Paradiesapfel). U skladu s nazivom ove biljke pojavili su se i teoretičari koji kažu da smo u vjekovnoj zabludi u vezi s Adamom, Evom i jabukom. Jer, jabuka je, ustvari, rajska jabuka – paradajz.

Paradajz su prvi počeli gajiti Asteci i Inke prije 1.500 godina. Španski osvajači su prilikom povratka iz Centralne Amerike i Meksika ponijeli paradajz sa sobom u Evropu, gde ga prvi put u literaturi spominje Pietro Andrea Mattioli, italijanski botaničar, 1544. godine. Danas se uzgaja u svim zemljama i na svim geografskim širinama, a svjetska proizvodnja prelazi 70 miliona tona godišnje. Danas je poznato više od 600 sorti tog zdravog, crvenog povrća.

Iako službena medicina nije priznala paradajz kao ljekovitu biljku, sve je više medicinskih istraživanja o njegovoj koristi za ljudsko zdravlje. Može se čak reći da paradajz ima toliko zdravstvenih blagodati da ih naučnici ne stignu objaviti… Još jedan dokaz da je naprosto izašao iz Raja.

 Sušeni paradajz

Sastojci: 2,5 kg svježeg paradajza, so, začini (npr. lovorov list, bosiljak, timijan), po želji – chilli papričice, 3-4 glavice bijelog luka i maslinovo ulje.

Priprema: Paradajz operite, posušite kuhinjskom krpom i po dužini prepolovite. Stavite ih na lim od rerne obložen papirom za pečenje, posolite i pecite na 100 C s lagano otvorenim vratima 6-8h ( ili ih posušite prirodno, nekoliko dana na otvorenom i jakom suncu). Tokom pečenja/sušenja paradajz okrećite svakih 30 minuta. Suhe po želji pospite začinskim biljem. Kada ih budete redali u teglu, između redova stavite listiće bijelog luka, po želji čili papričicu i lovorov list. Ulijte maslinovo ulje do vrha i dobro zatvorite teglu. Rok trajanja ovako pripremljenog paradajza je približno četiri sedmice. Koristite ih uz slana peciva, pite, pizze, fritaje ili foccacije.

Supa od paradajza

Sastojci: malo vegete, maslinovo ulje, malo soli, vrhnje za kuhanje, 500 g pasiranog paradajza, 3 kašike brašna

Priprema: Brašno popržite na ulju nakon čega dodajete paradajz i to brzo kako se ne bi stvorile grudice. Pritom dodajete soli, vegete, a kad supa prokuha, dodajete vrhnje za kuhanje.

 Paradajz sos

Sastojci za 2 l sosa: 2 glavice luka, 3 mrkve, 3-4 grančice timijana, 3-4 grančice ruzmarina, 1 bijeli luk, 2,5 l oguljenog paradajza u konzervi, 1 dl maslinovog ulja, so i biber

Priprema: Luk i mrkvu isjeckate na krupne komade i dinstate na ulju zajedno s timijanom i ruzmarinom. Pred kraj dinstanja dodajte i bijeli luk (čitava čehna) i dinstajte još nekoliko minuta. Posolite i pobiberite.

Dodajte paradajz i ostavite na blagoj vatri da sos lagano krčka otprilike jedan sat. Kada je sos gotov, probajte ga i ako je potrebno, začinite još sa solju i biberom.

Ovaj sos od paradajza je osnova za većinu jela gdje su sočnost i okus paradajza baza na koju se jelo nadograđuje. Pravite li lazanje, pastu, ćuftice, paradajz čorbu, pizzu, piletinu u sosu ili drugo, koristite ovaj sos. Napravite li ga ranije, možete ga čuvati u frižideru i do dvije sedmice.

Paradajz punjen tunjevinom

Sastojci: 8 manjih paradajza, 1/4 šolje tunjevine u maslinovom ulju iz konzerve, ocijeđene, 1/3 šolje kuhane kinoe, 1 kašika ulja, 1 kašika sok limuna, malo soli i bibera

Priprema: Odrežite vrh svakog paradajza i izdubite ih. U posudi pomiješajte tunjevinu, kinou, so, biber, ulje i sok limuna. Napunite  smjesom svaki paradajz i dobro pritisnite. Možete ih poklopiti vrhovima paradajza, koje ste prethodno odsjekli.

 Paradajz punjen piletinom

Sastojci: 4 paradajza srednje veličine, 300 g piletine bez kosti, 7 kašika majoneze, 2 mlada luka, 3 kašike limunovog soka, malo svježeg nasjeckanog peršuna, čili prah, bijeli luk u prahu, kim, so i biber

Priprema: Piletinu izrezanu na tanke trakice ispecite na malo ulja. Svakom paradajzu odrežite vrh i izdubite ih. Isjeckajte mladi luk i pomiješajte s peršunom i piletinom u većoj posudi. Toj smjesi dodajte majonezu, limunov sok i sve začine (po želji). Napunite svaki paradajz i služite odmah uz tost.

Paradajz možete puniti i mješavinom pavlake, mladog luka i nasjeckanih krastavaca s malo začina; feta sirom, maslinama, svježim peršunom i bosiljkom; lososom, škampima, kinoom, rižom, kus-kusom, špinatom i sirom…

Riba u paradajzu

Sastojci: 1 kg ribe, oslića, očišćenog, 2 glavice crvenog luka, manje, nasjeckane, kukuruzno brašno, so,  biber, vegeta, paradajz sos, ulje, skuhano povrće za prilog

Priprema: Narežite osliće na komade. U posebnoj zdjeli pomiješajte vegetu i brašno. Dodajte malo soli. Umiješajte ribu u napravljenu smjesu. Zagrijte ulje u tavi pa dodajte ribu i propržite. U drugoj tavi propržite luk. Dodajte paradajz sos i malo brašna. Kuhajte dok ne dobijete kompaktnu i gustu smjesu. Dodajte smjesu s paradajz sosom u tavu s ribom. Kuhajte na manjoj temperaturi 12 minuta. Skinite i poslužite toplo uz skuhano povrće.

Sok od paradajza

Sastojci: 5 kg paradajza, 3 babure, 3 mrkve, 1 korijen od peršuna, 1 korijen od celera, 1/2 kašike šećera, soli po ukusu

Priprema: Zrele i zdrave plodove paradajza operite, očistite od zelenog dijela oko drške, isijecite ga i propasirajte. Korijenje mrkve, peršuna, celera i isječene paprike skuhajte i propasirajte. Propasirani paradajz kuhajte do željene gustine. Pri kraju kuhanja dodajte propasirano povrće, šećer i so, izmiješajte i još malo prokuhajte. Boce treba da su već oprane, ocijeđene i sterilizirane u pećnici na 120°C. Paradajz sipajte pomoću lijevka u boce, navlažite celofan i dobro njime pritisnite boce, pa ga onda okolo zavežite. Povezane boce stavite jednu uz drugu i dobro ih uvijte toplim pokrivačem, najbolje ćebetom, da se na ovaj način pasteriziraju. Ostavite da stoje tako dok se ne ohlade. Hladne ostavite tamo gdje držite ostalu zimnicu.

Ljuta pasta

Sastojci: 2 velika paradajza, glavica crvenog luka, 2 suhe ljute paprike, zelena paprika, 1/2 kašike mljevenog đumbira, 4 kašike mlijeka, 1,5 kašika ljutog ajvara, suncokretovo ulje za prženje i 1/2 kašičice sjemenki slačice

Priprema: U tavi dobro zagrijte maslinovo ulje, dodajte sitno isjeckanu suhu ljutu i zelenu papriku, pa sve dobro promiješajte i pržite dok povrće ne omekša. Zatim dodajte ajvar, promiješajte, sklonite s ringle i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. U drugoj tavi na ulju izdinstajte sitno isjeckani crveni luk s đumbirom 3-4 minuta, dodajte paradajz isječen na kocke, promiješajte i kuhajte otprilike 10 minuta na umjerenoj temperaturi, sklonite s ringle i ostavite da se ohladi. Kada se povrće u obje tave ohladi, sipajte ga u blender, dodajte mlijeko i ispasirajte u pastu. Sjeme slačice kratko ispecite u tavi na malo ulja, pa dodajte u pastu. Pastu čuvajte nekoliko dana u frižideru, možete je dodati čorbama i pastama ili servirati uz bruskete, jela s roštilja.

Domaći kečap

Sastojci: 5 kg paradajza, 1dcl vinskog sirćeta, 2 velike kašike šećera, list celera, list lovora, 2 glavice luka, 1 glavica bijelog luka, 1 velika kašika senfa, 4 velike kašike soli, 1 mala kašika bibera, 1 feferon

Priprema: Paradajz samljeti i propasirati. Dodati sirće, šećer, nasjeckano lišće celera i list lovora. Stalno miješajući ukuhavati 60 minuta dok se ne zgusne. Ukoliko želimo ljuti kečap, pri kuhanju dodati nasjeckan feferon. U zgusnutu masu dodati samljeveni luk, sitno izrezan i zgnječen bijeli luk, so, buber i senf. Sve zajedno ukuhavati još 10-15 minuta. Vruće sipati u tegle i zatvoriti. U vodenoj kupki tegle ukuhavati još 20 minuta.

U svijetu se svake godine ubere više od 126 miliona tona paradajza, 45 miliona tona više od drugog najpopularnijeg voća, banane. Jabuka se nalazi na trećem mestu (ukupno 55 miliona tona), a onda tek idu narandža, lubenica i jagoda

 Ljekoviti sok
Ljekovita svojstva ovog napitka ogledaju se u tome da: regulira metabolizam, jača otpornost organizma, izbacuje suvišnu tečnost iz organizma, snižava krvni pritisak (ukoliko se ne posoli), popravlja krvnu sliku (deluje protiv malokrvnosti), regulira varenje, pozitivno djeluje na bolesti jetre, pankreasa i protiv reume.

Sok od paradajza treba koristiti kod premora, jer okrepljuje i čisti organizam, a ujedno tijelo oslobađa od neprijatnih mirisa. Također je dobar prirodni lijek protiv prijevremenog starenja, kašlja, plućnih bolesti i bolesti mokraćnih organa. Smanjuje slepljivanje trombocita (sprečava trombozu, smanjuje loš holesterol). Podstiče stvaranje crvenih krvnih zrnaca i pravilan rad pankreasa. Regulira rad jetre i žuči…[nggallery id=115]

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti