Prim. dr. Taib Delić, ginekolog

Piše: Redakcija

Koje infekcije kod žena su uobičajene ljeti i kako se zaštititi od njih?

Ljeto sobom donosi mnoge lijepe stvari i aktivnosti u kojima možemo uživati: toplije vrijeme, odmore, kupanje u moru i bazenima, sportske aktivnosti… ali je to i vrijeme kada se kod žena javlja više urogenitalnih problema. U ovom periodu učestale su urinarne infekcije, upale vagine uzrokovane kandidom te alergije i iritacije. U mlađoj populaciji češće su seksualno prenosive bolesti. Savjeti koje bih Vam mogao dati su da nosite komotnu odjeću i pamučni veš, nemojte sjediti u mokrim kupaćim kostimima. Pijte  više tečnosti i češće mokrite. Izbjegavajte korištenje raznih novih preparata, sprejeva i sredstava za ispiranje vagine, mirisnih tampona i sl. Ako Vam se jave simptomi vaginalne infekcije, bol, pečenje pri mokrenju, svrbež ili neuobičajen miris sekreta, najbolje je da se odmah javite svom ljekaru. Čekanjem ili pogrešnim liječenjem problem se ne može riješiti, stanje se može pogoršati, liječenje će biti teže, a posljedice mogu biti trajne.

U 30. sedmici trudnoće i otkriven mi je gestacijski dijabetes. Preporučen mi je inzulin, ali smatrate li da je od toga bolja dijabetičarska dijeta?

Gestacijski dijabetes je, najčešće, privremeni oblik dijabetesa kada je za vrijeme trudnoće smanjena produkcija inzulina, što posljedično dovodi do povećane razine šećera u krvi kod trudnica. Najčešći simptomi su učestalo mokrenje, žeđ, umor, mučnina, učestale infekcije mokraćnog mjehura, vagine i kože, zamagljen vid. Najčešće se otkriva 24-28. sedmice trudnoće, pri rutinskom testiranju, a javlja se kod 2-5 posto svih trudnica. Jedna od opcija liječenja jeste dijeta i tjelovježba, ali ukoliko Vam je ljekar preporučio inzulinsku terapiju, vjerujem da je odluku donio nakon sagledavanja objektivnog stanja i vrijednosti šećera u krvi. Pravovremeno dijagnosticiran gestacijski dijabetes, adekvatna i efikasna  terapija smanjuju rizik od komplikacija, tako da poslušate savjet i koristite preporučenu  terapiju ljekara. Dva-tri mjeseca nakon poroda provjerite nivo šećera u krvi.

Pročitajte još