Nisu sve bakterije štetne. One dobre podmazuju zdravlje čovjeka

Piše: Redakcija

Jeste li znali da smo više bakterija nego ljudi? Možda vam se to čini nemoguće, ali istina je.

 U organizmu, naime, nosimo, više bakterijskih nego tjelesnih stanica. Upravo zato bitno je zapamtiti da nisu sve bakterije štetne.

Dapače. Mnoge od njih koje se nalaze u crijevima neophodne su i korisne za normalan rad gastrointestinalnog sustava i naše zdravlje u mnogome ovisi o stanju crijevne mikroflore.

Kada je ravnoteža crijevne bakterijske mikroflore narušena dolazi do disbioze. Pojednostavljeno rečeno, to znači da  „dobre“ i „loše“ bakterije nisu u ravnoteži što može izazvati metaboličku ili imunološku reakciju.

Ravnotežu će poremetiti stres, visok unos zasićenih masnoća, crvenoga mesa, namirnica bogatih trans-masnim kiselinama te nizak unos prehrambenih vlakana i sl. a promjene u sastavu crijevne mikroflore mogu biti u podlozi raznih bolesti, poput bolesti probavnog sustava, kožnih manifestacija, autoimunih bolesti pa čak i debljine.

Što možemo učiniti?

Kao pomoć u „borbi“ protiv loših bakterija, dobrim su bakterijama potrebni prebiotici odnosno neprobavljivi sastojci hrane koji služe kao hrana korisnim bakterijama. „Hranjenje“ blagotvornih bakterija prebioticima, omogućava im da „nadrastu“ potencijalno štetne bakterije te na taj način pogoduju zdravlju.

Vecernji.hr

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti