Prim. dr. Taib Delić, ginekolog

Piše: Redakcija

Često mi se pojave kvržice na preponama, a izgledaju kao potkožne bubuljice. Dugo ih osjetim, ali ne bole. Je li to ginekološki problem, kako da ga riješim?

Može biti da je riječ o povećanim normalnim ili upaljenim limfnim žlijezdama (vjerovatno kao znak neke ginekološke infekcije), upali korijena dlake ili kožnim cistama. Najbolje je da se javite svom ljekaru koji će na osnovu kliničke slike, laboratorijskih nalaza, eventualno ultrazvuka i punkcije uspostaviti pravu dijagnozu.

Trudna sam 16 sedmica i oduvijek sam pila mnogo biljnih čajeva. Međutim, čula sam da su neki od njih štetni u trudnoći. Koji su to?

Moj savjet Vam je da nikada ne pijete čajeve za koje niste 100 posto sigurni da su bezbjedni i da prije konzumiranja konsultirate profesionalnog travara ili svog ljekara. Čajevi za koje se zasad zna da su bezbjedni za korištenje u trudnoći su: nana, kopriva, brusnica, đumbir, hibiskus, lipa, šipurak, kora od narandže, komorač. Pijte ih naizmjenično, ne u većim količinama od dvije šoljice dnevno. Čajevi koje treba izbjegavati u trudnoći su: kadulja, peršun, uva, ruzmarin, sena, bosiljak, kantarion, imela, sladić, bobice smreke, ginseng, korijen cikorije, gavez, lovor… Pretjerana konzumacija bilo kojeg čaja može biti štetna, ali u umjerenim količinama bez opasnosti možete uživati u, npr., šolji kamilice.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti