Samra Menzilović-Ćatić: Skupa kozmetika? To je za naivce; cimet, med i morska so čuda čine mojoj koži

Piše: Redakcija

S obzirom na to da sam majka dvoje djece, vrijeme koje posvećujem njezi kože znatno je skraćeno u odnosu na ranije. Sada je to pola sata dnevno, kada djeca zaspu, nastupa moje vrijeme. Večernje kupke su moja slabost, kao i pilinzi za tijelo. Preparate za njegu uglavnom sama spravljam. Cimet, med i morska so su definitivno moj izbor broj jedan, kao i maslinovo ulje, imam izuzetno suhu kožu, i maslinovo ulje je rješenje mojih problema, a u kombinaciji s bademovim neprevaziđeno.

Dok sam bila mlađa, vjerovala sam da su skupi preparati oni koji su najbolji, međutim, s godinama, prednost sam dala prirodi, pogotovo tokom mojih trudnoća, kada je zabranjeno korištenje preparata koji nisu na prirodnoj bazi. Spoznala sam koje su prednosti prirode i preparata koji su bez konzervansa. Definitivno, prednost dajem “Lush” kozmetici.
Najviše novca trošim za njegu kože. Smatram da ljepota dolazi iznutra i ne štedim za razne suplemente, od vitaminskih za kožu, kosu, nokte, jer, kako kažu, „zdravlje ulazi na usta”. A, polako ulazim u tridesete godine i počela sam koristiti kreme protiv bora, jer bolje spriječiti, nego liječiti. Za tijelo, tu su “Lush” proizvodi koji su apsolutno obavezni u mojoj njezi.

Savršena depilacija

Vosak koji godi mojoj koži. Ponekad, obično na putu, zna mi se desiti da posegnem za britvicom, ali i tada biram samo britvice namijenjene za žensku upotrebu, jer one, ipak, imaju dodatke kao što je aloe vera.

U torbi za plažu nosim….

Kako možete i pretpostaviti, ona je uvijek puna. Sve manje kožu izlažem Sunčevim zrakama, jer imam svijetlu put, tu je obavezan losion s visokim zaštitnim faktorom, kao i poslije sunčanja, veliki šešir, balzam za usne sa zaštitnim faktorom, kao i preparati za kosu. Kosa mi je valovita i samim tim suha i na plaži mora biti tretirana i zaštićena. I, naravno, rezervni kupaći kostim.

Njega kose

Frizera posjećujem koliko je moguće manje…(smijeh), jer otkako sam donijela tu odluku, moja kosa je postala divna, sjajna i lepršava. Te posjete svedene su na tri puta mjesečno. Moja prijateljica ne vjeruje jer kaže da mi je kosa uvijek lijepa, a ja kažem malo truda, i eto rezultata. Kada sam se porodila, kosa mi je opadala, kažu tako mora, ali nisam se htjela pomiriti s tim. Zato mi je prijateljica iz Beograda donijela šampon od koprive s planinskom vodom, toliko je efikasan da je on postao moj neophodni preparat za njegu kose, bez kojeg ne mogu.

Oduvijek sam željela izblajhanu, kratku frizuru kakvu je nekad imala Rihanna. Međutim, svjesna sam da bih izgledala užasno s tom frizurom, inače sam probala gotovo sve dužine kose i nabolje mi stoji duga. Divim se kosi vojvotkinje Kate Middleton. Ona je aposlutna pobjednica, s dužinom, bojom, strukturom, žena ima „kraljevsku kosu”.

Najgore iskustvo s kosom

Učebana nadogradnja kose koja se nije mogla raščešljati, to je zaista bilo bolno i traumatično iskustvo. Iz salona sam izašla s užasnom glavoboljom koja je trajala pet dana. Nezaboravno iskustvo.

Make up

U mom neseseru su uvijek: tonirana krema “L’Oreal”, potom ruž “Deborah Milano 5”, “Mac” rumenilo, “Catrice” sjena za obrve, “L’Oreal” maskara, “Mac” crni tuš za oči, “Avonov” korektor COLOR TREND i surma za oči. A, moj najdraži kozmetički preparat je definitivno tonirana krema “L’Oreal”, s njom počinjem svoj dan i fantastična je za kožu. Inače, najviše vjerujem “L’Orealu”, “Macu”, “Vichyju”, a izdvojila bih još i “Clinique”. Moja najbolja krema za lice je “Nivea 95% of natural origin”, krema bez aditiva, prirodna i lagane teksture savršena za žene koje vole prirodu na svojoj koži.

Moja top lista parfema

Na prvom mjestu je “Madamoiselle” od Chanela, potom “Light Blue” D&G i “Gucci Rush”. Inače, kad se “navučem” na jedno, ne mijenjam godinama, mada probam i nešto od noviteta.

Ljeto miriše na…

Moje ljeto uvijek miriše na “Light Blue” D&G, taj parfem koristim otkad je ižašao. Kada sam upoznala svog supruga, prvo što je rekao da mirišem fantastično, a mirisala sam upravo na taj parfem.

U kućnoj radinosti

Moj recept za baršunastu kožu je definitivno piling koji sama spremam, kombinacija maslinovog ulja, cimeta i morske soli. Pripravljam ga već dugo i moja koža je iz godine u godinu sve bolja. A, moja nana je koristila serum od maslinovog ulja i limuna za kožu lica i ruke, to je njen recept protiv bora i ja ga toplo preporučujem.

Ljepota ulazi na usta

Kao mlađa nisam vodila računa o svojoj prehrani, međutim, moji koenzimi su se istrošili i moje tijelo ne podnosi hranu koju sam jela prije. Sada vodim računa da unosim mnogo vode u organizam, voće i povrće je, također, neizbježno, kao i konzumacija ribe. Moj izbor je dimljeni losos, kao i dimljena pastrmka. Veliki sam ljubitelj tjestenine, ali morala sam je reducirati i jedem je jednom sedmično, s ljutom salšom. Kažu da ljuto poboljšava metabolizam. Ovakva ishrana doprinosi da moji koža, kosa i nokti izgledaju savršeno i da imam dovoljno energije za obaveze koje me čekaju tokom dana.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti