Krije od muža da je zaražena HIV-om da je ne bi ostavio

Piše: Redakcija

Milioni žena u Južnoj Africi zaraženi su virusom HIV-a te iako većina njih ima pristup besplatnim tretmanima, velik broj oboljelih uzima lijekove u tajnosti iz straha od napuštanja. Upravo je s jednom takvom razgovarala BBC-eva novinarka, a žena s lažnim imenom Julia otkrila joj je razloge za to. Dijagnozu je dobila nakon testiranja u trećoj trudnoći.  HIV nije dobila od supruga, već od partnera prije njega. Suprugu je slagala kako ima probleme s visokim krvnim pritiskom, pa svoju antivirusnu terapiju stavlja u onu za kontroliranje pritiska kako ne bi posumnjao.

Za njen HIV ne zna baš niko osim doktora kojem odlazi. Oboljeli od AIDS-a u Južnoj Africi izloženi su ogromnoj stigmi, a Julia se pribojava reakcije svog muža ako bi on slučajno saznao jer bi se on sigurno razveo od nje, a tada ne bi imala nikog ko će se osim nje brinuti za djecu. 

Budući da ne zna je li on zaražen, inzistira da tokom odnosa imaju kondom te to mužu objašnjava time da ne želi više djece. Julijina sestra već je umrla od posljedica AIDS-a, a ona sad odgaja njenu kćerku. Julia je svoju tajnu odlučila sa sobom odnijeti u grob, a lijekove namjerava uzimati redovito kako bi mogla što dulje živjeti i brinuti se o djeci.

woman having blood pressure monitor

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti