7 supa koje pomažu u borbi protiv starenja

Piše: Redakcija

 Čim se temperature spuste, mnogi posegnu za receptima za supu. No, da li ste znali da supa ne služi samo da okrijepi, već   pomaže ublažiti efekte starenja? Otkrivamo vam kako da napravite sedam tzv.antiaging supa, osim što ćete otkriti nove okuse, također ćete upoznati i nove kulture

Image result for  Supa od povrća i zobi (Island)

 Supa od povrća i zobi (Island)

Sastojci koji se bore protiv dobi: zob, poriluk

Zobena kaša je samo hrana za doručak? Ne u sjevernoj Evropi i Islandu, gdje se višestruko korisno zrno nalazi u svim vrstama slanih jela. Zob je dokazano i zdrava namirnica. Topiva vlakna iz zobi snizuju holesterol, reguliraju šećer u krvi i smanjuju rizik od bolesti srca i krvnih žila. Pomaže stanicama nizom antioksidanata da se bore protiv štete koja dolazi s godinama.

Sastojci: Za 4 osobe; glavica luka, 2 mrkve,2 poriluka,40 g zobenih pahuljica, 20 g maslaca ili margarina, 2 l pileće supe ili pilećeg temeljca, kašika sojinog umaka, malo mažurana, malo mljevenog kima, malo isjeckanog peršuna,so, biber, 200 g. vrhnja za kuhanje, luk.

Priprema: Poriluk očistite,operite i narežite na tanke kolutiće,isto tako i mrkvu, luk sitno nasjeckajte, u posudi zagrijte maslac ili margarin i kratko propržite zobene pahuljice i svo povrće; luk, poriluk i mrkvu, prelijte toplom supom i kuhajte na laganoj vatri oko pola sata. Smjesu posolite, začiniti sojinim umakom,kimom,mažuranom i peršunom i još malo prokuhajte,po želji pobiberiti te umiješajte vrhnje za kuhanje te na laganoj vatri još malo prokuhajte.

Image result for Supa od jaja (Kina)

Supa od jaja (Kina)

Sastojci koji se bore protiv dobi: jaja, sezamovo ulje, zeleni luk

Odavno je poznato da su jaja dobra za zdravlje, naročito jer kontinuirano jačaju zdravlje očiju, nadopunjavajući lutein i zeaksantin, dva glavna zaštitna antioksidansa koja se nalaze u makularnoj regiji mrežnice. Ovu sjajnu zlatnu supu možete prema uzoru na kineske restorane s pet zvjezdica napraviti za 15 minuta.

Sastojci: 4 šoljice pilećeg temeljca, 3 zelena luka, nasjeckani, bijeli i zeleni dijelovi odvojeni, kriška đumbira,1/4 kašičice bijelog bibera u prahu, 1/4 kašičice fine morske soli (ili po ukusu), 4 kašičice kukuruznog škroba, 1/8 kašičice kurkume u prahu, za žutu boju (neobavezno), 4 velika jaja, 2 kašičice sezamovog ulja.

Priprema: Pomiješajte pileći temeljac, bijeli dio zelenog luka i đumbir u malom loncu. Kuhajte na jakoj vatri dok ne provrije, smanjite temperaturu i ostavite da se supa još kuha na laganoj vatri. Pomiješajte kukuruzni škrob, bijeli biber, kurkumu, morsku so i 2 kašike vode u maloj posudi. Umutite dok se kukuruzni škrob potpuno ne otopi. Sastavite sa supom i dobro izmiješajte kašikom. Da biste dodali jaja, viljuškom (ili sa dva štapića malo razdvojena) držite preko vrha male posude, smjesu jaja polako sipajte kroz praznine u supu. Pustite da jaja odstoje nekoliko sekundi, a zatim lagano promiješajte kako biste jaje razbili na željene komade. Dodajte sezamovo ulje i pospite zelenim dijelom zelenog luka.

Image result for Kharcho supa

Kharcho  (Istočna Europa)

Sastojci koji se bore protiv dobi: orasi, rajčica, korijander

Vjerovatno ni mnogi strastveni putnici nisu čuli za kharcho, supu koja predstavlja okuse Georgije, sićušne zemlje s iznenađujuće sofisticiranom kuhinjom koja objedinjuje istok i zapad. Ovaj recept s Food.com-a akcent daje orasima i korijanderu kako bi se stvorila gorka, nezaboravna supa egzotičnog okusa. Orasi su puni omega 3 masnih kiselina koje čuvaju rad mozga i smanjuju upalu crijeva, posebno kod žena. Korijander ima antimikrobna i anti-gljivična svojstva, dok hranjive tvari (folati, antioksidanti, vitamin C i beta-karoten) štite stanice od oksidativnog stresa.

Sastojci: 600g. govedine, 200g. riže, 100g. mljevenih oraha, veća glavica crnog luka, kašika paradajz pirea, 2 kašičice mješavine začina Khmeli Suneli, kašičica dimljene paprike – srednje ljuta, so,svježi korijander ili peršun, ulje

Priprema: Govedinu isjeckajte na komade veličine zalogaja. Posolite po ukusu. Nalijte vode (nekih 1,5L), pa stavite da se kuha. Kada provri, uklonite pjenu koju je meso pustilo. Crni luk sitno isjeckajte pa ga u posebnom sudu propržite na malo ulja. Rižu isperite pod mlazom hladne vode, pa je dodajte u sud sa mesom. Kuhajte 15-tak minuta, a zatim dodajte luk, mljevene orahe, paradajz pire, i začine. Nastaviti sa kuhanjem dok meso i riža ne omekšaju. Pred kraj kuhanja dodajte sitno isjeckani bijeli luk i još malo posolite ako je potrebno. Pospite sitno sjeckanim korijanderom ili peršunom.

Image result for Supa od paradajza s bosiljkom (Italija)

Supa od paradajza s bosiljkom (Italija)

Sastojci koji se bore protiv dobi: paradajz i bosiljak

Pradajz zaslužuje biti zvijzezda ovog italijanskog recepta. Napunjen likopenom, odavno je poznat kao superhrana protiv starenja. Likopen štiti kožu od oštećenja od sunca, inhibira razgradnju kolagena, poboljšava zdravlje zuba i desni, te štiti od toksina. Bosiljak također ima zdravstvena svojstva; štiti od slobodnih radikala koji uzrokuju rak te se dugo koristi u ayurvedskoj medicini.

Sastojci: 1,2 kg paradajza, isječenog na veće komade,600 g. šeri paradajza isječenog na polovine, 8 čehna bijelog luka, 3 kašike maslinovog ulja, so, biber, veća glavica crvenog luka, nasjeckana crvena babura, nasjeckana 2 krompira, nasjeckana na kockice 3 kašike paradajz pirea, 4 šolje (1l) povrtnog bujona, 2 šolje listova bosiljka

Priprema: U veću tepsiju poredajte paradajz i bijeli luk koji ste prethodno izgnječili. Sve pospite sa dvije kašike ulja i začinite solju i biberom pa stavite u rernu, zagrijanu na 220 stepeni Celzijusa, na 25 minuta. Dok se paradajz peče u šerpu sipajte ostatak ulja i stavite na šporet da se grije, dodajte crveni luk, papriku i krompir pa ostavite da se dinstaju sedam minuta. Umiješajte paradajz pire, začinite i dodajte bujon pa promiješajte i ostavite da proključa. Smanjite temperaturu i ostavite da sve krčka 15 minuta dok krompir ne bude kuhan, te dodajte paradajz, bijeli luk i bosiljak, promiješajte i ostavite da prokuha dva minuta. Supu propasirajte štapnim mikserom dok ne postane kremasta. Ako želite supu možete procijediti kroz sito. Poslužite sa još malo svježeg bosiljka, parmezanom i prepečenim hljebom.

Image result for Kimchi Jjigae (Koreja)

Kimchi Jjigae (Koreja)

Sastojci koji se bore protiv dobi: kimchi, tofu, gljive

Kimchi supa ima blagotvoran učinak na probavni sistem, stimulira mozak, poboljšava pamćenje i jača imunološki sistem. Zovu je još i pravi eliksir mladosti. Naučni časopis “Health” uvrstio je kimchi supu na listu Svjetske zdravstvene hrane.

Sastojci: 650 g. junetine, kineski kupus, četvrtina luka i nekoliko zelenih pera, dvije kašike čilija, pakiranje tofu sira, 20 g. kimchi paste; 65 ml soje, luk, nekoliko crvenih paprika.

Priprema: Narežite meso na tanke trake, sitno isjeckajte luk i kupus. U šerpu s debljim dnom, stavite dvije kašike maslaca, kimchi tijesto i sve dinstajte nekoliko minuta. Zatim sipajte umak, stavite nekoliko kriški začinjenog povrća i crni biber. Ulijte nekoliko čaša vode i pričekajte da smjesa počne kuhati. Nakon toga dodajte meso i za nekoliko minuta kupus i luk. Dodajte so i čili.

Image result for Supa od kikirikija

Supa od kikirikija (zapadna Afrika)

Sastojci koji se bore protiv dobi: kikiriki, đumbir, paradajz

Kikiriki se stoljećima koristi u afričkim kuhinjama. Sadrži mnoštvo hranjivih sastojaka, uključujući beta-karoten koji pomaže pomlađivanje kože i antocijanine koji luče slobodne radikale. Đumbir usporava proces starenja gingerolom, koji smanjuje upalu i štiti stanice od razgradnje kolagena. Potiče cirkulaciju, pružajući koži zdrav sjaj.

Sastojci za 8 osoba: 2 glavice sitno isjeckanog luka, kašika ulja, 1/8 kašike mljevene crvene ljute paprike, isjeckana ljuta papričica, čaša pirea od mrkve, 2 čaše pirea od paradajza, 3 veća krompira, 4 čaše povrća za supu,  kašika izrendanog svježeg celera (korijena), supi dodajte još 2 čaše pelata od paradajza, čašu putera od kikirikija, kašičicu šećera, čašu sjeckanog mladog luka, sitno sjeckani kikiriki, chily sos (po želji).

Priprema: Dinstajte luk u ulju dok ne porumeni, dodajte mljevenu ljutu papriku, sjeckanu papričicu i narendani svježi celer, sitno isjeckani krompir, pa još malo dinstajte, mrkvu skuhajte u malo vode koji minut, zatim izmiksajte i dobijeni pire dodajte dinstanom povrću, dodajte sok od paradajza pa kuhajte na laganoj vatri oko 15 minuta dok povrće ne omekša. U blenderu izmiksajte povrće za supu koje ste predhodno skuhali u malo vode, i paradajz-pelat. Dodajte to dinstanom povrću ne pomjerajući ga s vatre. Dodajte puter od kikirikija i miješajte sve dok se dobro ne rastvori i pomiješa s ostalim sastojcima. Sklonite s vatre i probajte supu. Njena slatkoća će zavisiti od mrkve i paradajza, ako nema prirodan ukus, dodajte malo sećera i soli. Ponovo zagrijte supu,poklopite je šupljikavim poklopcem,ali predhodno dodajte još malo vode, ako želite rjeđu supu.Po vrhu pospite prije serviranja malo isjeckanog mladog luka, sjeckani kikiriki i po želji ljuti sos.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti