Gluten: Opasno ljepilo iz naše hrane

Piše: Redakcija

Gluten (lat. ljepilo) je elastična bjelančevinasta tvar netopiva u vodi.

Najčešća asocijacija vezana uz gluten su žitarice jer je poznato da je on široko zastupljen upravo u žitaricama poput pšenice, ječma, raži.

No, zbog svojstava elastičnosti i ljepljivosti masovno se koristi u prehrambenoj, farmaceutskoj pa čak i kozmetičkoj industriji.

Sadržan je u većini prehrambenih prerađevina, u konzerviranoj hrani, u mnogim lijekovima i vitaminskim pripravcima te pojedinim kozmetičkim proizvodima.

Ipak, u novije vrijeme, uslijed porasta oboljelih od celijakije kao i zbog povećanog broja onih s razvijenom blažom ili težom intolerancijom na gluten, sve veći broj proizvođača se okreće proizvodnji bezglutenskih proizvoda.

Takve proizvode na policama marketa pronalazimo pod oznakom gluten free.

Dobrobiti bezglutenske prehrane  

Prelazak na ishranu bez glutena nije jednostavan i zahtijeva disciplinu, strpljenje, odricanje i strogu kontrolu svih proizvoda, osobito onih prehrambenih.

U početku se ova promjena čini kao velika, nemoguća i nesavladiva misija.

No, iskustva onih koji su dobili bitku s glutenom govore – vrijeme, strpljenje, trud, pozitivan stav te kreativan pristup pripremi hrane ključ su za uspješnu eliminaciju ove štetne tvari iz života.

Nakon što se savladaju sva nepoznata i nejasna glutenska pravila i upoznaju bezglutenski proizvodi dostupni na tržištu moguće je sasvim jednostavno uživati u ukusnim i hranjivim obrocima.

Bezglutenska ishrana ima mnogobrojne zdravstvene prednosti koje se uočavaju vrlo brzo nakon eliminiranja glutena iz prehrane.

  • smanjuje i eliminira simptome intolerancije na gluten
  • pospješuje apsorpciju hranjivih tvari
  • sprječava dijabetes
  • štiti od malignih bolesti
  • smanjuje krvni tlak
  • potiče metabolizam
  • ublažava probavne smetnje
  • podiže energiju
  • jača koncentraciju
  • ublažava kronični umor i iscrpljenost
  • pomaže u smanjenju prekomjerne tjelesne težine
  • olakšava tegobe menopauze
  • usporava starenje

Provjerite, možda i vi imate sljedeće simptome, razlog za njih može biti upravo gluten:

  • depresija i tjeskoba
  • zbunjenost i nemogućnost koncentracije
  • artritis
  • glavobolja
  • promjene raspoloženja
  • nadutost i bol u trbuhu
  • proljev
  • sindrom iritabilnog crijeva
  • Chronova bolest
  • ekcem
  • hiperaktivnost
  • ulcerozni kolitis
  • sindrom kroničnog umora
  • epileptični napadaji
  • psorijaza

Izvor: alternativa-za-vas.com

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti