Voćni manifest

Piše: Redakcija

Uz velike vrućine nikako ne ide teška hrana. Ona stvara osjećaj težine u želucu, pojačava znojenje, te može izazvati i dehidraciju. Zbog toga nam jelovnik treba biti prilagođen ovom godišnjem dobu. Naravno, to se odnosi i na deserte. Najradije pribjegavamo sladoledima, iako nam je priroda stavila na raspolaganje toliko voća od kojeg se mogu pripremiti ukusne, ali i zdrave delicije. Na pijačnim tezgama čekaju nas breskve, kajsije, maline, kupine, borovnice, šljive, jabuke, kruške, banane…

Od njih možete napraviti maštovite voćne salate, frapee, sokove, sorbete, ali i brojne kolače s bazom od gotovog biskvita ili smrvljenih keksa u kombinaciji s laganim kremama od sladoleda, jogurta, sirevima poput kravljeg, ricotte, mozzarelle, mascarponea, te raznim orašastim plodovima. Kombinacija za ljetne slastice je bezbroj. Pronađite omiljenu.

Nepečeni kolač od jabuka

Sastojci: 1 kg jabuka, kesica pudinga, 300 g šećera, 600 g
keksa Petit beurre, 600 ml vode, 2 kesice šlaga, mlijeko

Priprema: Izrendati jabuke, staviti u šerpu, dodati 300 g šećera i 400 ml vode. Miješati na vatri 10 minuta. Za to vrijeme u drugoj posudi umutiti puding s 200 ml vode. Dodati ga u jabuke i miješati dok se ne zgusne.
U tepsiju redati red keksa, zatim fil od jabuka, i tako dok preostaje smjese, na kraju premazati šlagom i ukrasiti po želji. Staviti u frižider da se stisne.

Sunce torta

Sastojci: 400 g piškota
Za fil: 2 kesice pudinga od vanilije, 1 l mlijeka, 150 g šećera, 150 g maslaca, 500 g breskvi, 2 kesice šlaga, 100 ml mlijeka
Za dekoraciju: kesica želatina, 200 g breskvi, 2 kašike šećera u prahu

Priprema: Skuhajte puding, pa kad se prohladi, sjedinite ga s maslacem. Breskve ogulite, prepolovite i izvadite im košpe. Polovinu isjeckajte na kockice i sastavite s prohlađenim pudingom. U okrugli sud redajte piškote, po njima rasporedite drugu polovinu breskvi, a preko svega puding. Breskve za dekoraciju ogulite, isijecite na kriške i skuhajte ih u malo vode zaslađene šećerom. Želatin rastvorite u vodi i lagano umiješajte u prokuhane breskve. Breskve rasporedite po torti, a prije posluženja tortu dobro ohladite u frižideru.

Torta od jogurta i borovnica

Sastojci za biskvit: 140 g keksa (Petit beurre ili Digestive), 55 g maslaca, otopljenog
Krema od jogurta i borovnica: 10 g (1 vrećica) želatine u prahu + 4 kašike vode, 400 g čvrstog jogurta, 50 g šećera, 1 kašika vanilin šećera, korica jednog limuna, 200 ml slatkog vrhnja za šlag, 200 g svježih borovnica
Umak od borovnica: 200 g borovnica (svježih ili smrznutih), 2 kašike šećera, 1 kašika vanilin šećera, 1 kašika limunovog soka

Priprema: Kalup za tortu promjera 18 cm premažite maslacem. U mljeveni keks dodajte otopljen maslac i promiješajte. Smjesu dobro utisnite u dno kalupa i stavite u frižider. Želatinu prelijte s dvije kašike vode i ostavite da nabubri. U međuvremenu, kašikom za mućenje izmiješajte jogurt, šećer, vanilin šećer i koricu limuna. Na podlogu od keksa rasporedite otprilike 1/3 borovnica u jednom sloju. Otopite želatinu na vrlo laganoj vatri i umiješajte je u smjesu od jogurta. Na kraju umiješajte i tučeno slatko vrhnje i prelijte preko borovnica. Zagladite površinu kašikom, prekrijte prozirnom folijom i stavite u frižider na najmanje četiri sata. Poslužite s ohlađenim umakom od borovnica: Pomiješajte sve sastojke i kuhajte na srednje jakoj vatri uz često miješanje 10-15 minuta.

Voćna nesquick torta

Sastojci za biskvit: 250 g mljevenog plazma ili petit keksa, 1,5 dl mlijeka, 2 kašike nesquika, 60 g maslaca
Fil od kupina: 800 g svježih kupina ispasirajte u pire, 6 kašika šećera, 60 g gustina, 60 g maslaca
Nesquik-nougat krema: 7,5 dl punomasnog mlijeka, 2 kašike nesquika, 3 pudinga nougat, 4 kašike šećera, 150 g nesquik ili kinder čokolade s mliječnim punjenjem, 125 g maslaca, 100 ml umućenog slatkog vrhnja
Za ukrašavanje: 200 ml umućenog slatkog vrhnja, 1 kašika nesquika

Priprema: Nesquik-nougat krema: Od mlijeka u koje ste dodali nesquick i šećer skuhajte puding. Sklonite s vatre i odmah dodajte 150 g čokolade i miješajte dok se ne istopi. U ohlađenu kremu dodajte prethodno pjenasto umućen maslac i sjedinite. Posebno umutite 300 ml vrhnja za šlag i u to dodajte 1-2 kašike nesquika, te 1/3 (100 ml) lagano kašikom umiješajte u gornju kremu.
Podloga od keksa: Mljeveni keks prelijte sa 1,5-2,0 dl mljeka u koje ste dodali i razmutili nesquik i rukama umijesite. Izmiksajte maslac i sjedinite ga s prethodnom smjesom. Rastanjite u kalupu 26 cm i stavite u frižider.
Voćna krema: Voćni pire stavite u šerpu, odvojite malo i dodajte mu gustin pa sve skupa istresite u ostatak pirea, dodajte šećer i kuhajte uz stalno miješanje. Potom sklonite sa šporeta, dodajte maslac, miješajte dok se ne istopi. Toplu voćnu kremu premazati preko podloge od keksa i ostaviti u frižider. Potom je ukrasite voćem i čokoladom.

Kolač sa šljivama

Sastojci:  25 dkg margarina, 25 dkg šećera, 4 jaja, 25 dkg glatkog brašna, 1 kg šljiva, 5 dkg šećera, 1/2 m.ž cimeta, limunova korica, malo soli, 1 vanilin šećer, šećer u prahu za posip

Priprema: Šljive operite, osušite, prepolovite, izvadite im košpice. Pomiješajte 5 dkg šećera s cimetom pa u njemu uvaljajte šljive. Namastite i pobrašnite kalup za torte promjera 28 cm  ili kalup za vijenac – ili stavite pek papir. Rernu zagrijte na 170 stepeni. Za tijesto pomiješajte margarin sobne temperature sa šećerom, vanilin šećerom, limunovom koricom, prstohvatom soli. Tada naizmjenično dodajite jedno po jedno jaje i malo brašna. Na kraju umiješajte preostalo brašno. Smjesu sipajte u pleh i po njoj rasporedite šljive. Pecite otprilike 80 minuta. Na isti način može se raditi i s marelicama.

Mafini od malina

Sastojci: 500 g integralnih keksa, 100 g maslaca, 500 g malina, 500 g svježeg sira, 100 g smeđeg šećera, 200 g slatkog vrhnja
200 g crne čokolade

Priprema: Kekse usitniti i pomiješati s maslacem, te staviti na dno kalupa za muffine kao podlogu. Za kremu izmiksati sir, šećer i kupine. Slatko vrhnje izmiksati u čvrst šlag. Pomiješati ove dvije smjese u glatku kremu i staviti u kalup na podlogu od keksa. Ostaviti u frižideru dva-tri sata da se stisne. Pažljivo odvojiti od kalupa i ukrasiti otopljenom crnom čokoladom i voćem.

 

Savjet za osvježenje: voćne kocke leda
Neka vam ne bude teško uključiti blender, izmiksati omiljeno voće i istresti ga u posudice za led. Ubacite po jednu dvije kockice u čašu vode, zdravo i osvježavajuće.

 

Pročitajte još